Krah svetskog turizma zbog korone: 65 posto manje međunarodnih dolazaka

Krah svetskog turizma zbog korone: 65 posto manje međunarodnih dolazaka

Krah svetskog turizma zbog korone: 65 posto manje međunarodnih dolazaka Izvor: Hrvoje Jelavić / Pixsell

U svetu je u prvoj polovini ove godine bilo 65 posto manje međunarodnih turističkih dolazaka nego u istom periodu prošle godine, a Evropa je sa 66 posto manje dolazaka druga najpogođenija svetska regija pandemijom Covid-19, najnoviji su podaci UNWTO-a.

Samo u junu međunarodnih turističkih dolazaka u svetu bilo je 93 odsto manje nego u junu 2019., što pokazuje izuzetno snažan uticaj pandemije Covida-19 na svetsku turističku i industriju putovanja, izvestili su u utorak iz UNWTO-a.

Novi podaci za svetski turizam sažeti su u novom izdanju Svetskog turističkog barometra, a iz specijalizovane agencije UN-a za turizam komentarišu da je pad međunarodnih turističkih dolazaka za 65 odsto tokom prve polovine godine "smanjenje bez presedana, jer su zemlje širom sveta zatvorile svoje granice i uvele ograničenja putovanja kao odgovor na pandemiju".

Dodaju da se tokom poslednjih nedelja ipak sve veći broj odredišta počeo ponovo da otvara stranim turistima te da je takvih odredišta početkom septembra bilo oko 53 posto.

"Mnoge su vlade i dalje oprezne, a poslednje izdanje Svetskog turističkog barometra pokazuje i da su blokade i ograničenja putovanja uvedena tokom prve polovine godine masovno i negativno uticale na međunarodni turizam. Nagli pad dolazaka doveo je milione radnih mesta i turističkih, ali drugih preduzeća u svetu u rizik", upozoravaju iz UNWTO-a.

Pet puta veći gubitak prihoda nego usred globalne krize 2009. godine

Iznose pritom i podatak da je masovni pad turističke potražnje za međunarodnim putovanjima tokom razdoblja januar- jun 2020. doveo do gubitka 440 miliona međunarodnih dolazaka i oko 460 milijardi američkih dolara prihoda od izvoza od međunarodnog turizma.

"To je otprilike pet puta veći gubitak u međunarodnim prihodima od turizma nego što je zabeležen 2009. usred globalne ekonomske i financijske krize", naglašavaju iz UNWTO-a.

Zbog takvih kretanja iznova su upozorili vlade u svetu da usko sarađuju s privatnim sektorom kako bi se globalni turizam ponovno pokrenuo, poseno sada kada su, kako kažu, sigurna i odgovorna međunarodna putovanja moguća u mnogim delovima sveta.

"Najnoviji Svetski turistički barometar pokazuje duboki uticaj koji ova pandemija ima na turizam, sektor od kojeg su zavisni životi miliona ljudi. Ključno je sada koordinirano delovanje i jača saradnja javnog i privatnog u prevladavanju teškoća", poručio je glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili.

Sve globalne regije teško pogođene

Uprkos postupnom ponovnom otvaranju mnogih odredišta od druge polovine maja, očekivano poboljšanje međunarodnih turističkih brojki nije se ostvarilo, pa su sve globalne regije zabeležile veliki pad dolazaka stranih turista u odnosu na prošlu godinu.

Turizam u regiji Azija i Tihi okean najpogođeniji je pandemijom jer je zabeležio 72 posto manje međunarodnih dolazaka turista nego u prvih pola godine prošle godine, druga je Evropa s padom od 66 posto, a 'trpele' su i obe Amerike, gde je pad dolazaka dosegnuo 55 posto, kao i Afrika i Bliski Istok, obe s padom od 57 posto.

I među subregijama, najveći pad je bio u severoistočnoj Aziji, od 83 posto, a potom u subregiji južni Mediteran Evropa, od 72 posto.

POVEZANE VESTI

Komentari (5)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

GG3

Da vucic napravi more u Srbiji. On to moze. On je svemoguc. I idemo na more i morsku klimu ! Wou !

Simpatizer

Imamo još dva mora... - more marš i more bre

World built on hypocrisy

Nema sigurnijeg i profitabilnijeg mora od Panonskog! Jedino sto Srbi ne umeju da cene i ispravno koriste ono sto imaju.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Koliko je prosečna penzija daleko od potrošačke korpe i dostojanstvene starosti 20.09.2020.

20.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

UGS Nezavisnost: Srbija u žalosnoj sredini po minimalnoj ceni rada 20.09.2020.

20.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Iz Prištine najavljuju skori početak radova na auto-putu do Merdara 20.09.2020.

20.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Kompanija Er Frans refundirala putnicima 1,1 milijardu evra 19.09.2020.

19.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Pravo na žig "Čuvarkuća" dobila još 53 domaća proizvođača 19.09.2020.

19.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Kina objavila mere za "nepouzdane subjekte" koji ugrožavaju njen suverenitet 19.09.2020.

19.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

DW: Mleveno meso treba da bude triput skuplje? 19.09.2020.

19.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

RGZ: Srbija visoko pozicionirana na svetskoj listi sigurnosti vlasništva 19.09.2020.

19.09.2020.  |  Biznis

loader