Koliko je država dala za Beograd na vodi i ko je vlasnik - i dalje kriju odgovor

Koliko je država dala za Beograd na vodi i ko je vlasnik - i dalje kriju odgovor

Izvor: N1

Galerija Beograd u okviru naselja Beograd na vodi trebalo bi da bude otvorena za mesec dana. Prostire se na 300 hiljada kvadratnih metara. Osnova će biti šoping centar, a za sada nema otvorenih prodavnica. Radove na galeriji obišli su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Igl hilsa Muhamed Alabar, ministar finansija Siniša Mali i gradonačelnik Zoran Radojičić. Koliko je novca do sada uloženo u Beograd na vodi, i u čijem je šta vlasništvu, i dalje su podaci na koje je nemoguće dobiti odgovornih vlasti.

Izgradnja Beograda na vodi, počela je zapravo rušenjem. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su morali 573 objekata da uklone... "Uglavnom udžerica, da ljudima stvorimo prostor za život, da izbeglim Srbima u Bristolu isto obezbedimo prostor za život, da gledamo da stvari postavimo pravno-imovinski na zdrave noge, da sve bude čisto kao suza i napravili nešto najlepše nešto o čemu su mnogi maštali", navodi Vučić.

N1: Kažete da ste sve hteli da bude imovinski-pravno čisto kao suza, da li je čisto ko je rušio u Sava Mali 2016, u noći izbora?

Vučić: Ovde su uklonjeni, zaboravio sam to da kažem, bespravni objekti - ne legalni već bespravni, sa onima koji su bili legalni,  kao što je bio Simpo. Tu je dogovoreno plaćeno, dobili su visoku cenu da plate radnike, produže proizvodnju i mogli su da nastave da rade.

N1: Niste mi odgovorili ko je rušio u Sava Mali?

Vućić: Nadležni organi su to već utvrdili

"To je slučaj koji po svojoj dimenziji prevazilazi slučaj izvesnih građevinskih objekata koji su tu i koji se tiče onoga sa čim se borimo u okviru Poglavlja 23 transparentnosti sistema pravosuđa i pravnog sistema - on zadire u temelje funkcionisanja pravne države", komentariše za N1 Tanja Jakobi iz Centara za istraživanje javnih politika.

Osim što je zaobiđena pravna država, zaobilaze se i informacije ko koliko novca daje za izgradnju Beograda na vodi.

N1 (pitanje direktoru kompanije "Igl Hils" Muhamedu Albaru): Koliko novca je do sada stiglo iz Ujedinjenih Arapskuj Emirata, odnosno kompanije Igl hils, za sve ovo što vidimo i da li vas zadovoljava dinamika radova? Poznajući vaš rad u Dubaiju, u Abu Dabiju, nigde se ovoliko ne kasni sa radovima...

Vučić: Dakle, strahovito vas podržava i samo želi da dobije što više odgovora, pa vas molim da sa što više energije to sve objasnite...

Muhamed Albar: Znate, ja poslujem u 14 zemalja širom sveta i znam kako to funkcioniše, sve ovo ima jednu dublju svrhu i nada je ta koja je važna, važnija od sveg tog novca koji će biti uložen.

Poces izgradnje Beograda na vodi nije prošao zakonsku proceduru raspisivanja tendera i učestvovanja više ponuđača od kojih bi država izabrala najboljeg. "Nego smo mi izbrali jedan drugi put, koji je zapravo odsekao svaku moguću konkurenciju i uputio nas na jedno jedino rešenje koje se sada nastavlja i koje samo nastavlja da živi taj svoj netransparentni život koji je postavljen od samog početka", ocenjuje Jakobi.

"To je čovek koji zna kako će da vam odgovara, tri godine možete da mu postavljate pitanje - nećete, sem pozitivne emocije,  ništa da mu izvučete. On je davao u trenucima krize svoj lični novac i ja sam mu na tome zahvalan - zato što nije hteo da beogradsko gradilište stane nijednog trenutka. Reč je o stotinama miliona evra", rekao je Vučić o Albaru.

N1: Koliko novca su građani Srbije dali za ovo privatno naselje?

Vučić: Ovde je javno, što se naselja tiče, 32 posto. To je ogromna vrednost - negde oko 10 hiljada puta veća od vrednosti koju smo imali pre samo sedam godina.

Dok je za arapskog partnera najbitnija nada, a predsednik Srbije krije koliko je našeg novca do sad uloženo, a nije sa podacima uskočio ni ministar finansija Siniša Mali, iz Instituta za ekonomsko-pravne ekspertize stiže podatak da je Igl Hils ukupno uložila oko 70 miliona evra, ali i da je Direkcija za igradnju Beograda odobrila 98 miliona evra kredita, za uređenje građevinskog zemljišta, što je za NIN preneo direktor Instituta Miodrag Skulić.

SSP: Nakon promene vlasti, raskinućemo štetan ugovor

Beogradski odbor Partije slobode i pravde saopštio je da će, nakon promene vlasti, biti raskinut štetan ugovor o Beogradu na vodi, i da će nadležni državni organi sprovesti istragu protiv svih odgovornih lica koja su učestvovala u njegovom potpisivanju.

Ta stranka navodi da je reč o jednom od najštetnijih ugovora po kome su država Srbija i grad Beograd uložili zemljište vredno stotine miliona evra, preuzeli na sebe eksproprijaciju koja je koštala još toliko i odložili plaćanje troškova za uređenje građevinskog zemljišta.

Za sve to su dobili 32 odsto vlasništva, dok je arapska strana, koja nije uložila skoro ništa, vlasnik 68 procenata, navode.

POVEZANE VESTI

Komentari (141)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Super

Pa vlasnici su na slici! A pare...pare su najbolje kad se uzimaju od naroda iz budžeta.. zato što vole Srbiju?????Kulturno uzdižu Beograd i Srbiju, pošto su sravnili Hercegovačku koja bese kao i cela Srbija "u blatu, mulju, korovu i kanalizaciji pre Hrista..." nocu...sa fantomkama i buldozerima...zato što vole Srbiju!!!

Dno dna

Opasno pranje novca, a Lex spec. sve rešava...

Zzz

Čemu uopšte bavljenje Beogradom na vodi? Zar nije donet Lex spcialis, što znači da nijedan zakon ove države ne važi za Beograd na vodi? Pa i Savamala je pod tim zakonom. Koliko uzimaju svakom stanovniku Srbije, da bi se ovo gradilo i neko basnoslovno obogatio, je takođe pokriveno, tj. zacrnjeno na svim stranicama. Jedan od tri otvorena komentara na ovoj stranici je CecaJeca koja kaže da je to budućnost i kulturno uzdizanje u večernjoj haljini. Zar nije?

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Projekat "Poslovna inkluzija" - osnaživanje zapošljavanja osetljivih grupa 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Od kuće radi tri puta više ljudi u Srbiji nego pre korone, kakve su poteškoće? 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

SBB očekuje presudu u svoju korist: RATEL nije uzeo u obzir akvizicije Telekoma 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Sava centar ponovo ponuđen na prodaju, početna cena 17,5 miliona evra 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Tender za nabavku novogodišnje rasvete u Novom Sadu 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Saković: Zbog kiše u Srbiji posejano tek oko deset odsto pšenice 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Altiparmakov: Povećanje plata da bude u dogovoru sa MMF, mada - bolje na leto 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Katastrofalni pad avio-saobraćaja u EU i Srbiji 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Biznis

loader