Čadež: Ciljanim merama pomoći olakšati poslovanje preduzeća

Čadež: Ciljanim merama pomoći olakšati poslovanje preduzeća

Čadež: Ciljanim merama pomoći olakšati poslovanje preduzeća Izvor: Tanjug/Slobodan Jovičić

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je da je za dalji oporavak i rast srpske ekonomije posebno važna podrška, i države i komore, velikim preduzećima koja su proteklih meseci, tokom pandemije, probleme rešavala uglavnom svojim sredstvima i sopstvenim snagama.

"Ako ne bude bilo mera kojima ćemo sada pomoći velikim preduzećima, ako ne postoji tržište, ako ne podstičemo tražnju, ako im ne pomognemo da dodju do novih poslova u zemlji i svetu, ni mali kao njihovi dobavljači, deo njihovog lanca i sistema, neće preživeti", ocenio je Čadež prilikom posete kompaniji "Zlatiborac".

Mere koje je država proteklih meseci preduzela, ocenio je Čadež, održale su ekonomski sistem Srbije, sačuvale mala i srednja preduzeća od propadanja, ali i na red je, kako je rekao, došla podrška velikima i to zajedničkim angažovanjem Vlade i komore, u komunikaciji sa vladama drugih zemalja.

"Moramo im pomoći ciljanim merama koje će im olakšati poslovanje i u zemlji i inostranstvu, podsticati tražnju, otklanjati prepreke za nastavak izvoza na već osvojenim tržištima i otvarati vrata novih, pomoći im organizovati digitalne susrete sa partnerima iz sveta, u situaciji kada su sajmovi otkazani i mogućnosti za direktnu komunikaciju privrednika ograničene", smatra predsednik PКS.

Čadež je najavio skore razgovore, već sledeće nedelje, sa Crnom Gorom, koja jedina u regionu još drži blokadu na uvoz mesnih proizvoda iako je afrička kuga odjavljena, i sa Кosovom oko rešavanja starog problema uskladjivanja veterinarskih sertifikata za meso i mesne preradjevine.

Važno je, rekao je, i da država i komora zajednički pomognu povratak domaćih kompanija punim kapacitetom na rusko i belorusko tržište, kao i da se ubrza sertifikacija izvoza na kinesko tržište, čime bi se odblokirao veliki tržišni potencijal za izvoznike iz industrije mesa i mesnih preradjevina.

"Pomažući u rešavanju takvih problema velikih kompanija poput 'Zlatiborca', mi pomažemo celom lancu njihovih dobavljača – od proizvodjača sirovina do kreativne industrije koja radi na dizajnu proizvoda", naglasio je predsednik Privredne komore Srbije.

Izrazio je zadovoljstvo što je kompanija "Zlatiborac", uprkos svim problemima proteklih i ove godine, od afričke kuge, preko regionalnih barijera do pandemije, u julu i avgustu vratila svoju prodaju na nivo pre korone.

Naveo je da će ta kompanija biti deo akcije "Stvarano u Srbiji", kandidovati svoje proizvode za žig "Čuvarkuća" i učestvovati u programu "Moja prava plata", za koje su zainteresovane sve kompanije sa kojima je u Zlatiborskom okrugu prethodnih dana razgovarao - od "Sirogojna", "Matisa", do kompanija iz "Alko grupe" Miroljuba Aleksića.

Potvrdjujući interesovanje "Zlatiborca" za učešće u ovim programima koji podstiču domaću proizvodnju i prodaju domaćih proizvoda i novo zapošljavanje, generalni direktor Dušan Кnežević je naglasio dosadašnju dobru saradnju sa Privrednom komorom Srbije i podršku koju privreda ima od svoje poslovne asocijacije.

"Privredna komora Srbije, od dolaska gospodina Čadeža na njeno čelo, postala jaka potpora privrednicima i baveći se punim kapacitetom svojim poslom izrasla je u efikasan servis i veliku podršku kompanijama pojedinačno i privredi u celini", rekao je Кnežević. Podsetio je na pomoć tokom pandemije - od dnevnih informacija, preko rešavanja problema u tekućem poslovanju, podrške realizaciji izvoznih poslova do angažovanja u uspostavljanju zelenih koridora.

"Uz podršku komore, sopstvenim snagama, reorganizacijom i prilagodjavanjem novonastalim uslovima, posebno u proizvodnom procesu, uspeli smo da sačuvamo zdravlje naših zaposlenih, da sačuvamo radna mesta, kao i da obezbedimo kontinuirano i kvalitetno snabdevanje naših potrošača i kupaca u zemlji i regionu", rekao je Кnežević.

Mere vlade ocenio je značajnim za očuvanje likvidnosti, ali i objasnio da "Zlatiborac" nije koristio direktnu pomoć u vidu minimalne zarade, ne opterećujući budžet i dajući tako šansu drugim, manjim i ugroženijim kompanijama.

POVEZANE VESTI

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dzjordzje

Sve su ovo male firme koje treba da proglase stecaj.

Mali privrednik

Povratio bih...

Pićuka

Koliko sam ja primetio svi proizvođači sirovina, i stočari i povrtari, su pred kolapsom zbog niskih cena. U kakvom su problemu prerađivači?

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Vlast najavljuje milijarde iz SAD, analitičari ukazuju na političke posledice 23.09.2020.

23.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Kompaniji premijerkinog brata 40 miliona evra od države, obezbeđenje napalo N1 23.09.2020.

23.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

SBB na sastanku sa predstavnicima SAD delegacije u Beogradu 23.09.2020.

23.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Kovačević o DFC: Srbiji potrebnije direktne strane investicije, nego zaduživanje 23.09.2020.

23.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Ministar najavio nove propise za strance koji iz Srbije rade onlajn 23.09.2020.

23.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

APR: U prvoj polovini godine 3,5 odsto manje zahteva za građevinske dozvole 23.09.2020.

23.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

DW: Novi problemi u nemačkoj mesnoj industriji 23.09.2020.

23.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mali: U novembru prvi efekti dolaska DFC 23.09.2020.

23.09.2020.  |  Biznis

loader