Kompaniji premijerkinog brata 40 miliona evra od države, obezbeđenje napalo N1

Kompaniji premijerkinog brata 40 miliona evra od države, obezbeđenje napalo N1

Izvor: N1

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić ostavila je na pisarnici Republičkog javnog tužilaštva ugovore u kojima se kako kaže vidi, da je kompanija "Aseko", u kojoj radi brat premijerke Ane Brnabić, Igor Brnabić, dobila 180 miliona dinara za projekat Kancelarije za IT upravu koja je u nadležnosti predsednice Vlade. U reakciji firma Aseko navodi da više od jedne decenije posluje sa javnim sektorom i ima uspešnu saradnju sa više od 20 institucija. Prilikom pokušaja da snimimo kompaniju Aseko, obezbeđenje je napalo ekipu TV N1.

Pre nekoliko dana saznali smo da je firma Aseko od EPS-a dobila 20 miliona evra. Kada se saberu poslovi sa državnim institucijama dobija se cifra od 40 miliona evra iz budžeta za poslove firme Aseko, ističe Marinika Tepić.

"Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, koja je direktno odgovorna predsednici Vlade, 15. novembra 2019. godine firmi rođenog brata predsednice Vlade - Aseko - dodeljuje ugovor od 180 miliona dinara. To je najdirektniji mogući sukob interesa, ne znam da li je u istoriji koruptivnih radnji bio ovako kristalno jasan primer sukoba interesa", kaže Tepić.

Zakon o javnim nabavkama koji je bio na snazi do ove godine imao je odredbe o sukobu interesa koje su postavljale posebne uslove kada postoji povezanost između naručioca i ponuđača, objašnjava Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

"U konkretnom slučaju pitanje da li se primenjuje ova odredba ili se bira ponuda koja je najpovoljnija, zavisi od tumačenja statusa Kancelarije koja se pojavila kao naručilac - da li će se smatrati da je ta Kancelarija nezavisni naručilac ili će se smatrati da je ona deo Vlade Srbije. Dakle, u jednom slučaju bi nabavka bila dozvoljena, a u drugom ne", ukazuje Nenadić.

Više od milion evra dato je Kancelariji Vlade Srbije za Centralni registar stanovništva. Mihajlo Jovanović iz Kancelarije za IT upravu kaže da je Uprava za javne nabavke utvrdila da nema sukoba inrteresa.

"Samo u jednom ugovoru od 90 javnih nabavki koje smo sproveli, nalazi se firma Aseko", ističe Jovanović.

Oglasila se i firma Aseko koja navodi da je sve poslove dobila zahvaljujući stručnosti i rezultatima koje postiže kao jedna od najvećih IT kompanija u Evropi, i da u Srbiji i regionu uspešno posluje 30 godina. Za to vreme prešli su, kako navode, razvojni put od lokalnog start-apa sa nekoliko zaposlenih, i stigli do kompanije koja samo u Srbiji zapošljava 700 ljudi.

Brat Ane Brnabić u Aseku postaje jedan od direktora 2016. godine. Kada se pogleda poslovanje pre i posle tog perioda vidi se da je Aseko na primer 2015. godine imao prihode blizu 20 hiljada evra, a da 2019, samo dve godine pošto je Igorova rođena sestra postala premijerka, poslovanje se uvećava na blizu 50 miliona evra.

"Hoćete da mi navedete bar jedan primer bilo kog predsednika vlade, premijera u bilo kojoj zemlji Evropske unije, da li ima rođene braće i sestara direktora u firmama koje direktno iz budžeta koji potpisuju braća i sestre dobijaju novac građana", pita Marinika Tepić.

aseko napad n1.jpg Izvor: N1

Sedište kompanije Aseko nalazi se na Novom Beogradu ono što može da se primeti jeste da će zgrada uskoro imati još dva nova sprata i da je pod strogim nadzorom obezbećenja.

Pri pokušaju snimanja zgrade za potrebe televizijskog priloga, obezbeđenje je napalo i uputilo pretnje ekipi TV N1.

"Samo dođete tu ko neki Indijanci, mislite da ako su vas iz Amerike poslali da možete da radite šta hoćete. Dosadan si. Dođi u moju kuću, upucaću te ko zeca još kad te vidim odakle si doš'o", poručio je član obezbeđenja ekipi N1.

Povodom incidenta ispred zgrade u kojoj se nalaze njene prostorije, kompanija Aseko uputila je izvinjenje televiziji N1.

"Radnik obezbeđenja koji je onemogućio snimanje zgrade nije zaposlen u našoj kompaniji, niti angažovan sa naše strane. Žao nam je zbog navedene situacije, pogotovo što kao kompanija ne podržavamo nijednu vrstu neprofesionalnog i nasilnog ponašanja", poručuju iz kompanije Aseko.

POVEZANE VESTI

Komentari (34)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

iš botovi

Privatna prćija.

Radnik JP Srbijasume

A sto ne pitate u JP Srbijasume, kakvu obuku završavaju knjigovodje, za koji program, od koje firme i po KOJOJ JAVNOJ NABAVCI.

Damine

Za ovo "ubiću te ko zeca" da tužite, nemojte da ovo prođe tek tako. Šta sebi daje za pravo običan radnik obezbeđenja, neverovatno.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Zapadnu Moravu "ispravlja" Moravski koridor, stručnjaci kažu - postaće opasna 25.10.2020.

25.10.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mali: Nagradna igra borba protiv sive ekonomije, poslato više od 65.000 koverata 25.10.2020.

25.10.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Svetska banka novoj Vladi Srbije preporučuje dva prioriteta 25.10.2020.

25.10.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Ponovo popravke u Grdeličkoj klisuri, nadležni kažu da "ispravljaju nedostatke" 24.10.2020.

24.10.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Gradski urbanista najavio izgradnju Linijskog parka u Beogradu 24.10.2020.

24.10.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Za Savić glavna stvar očuvanje radnih mesta, Atanacković kaže - relativno uspelo 24.10.2020.

24.10.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Nova.rs: Izveštaj DRI pokazuje da je Tešić krio detalje izvoza oružja iz Zastave 23.10.2020.

23.10.2020.  |  Biznis

loader