RGZ: Omogućen direktan i besplatan uvid u podatke katastra nepokretnosti

RGZ: Omogućen direktan i besplatan uvid u podatke katastra nepokretnosti

RGZ: Omogućen direktan i besplatan uvid u podatke katastra nepokretnosti Izvor: N1

Republički geodetski zavod saopštio je da je svim državnim institucijama, profesionalnim korisnicima i javnim beležnicima omogućio direktan i besplatan uvid u podatke katastra nepokretnosti, zbog čega građani više nisu dužni da pribavljaju izvode iz lista nepokretnosti da bi ostvarili svoja prava.

Uprkos tome, broj podnetih zahteva za izdavanje listova nepokretnosti na šalterima Službi za katastar nepokretnosti smanjen je za samo 50 odsto za potrebe postupaka u nadležnosti javnih beležnika, a 30 odsto je manji broj zahteva od strane drugih državnih organa i javnih preduzeća.

Na osnovu tog podatka, jasno je da javni beležnici i druge institucije u kojima građani ostvaruju svoja prava ne koriste mogućnosti, koje su im se pružaju direktnim i besplatnim pristupom Geodetsko katastarskom informacionom sistemu katastra nepokretnosti i na taj način građane i dalje maltretiraju i izlažu nepotrebnim troškovima, navodi se u saopštenju.

Pored toga, Republički geodetski zavod upozorava da javni beležnici izazivaju konfuziju i zbunjuju građane, jer izdaju izvode iz listova nepokretnosti, čija forma nije u skladu sa propisanim odredbama.

Pozivamo sve javne beležnike, geodetske organizacije i ostale institucije koje koriste podatke katastra nepokretnosti da radi efikasnosti postupaka koje vode, a u interesu građana, koriste sve prednosti servisa i aplikacija koje je razvio Republički geodetski zavod, za koje je dobio niz priznanja domaćih i stranih institucija i organizacija, zaključeno je u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Komentari (8)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Agronom

Hvale se uspesima a elemantarnu uslugu u katastru ne možete obaviti. 25-og februara sam podneo zahtev za izdavanje uverenja o istorijatu promena na nepokretnosti. Još predmet nije obraćen a prošlo je sedam meseci !!

VEsna

A tek e-uprava! Možeš da vidiš svoja dugovanja elektronski, ali moraš uzeti u pošti ID za dvofaktorsku autentifikaciju. Odeš, a oni te belo gledaju. Sistem postoji, zna se ko je uzeo novac, ali ne radi.

Petar

Ovo se NE odnosi na fizička lica ! Pravo pritupa (odnosno registraciju) imaju oni koji naplaćuju građanima uslugu izdavanja bilo kojih potvrda ili prepisa iz katastra. Za jednu parcelu je 945 din (u katastru). Pa sad ako imaš više parcela, oderu te ko zeca. A pri tom samo pronađu parcelu i puste na štampu - znači parče papira i 3 minuta posla = 945 din. Pri tome, građanima npr nije dostupna opcija da se izlistaju sve parcele koje su na jednom katastarskom listu ili da se nabroje katastarski listovi gde se pominje neko ime. Ovakve stvari mogu samo ti sa ovlašćenim pristupom (tj u katastru). Tako da lično ne vidim svrhu ovog teksta. Nisu ništa novo rekli - za građane.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Mali: Nagradna igra borba protiv sive ekonomije, poslato više od 65.000 koverata 11:17 h

11:17 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Svetska banka novoj Vladi Srbije preporučuje dva prioriteta 10:32 h

10:32 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Ponovo popravke u Grdeličkoj klisuri, nadležni kažu da "ispravljaju nedostatke" 24.10.2020.

24.10.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Gradski urbanista najavio izgradnju Linijskog parka u Beogradu 24.10.2020.

24.10.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Za Savić glavna stvar očuvanje radnih mesta, Atanacković kaže - relativno uspelo 24.10.2020.

24.10.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Nova.rs: Izveštaj DRI pokazuje da je Tešić krio detalje izvoza oružja iz Zastave 23.10.2020.

23.10.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Privredne komore regiona apeluju na zelene linije za brže kretanje radnika 23.10.2020.

23.10.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Oglašena prodaja neizgrađenog građevinskog zemljišta u Vranju na devet lokacija 23.10.2020.

23.10.2020.  |  Biznis

loader