RERI i Ministarstvo razmenjuju optužbe o prekinutoj sednici o Kolubari B

RERI i Ministarstvo razmenjuju optužbe o prekinutoj sednici o Kolubari B

RERI i Ministarstvo razmenjuju optužbe o prekinutoj sednici o Kolubari B Izvor: N1

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pokušalo je da održi javnu sednicu komisije za planove u okviru javnog uvida u nacrt Plana područja posebne namene za izgradnju termoelektrane Kolubara B i izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, navodi se u saopštenju Instituta RERI.

Kako se ističe u saopštenju, nakon insistiranja predstavnika zainteresovane javnosti da im se pokaže zapisnik, koji niko nije vodio, nakon više od sat vremena rasprave o proceduralnim pitanjima, predstavnici Ministarstva su napustili salu Skupštine opštine Lazarevac, bez ikakvog obrazloženja.

Javna sednica komisije za planove trebalo je da se održi 15. jula, ali je Ministarstvo građevinarstva odložilo održavanje sednice zbog epidemiološke situacije. Iako se uslovi nisu izmenili Ministarstvo je zakazalo novu javnu sednicu za 14. septembar u skupštinskoj sali opštine Lazarevac, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, sednica je počela i pored činjenice da je u sali bilo više od 30 ljudi, koliko je dozvoljeno da se okupi u zatvorenom prostoru tokom epidemije koronavirusa.

U saopštenju RERI se tvrdi da su predstavnici Ministarstva izvršili pritisak na građane pokušavajući da ih ubede da napuste javnu sednicu. Nekoliko građana je ovim pritiscima podleglo. Isto tako se ističe da predstavnici Ministarstva, koji su zaduženi za sprovođenje ovog upravnog postupka uopšte nisu vodili zapisnik, niti unosili primedbe zainteresovane javnosti.

Kako se navodi, nakon više od sat vremena predstavnici Ministarstva i obrađivač plana su napustili salu a da nisu obavestili javnost da li je sednica prekinuta i kada će biti nastavljena.

Izgradnja nove termoelektrane Kolubara B, koju finansiraju kineski investitori, od samog početka praćena je nezakonitim postupanjem javnih vlasti, skrivanjem informacija od građana i usklađivanjem prava javnosti da učestvuje u procesu donošenja odluka, navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, razlog za ozbiljnu zabrinutost nisu samo očigledne ekonomske i ekološke posledice izgradnje Kolubare B, već i činjenica da javne vlasti grubo i sve češće ugrožavaju prava građana da učestvuju u procesu donošenja odluka i informišu se o mogućim uticajima na životnu sredinu projekata koji se finansiraju kroz tajne bilateralne sporazume između kineskih i srpskih vlasti.

Ministarstvo: RERI opstruirao sednicu

Ministarstvo je, s druge strane, saopštilo da je sednica prekinuta zbog opstrukcije RERI-ja.

U saopštenju se navodi da su predstavnici RERI-ja svojim zahtevima da u salu uđe više ljudi nego što dozvoljavaju propisi u uslovima epidemije, ometanjem rada komisije, iznošenjem zahteva suprotnim procedurama javnog uvida, kao i lažnih optužbi na rad komisije, onemogućili predstavnike nadležnih institucija da odgovore na sve pojedinačne primedbe građana, što je dovelo do prekida sednice.

Javni uvid, koji predstavlja priliku da se učešćem javnosti u postupku pripreme, koordinacije i praćenja izrade planskih dokumenata oni poboljšaju, zloupotrebila je ta nevladina organizacija, koja je opstrukcijom javne sednice komisije i iznošenjem neistina u medijima pokušala da skrene pažnju na sebe, na štetu građana koji imaju prava da dobiju sve odgovore i informacije u procesu usvajanja prostornog plana, navodi se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Komentari (5)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Krajišnik

Samo gradjanska udruženja mogu protiv vlasti. Cim se napravi stranka,vlast ih provlaci kroz medijsko blato, a gradjane ne može tako jer navlači bijes

Dusan

To rade svuda po Srbiji, to rade i sa MHE na Staroj Planini... OTPOR I PAPIRE NA SUNCE!!!

penzioner iz jadnog Barajeva.

Koliko mi je poznato ovi iz vlasti su dobro došli Lazarevac ima, nije valjda da ce ih izneveriti a tek ih izglasali. 😇😇😇

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

NKD: Država preuzela aerodrom Niš, dugovi ostali Gradu, kamata 6.313 evra dnevno 30.09.2020.

30.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

SDS: Laž da Beograd metro ima profit - kako, kad upravlja nečim čega nema? 30.09.2020.

30.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

NBS potvrdila kupovinu dela obveznica, ekonomisti kažu - državna pomoć Telekomu 30.09.2020.

30.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Obradović o obveznicama Telekoma: NBS ponovo ne daje odgovor o ceni i iznosu 30.09.2020.

30.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Turističke agencije ostaju bez polisa jer su "previše rizične" za osiguravače 30.09.2020.

30.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Samostalni sindikat Zastava oružja traži smenu predsednika Nadzornog odbora 30.09.2020.

30.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

NBS o obveznicama Telekoma: Otkupljeni iznos bliži trećini emisije 30.09.2020.

30.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Udruženje toplana: Remonti završeni, nabavljeni energenti, spremni za sezonu 30.09.2020.

30.09.2020.  |  Biznis

loader