Dokumenti pokazuju: Er Srbija traži otpis većeg dela dugovanja, Etihad odbio

Dokumenti pokazuju: Er Srbija traži otpis većeg dela dugovanja, Etihad odbio

Izvor: N1

Da li je ugroženo poslovanje Er Srbije? Odgovor na to pitanje u toj kompaniji N1 nije dobio, ali se uvidom u dokumenta uverio da srpski avioprevoznik i to pominje kao opciju. Naime, N1 je došla u posed dokumenata na osnovu kojih se vidi da je Er Srbija tražila od Etihada otpis većeg dela dugovanja, da joj, kako navodi, poslovanje ne bi bilo dovedeno u pitanje. Kompanija iz Emirata, međutim, isključila je tu mogućnost i traži poštovanje dogovorenog.

Na čijim će krilima Er Srbija leteti ako joj Etihad ne odobri smanjenje duga od 82 odsto? Srpska nacionalna aviokompanija u dva navrata, u maju i julu ove godine, tražila je od svog partnera Etihad Ervejza otpis dela duga zbog načina poslovanja izazvanog epidemijom kovida -19.

U dokumentima kompanije Etihad stoji i da je Er Srbiji otpis duga od 120 miliona dolara neophodan da bi mogli da nastave poslovanje. Međutim, kompanija nije u teškom položaju od juče.

"Er Srbija je inače u teškom položaju, ona je bila prezadužena i u prošloj godini. Pitanje je može li opstati ili će morati da ide u stečaj. Pitanje je da li i pod kojim uslovima mi i trebamo nacionalnu kompaniju ili možemo razmišljati i o stečaju. Ova situacija, da se traži od jedne strane da otpiše 82 odsto ne izgleda naročito normalno u jednom društvu od dva člana, nego bi ta dva člana trebalo da sednu pa da traže šta će se moći uraditi sa tom kompanijom", kaže stručnjak za strana ulaganja Milan Kovačević.

Otpis duga, arapski partner nije dozvolio, stoji u internom dokumentu ove kompanije, u koji je N1 imala uvid. 

"Upravni odbor smatra da je takav predlog Er Srbije neprihvatljiv jer predviđa da iznos, koji je utvrđen Ugovorom o zajmu, trajno bude umanjen za 82 odsto, što bi za posledicu imalo smanjenje iznosa koji bi EA Partneri platili trećoj strani", piše u dokumentu. 

Oni su, usvajanjem Treće posebne rezolucije, naložili Etihad ervejz partnerima da, u pisanoj formi, obaveste Er Srbiju da u potpunosti odbacuju njihov predlog i da se od Er Srbije očekuje da svoje obaveze izmiri na vreme, a u skladu sa datumima iz Ugovora o zajmu.

Autentičnost ovog dokumenta i navode koji stoje u njemu, pokušali smo da proverimo u kompaniji Etihad Ervejz, ali do emitovanja ovog priloga, odgovor nije stigao.

"Kad je sa Etihadom napravljen posao, to je bila velika pohvala da je nađen dobar partner. A od samog početka Etihad sigurno nije imao nameru da ispomaže tu kompaniju, nego je težio postići neki profit. S druge strane, izgleda da smo mi bili nerealni, da smo mi bili ti koji smo ispomagali da ona uopšte opstane i takav postupak ne može da večno traje i treba se analizirati ukupno stanje i videti šta se sa kompanijom mora uraditi", kaže Kovačević.

Da li ovo otkriva da srpska aviokompanija ne može da opstane ako se ne otpiše dug, saznaćemo neki drugi put. Jer na naše pitanje kako će se odbijanje ovog zahteva odraziti na njeno buduće poslovanje, Er Srbija ostala je nema.

POVEZANE VESTI

Komentari (59)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jefta

Gospodo, trazili ste da se ugasi JAT kao navodno veliki gubitas. Razumem. Ona vlast je zatrpavala javnost friziranim podacima o poslovanju JATa. Trazili ste Er Srbiju. Dobili ste sta ste trazili. Svaki covek iz branse znao je sta nas ceka onog momenta kada su Arapi zakoracili u Srbiju.

Dragan

Zar jos postoji Er Srbija?

Tarantino

Uskoro katanac...

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Pandemija koronavirusa će dovesti u pitanje brojna radna mesta 13:53 h

13:53 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Sejlor: DFC nije banka koja će tek tako deliti novac 08:00 h

08:00 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

NBS: Agencija Fič zadržala kreditni rejting Srbije na nivou BB+ 25.09.2020.

25.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

NBS: Telekom emitovao obveznice u u iznosu od 23,5 milijardi dinara 25.09.2020.

25.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Zbog slabe potražnje ukida se avionska linija Dablin - Zagreb 25.09.2020.

25.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Oglašena prodaja imovine preduzeća Jugoslavijapublik 25.09.2020.

25.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Otvoreno jedinstveno upravno mesto u Vlasotincu 25.09.2020.

25.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Delta na ponovljenom tenderu nije dala ponudu za kupovinu Sava centra 25.09.2020.

25.09.2020.  |  Biznis

loader