Umesto odgovora o trošenju državnog novca, direktori Telekoma o Junajted grupi

Umesto odgovora o trošenju državnog novca, direktori Telekoma o Junajted grupi

Izvor: N1

Direktori Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk i Vladimir Lučić nisu zabrinuti zbog vrtoglavog rasta duga te državne kompanije kojom oni upravljaju. Iako je u samo u dve godine dug Telekoma porastao sa 396 milionja evra na milijardu i 152 miliona evra, odnosno za gotovo 300 posto u 24 meseca, rukovodstvo Telekoma je ubeđeno da će se uzeti krediti isplatiti. Umesto preciznih odgovora o pitanjima kako raspolažu državnim vlasništvom, rukovodstvo Telekoma se pozivalo na poslovanje privatne Junajted grupe, u čijem vlasništvu je N1, najavljujući tužbu.

Direktori Telekoma ne poriču da su u samo dve godine uvećali dug kompanije, i to samo prema bankama, za 300 posto. Ali generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk kažue da je to zbog investicija za kojeveruje da će se isplatiti.

"Mislim da su sve naše investicije zbog kojih smo podigli nivo zaduženosti dobro tempirane i i te kako se već to oplođuje", poručuje on.

Među, kako kaže direktor Ćulibrk, dobro tempiranim investicijama je i kupovina kablovskih operatora Kopernikus tehnolodži, Radijus Vektora i nekoliko manjih za koje je državni Telekom privatnim licima i kompanijama isplatio velike sume.

Upravo zbog tih transakcija je potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić podneo krivične prijave protiv članova nadzornog odbora Telekoma.

"Ne postoji nigde trag da je Vlada Srbije dala saglasnost na jednu takvu transakciju. Ti ljudi su doneli odluku da preduzeće Kopernikus tehnolodži plate 195 miliona evra, a kapital tog preduzeća je vredeo 10 miliona evra", podseća Aleksić.

Telekom je ogromne sume potrošio i na televizijska prava, posebno kada je reć o njegovoj podružnici Arena čenels grup koja je samo za regionalna prava za fudbalsku Ligu šampiona dala četiri puta višu ponudu od konkurencije. Sve te investicije su opravdane, uverava Telekomov koordinator Vladimir Lučić.

Lučić: Da smo mi bili u jednom velikom zaostatku u razvoju. Padao nam je broj korisnika. Vidite ovde pad....

N1: Ali, vi ste i tada bili direktor?

Lučić: Morali smo da napravimo jedan snažan zahvat.

Koordinator Telekoma je u više navrata tokom današnjeg obraćanja pravio poređenja Telekoma i Junajted grupe, u okviru koje posluje i televizija N1, pa je i poredio zaduženost te privatne kompanije sa državnom kakav je Telekom.

Lučić: Toliki je bio gubitak Junajted grupe da je 2019. godine čak pojela sopstveni kapital.

N1: Izvinite gospodine Lučiću, Junajted medija i Junajted grupa su privatne kompanije. To je privatna kompanija, nije državna. Vi radite sa našim parama. Junajted grupa sa svojim novcem može da radi šta god želi.

Lučić: Ako uzmete da Telkom ima veću EBITDA, veće prihode od Junajted grupe, Telekom vredi minimalno više od dve milijarde.

N1: Oprostite gospodine Lučiću to je privatna kompanija.

Lučić: Da, ali reč je o našem konkurentu.

N1: Vi raspolažete sa novcem svih nas građana. I povećali ste za dve godine dug za 300 posto, cele kompanije? Na osnovu čega?

Ćulibrk: Mislim da smo sve odgovorili.

N1: Na osnovu čega ste odlučili da zadužite kompaniju i da li mislite da ćete jednog dana odgovarati za taj dug koji ste napravili?

O odgovornosti, govori i izveštaj članice Saveta za borbu protiv korupcije Jelisavete Vasilić koja je 30 godina bila sudija za privredno pravo i koja je još od 2010. i vremena prošle vlasti govorila o nezakonittom poslovanju Telekoma Srbija. I ona posebno ukazuje na kupovinu kablovskih operatora, kao spornu.

"Ulaganje u akvizicije urađeno je bez odluke akcionara, bez kontrole, nadzora i odluka ministarstava, Vlade i Odbora za ekonomiju javnog sektora, iako se radilo o javnim sredstvima u iznosu od 38,29 milijardi dinara, što je vrednost izvršenih akvizicija Telekoma koja su isplaćena iz javne svojine i koja su prešla u privatne džepove", upozorava Vasilić.

Savet za borbu protiv korupcije nije se izjasnio o izveštaju Jelisavete Vasilić, a potpredsednik Savet Miroslav Milićević je za N1 ranije rekao da će se o izveštaju tek glasati.

POVEZANE VESTI

Komentari (48)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

crni domino

Naprednjacko blesavljenje po ugledu na Vucica. Vesic je u tome nenadmasan. Trose narodne pare kao da su njihove...

Polunarod

Svaka čast novinaru N1,što se tiče rukovodstva telekoma oni se vode parolom napad je najbolja odbrana i u stilu Šojića odgovaraju na pitanja koja nisu postavljena 🤥🤥

Hudini

Ej, polako sa tim “za koje je državni telekom privatnim licima isplatio velike sume”. Nisu to bilo kakva lica. Ta lica su zaslužni “drugovi članovi” i SNS fanovi i oni su stranci ili pojedincu veliki deo novca od prodaje vratili. Jer, nisu gramzivi, znaju da je još nekome potreban novac od prodaje. Znači, ne sekirajte se, nije sav novac od prodaje završio samo kod bivših vlasnika, već je “pošteno raspoređen”!

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

APR: U prvoj polovini godine 3,5 odsto manje zahteva za građevinske dozvole 16:23 h

16:23 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

DW: Novi problemi u nemačkoj mesnoj industriji 16:11 h

16:11 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Brnabić: Kompanije oglasile 10.416 pozicija za mlade u okviru "Moje prve plate" 14:09 h

14:09 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Tabaković sa američkom delegacijom: NBS će biti oslonac u realizaciji projekata 14:08 h

14:08 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Telekom tvrdi da nisu menjali cene za važeće ugovore, N1 to nije ni pomenuo 13:45 h

13:45 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Analiza ECFR: 5G dogovor Srbije s Vašingtonom - veština provlačenja 13:32 h

13:32 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Formiran tim koji će 24 sata dnevno raditi sa DFC 12:34 h

12:34 h  |  Biznis

loader