SBB očekuje presudu u svoju korist: RATEL nije uzeo u obzir akvizicije Telekoma

SBB očekuje presudu u svoju korist: RATEL nije uzeo u obzir akvizicije Telekoma

Izvor: N1

Kompanija SBB tužila je RATEL zbog odluke iz jula 2019.godine po kojoj je RATEL SBB i Telekom Srbija odredio za "operatore sa značajnom tržišnom snagom” na veleprodajnom tržištu širokopojasnog pristupa, odnosno kao monopoliste na tržištu Interneta i zbog toga je za oba operatora odredila niz obaveza.

Iz SBB-a navode da je takva odluka sporna, jer je Telekom daleko jači "igrač" na tržištu, koji kontroliše ključnu mrežnu infrastrukturu i ima daleko veću pokrivenost korisnika, ali je sporno, dodaju, i što RATEL nije uzeo u obzir značajne akvizicije koje je Telekom imao u prethodnom periodu i izgradnju optičke mreže. Ročište je bilo otvoreno za javnost, ali novinarima nije bilo dovoljeno da u sudnicu uđu.

Telekom Srbija i SBB, iako nesumnjivo glavni konkurenti na srpskom tržištu telekomunikacija, za RATEL predstavljaju nešto sasvim drugo. U julu 2019. godine RATEL je odlučio da su SBB i Telekom operatori sa značajnom tržišnom snagom, odnosno da "usaglašeno nastupaju na tržištu pristupa Internetu". Dve kompanije, koje se inače žestoko bore za svoj deo tržišnog kolača, za RATEL su zajedno monopolisti i zbog toga je za obe kompanije propisan niz obaveza koje se odnose na omogućavanje pristupa drugih operatora njihovoj mreži.

“Operatori Telekom Srbija i SBB dužni su da obavezu nediskriminatornog postupanja izvršavaju tako da drugim operatorima pružaju usluge pod jednakim uslovima i sa istim kvalitetom kao što to čine za sopstvene potrebe“, poručuju iz RATEL-a.

Takva odluka sporna je za SBB, stoga je ta kompanija tužila RATEL. Iz SBB-a navode da državni Telekom kontroliše ključnu infrastrukturu u Srbiji i da je mnogo jači igrač na tržištu Interneta. Pokrivenost mreže pokazuje da je Telekom u gotovo svakom domaćinstvu, za razliku od SBB-a koji pokriva 30 gradova u zemlji.

Čudi kako je RATEL zanemario javne akvizicije kablovskih operatora koje je Telekom imao u prethodnom periodu, kao i izgradnju optičke mreže širom Srbije, koja je dodatno ojačala poziciju Telekoma na tržištu, kaže advokat SBB-a Veljko Smiljanić.

"RATEL ne samo da je to ignorisao, nego je oslobodio regulacije celokupnu mrežu Supernove, koju je Telekom kupio, i celokupnu optiku koju Telekom gradi zajedno sa Huavejom po celoj Srbiji u nekoliko poslednjih godina. Znači, Telekom je obavezao da ponudi usluge samo preko najstarije mreže sa koje i sam beži što brže može, a SBB-u je regulisao celokupnu aktivnu i aktuelnu mrežu. Mi smatramo da je takvo rešenje neodrživo i nadamo se da će se sud saglasiti sa nama", očekuje Smiljanić.

U praksi RATEL-a nikada ranije nije utvrđeno postojanje zajedničke značajne tržišne snage. SBB navodi da se takvom odlukom onemogućava fer konkurencija između državnog preduzeća i privatne kompanije. RATEL se, međutim, na ročištu pred Upravnim sudom nije pojavio.

"RATEL je pravio raznorazne pravne formulacije kojima je pokazao ili pokušava da pokaže da SBB i Telekom Srbija nastupaju zajednički odnosno usaglašeno na tržištu. Svakom od nas kao korisniku je jasno da je takva konstrukcija neodrživa, znamo da su Telekom Srbija kao državni operator i SBB kao najveći privatni operator vrlo intenzivni i vrlo žestoki konkurenti", podseća Smiljanić.

Iako je suđenje bilo javno, novinarima je zabranjeno da u sudnicu uđu i prate ročište, uz obrazloženje da se "novinarske ekipe zainteresovane za proces nisu dovoljno rano najavile sudu". Da li je RATEL u pravu ili ne - odluka bi trebalo da usledi u narednih mesec dana.

SBB posluje u okviru United Grupe, kao i televizija N1.

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Potpisan ugovor o kreditu vrednom 85 miliona evra za autoput Niš-Merdare 17:17 h

17:17 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Objavljen tender za izgradnju sistema u novom tornju na beogradskom aerodromu 16:43 h

16:43 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mali privrednici će održati protest ispred Ministarstva finansija 2. decembra 16:35 h

16:35 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Ružić i Čadež razgovarali o nastavku saradnje između prosvete i privrede 16:22 h

16:22 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Britanska privreda u vanrednoj situaciji, pad BDP 11,3 odsto 15:12 h

15:12 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Srbija na Forbsovoj listi manje poznatih turističkih destinacija u Evropi 14:49 h

14:49 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Radnici FCA u Kragujevcu na plaćenom odsustvu do 30. novembra 14:33 h

14:33 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Pitić: Srbija se povoljnije zadužila zbog nižih kamata i konsolidacije 14:24 h

14:24 h  |  Biznis

loader