Poljoprivrednici "beže" od osiguranja useva

Poljoprivrednici "beže" od osiguranja useva

Poljoprivrednici "beže" od osiguranja useva Izvor: N1, arhiva
(arhiva)

Zašto je srpskom poljoprivredniku lakše da ostane bez višegodišnjih prinosa nego da osigura svoj rod? U pitanju su nepoverenje i neinformisanost, kažu stručnjaci, pa je zbog toga samo 10 odsto useva osigurano.

Od 1. juna je na snazi Zakon o predžetvenom finansiranju koji omogućava poljoprivredniku da uzme kredit za narednu setvu, a da kao garanciju da upravo tu buduću setvu. Fabrika pod otvorenim nebom - to je njiva za poljoprivrednika. Ipak, nema krova pa nema ni zaštite. Potencijalnu štetu bi moglo da nadoknadi osiguranje. Moglo bi, kada bi ratari u to verovali.

"Da li će to biti sve ispoštovano do kraja? Mi smo imali uvek obećanja od banaka, od države, od svih. Uvek se tu nešto iskomplikuje", kaže poljoprivrednik iz Crepaje Živica Stojkov.

Komplikacija se manje, ali ipak boje, i mlađe generacije.

"Odlučili smo da osiguramo zbog vremenskih nepogoda, zbog grada, zbog požara. Uslovi su za sada dobri ali nismo sigurni koliko je to sigurno", navodi poljoprivrednik iz Crepaje Srđan Erski.

A ništa više nije sigurno, a najmanje vremenski uslovi.

"Ono što je karakteristično za 2014. godinu u vezi sa brojem elementarnih nepogoda - taj broj je bio za čitavih 14 odsto veći nego u 2013. godini. Zbog toga se treba osigurati jer je to jedini način da naplatite štetu", savetuje Lela Saković - www.sveoosiguranju.rs

Osigurati se može sve i od svega - suše, padavina, požara, groma, nižeg prinosa pa čak i pada cena.

"Cena zavisi od lokaliteta i vrednosti same proizvodnje u vreme žetve, odnosno berbe, a sve opet u zavisnosti od biljne vrste, a kreće se između dva do pet odsto", kaže Katarina Kaurin - Generali osiguranje.

Država učestvuje u finansiranju osiguranja sa 40 odsto, ali procenat osiguranih obradivih površina u Srbiji ne raste iznad 10 odsto.

Opširnije u prilogu Jovane Štetin.

00:00

Izvor: N1 info

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sasa

iskustva iz poplava sa osiguravajucim drustvima i drzavom je sledece: osiguravajuca drustva su pristala (?????) da isplate premije tek kada je drzava povecala obavezno osiguranje za registraciju vozila za 40%! ovo je lopovska drzava, koju ucenjuju razni lobiji preko politicara iz vladajucih garnitura, tako da sve premije na kraju isplacuju gradjani preko komunalija, poreza, osiguranja itd. ovde, da bi se uredilo stanje, treba prvo smeniti vlast, pohapsiti i osuditi SVE kompromitovane politicare, a zatim preispitati sve licence svih banaka, uzvoznika, osiguranja, 'investitora' itd. ima ovde puno posla za nekoga ko voli svoju zemlju i narod, a ne za izdajnike, lopove i secikese koji se vec 25 godina smenjuju na vlasti u srbiji.

Igor

Mi imamo tzv. situaciju "duplo golo" - needukovani poljoprivrednici sa zastarelom mehanizacijom i malim prinosima po hektaru, a sa druge strane rasulo u ministarstvu poljoprivrede, mnoštvo nepismenih kadrova za ovaj posao, nezainteresovanost da se pomogne srpskom poljoprivredniku i korupcija. Lakše je uzeti dobar % od Albanca i uvoziti krastavce od njih, nego pomoći srpskom seljaku adekvatnom strategijom, jer za boljitak ove države mora da se radi.

Monteskie

Kada bi se smanjio rizik od grada, tada bi se lakše osiguravala poljoprivredna proizvodnja. Osiguravajuća društva često neće da osiguraju voćnjake i vinograde koje često tuče grad. Razlog je nadoknada velike štete, visoke premije koje boi se isplaćivale i rizik od gubitka zarade kod osiguravajućih kuća. Inače profitabilnost odpoljoprivrede nije visoka, ako se na to doda needukovanost naših proizvođača onda je jasno da smo daleko od Izraela i Holandije. Treba paralelno da se radi na dodatnom obrazovanju poljoprivrednika i zapošljavanju stručnjaka koji će davati savete i nadgledati proizvodnju. Zaposlimo zaštitare, agro-ekonomiste i inžinjere koji će raditi kao savetodavna služba i brzo će se videti rezultati koji će za 7-10 godina motivisati poljoprivrednike da rade na savremeni način. Ovako kako se radi od 1991. do danas, smo se stvara slika kod proizvođača da usmerava svoje dete da se školuje za državni posao - bilo koji.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.7365
USD 1 104.4597
CHF 1 106.0594
GBP 1 131.2412
AUD 1 73.4110
JPY 100 96.6321

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Prvi avion "Er Srbije" sleteo u Niš, dočekan vodenim topovima 21:35 h

21:35 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Stručnjaci: Saradnja Srbije i Francuske u ekonomiji nedovoljno iskorišćena 19:11 h

19:11 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Ministri sa predstavnicima Ežisa i Alstoma o metrou: Važno da se proces ubrza 16:19 h

16:19 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Produžen rok za dokumentaciju o staroj deviznoj štednji 14:27 h

14:27 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Fon der Lajen će predložiti garantovanu minimalnu zaradu za sve radnike u EU 14:18 h

14:18 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Tender za prodaju građevinskog zemljišta na mestu buvljaka na Novom Beogradu 14:15 h

14:15 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Matematičar Alan Tjuring na novoj novčanici od 50 funti 13:33 h

13:33 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović s delegacijom Svetske banke: Jačamo tržište i konkurentnost Srbije 13:26 h

13:26 h  |  Biznis

loader