Vlasnik turističke agencije vratio državi minimalac za 33 radnika

Vlasnik turističke agencije vratio državi minimalac za 33 radnika

Vlasnik turističke agencije vratio državi minimalac za 33 radnika Izvor: Shutterstock

Vlasnik turističke agencije iz Beograda "Odeon World Travel" Mirko Bauk vratio je državi dva miliona dinara pomoći zbog pandemije za minimalne zarade za 33 radnika jer je četvoro radnika dalo otkaz, što je smanjilo broj zaposlenih za više od deset odsto i zbog čega mu je pretila kazna.

"Uslov za pomoć države u tri minimalne zarade od po 30.000 dinara je da se ne sme smanjiti broj zaposlenih više od deset odsto tri meseca po isplati, pa smo imali pravo da smanjimo broj zaposlenih za troje, a otkaz je dalo četvoro, čime smo probili dozvoljenu kvotu", rekao je Bauk.

Dodao je da su radnici dali otkaz posle dva primljena minimalca "jer su mladi ljudi, podstanari i ta plata je nedovoljna za pokrivanje svakodnevnih troškova", a kako posla nema nisu mogli da isplate i dodatak na tu sumu.

Uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privatnom sektoru i novčanoj pomoći gradjanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled posledica bolesti kovid-19 predvidja da firma koja dobije pomoć u minimalcima ne sme da otpusti tri meseca više od deset odsto radnika, u suprotnom mora da vrati dobijeni novac u roku od pet dana.

Ako se novac ne vrati u roku, poslodavac rizikuje da plati prekršajnu kaznu u iznosu od 20 do 50 odsto odloženih poreskih prihoda, a ne manju od 250.000 dinara za pravno lice i 50.000 dinara za preduzetnika.

Država je nedavno donela odluku da ponovo pomogne svim malim i srednjim firmama sa 60 odsto minimalne zarade za dva meseca uz isti uslov da se dva meseca ne sme otpustiti više od deset odsto radnika, odnosno sa prvim paketom, do kraja godine.

"Kada je već probijena kvota odlučio sam da otpustim još devet radnika i vratio sam dobijen novac na isti račun preko koga je prosledjen i ne znam da li je obračunata kamata, ali treći minimalac nije uplaćen", rekao je Bauk.

Tokom avgusta, kako je rekao, posao je malo krenuo jer su se otvorile dve destinacije - Turska i Egipat, pa je planirao da uzme pomoć iz drugog kovid paketa za dva meseca u iznosu od 60 odsto minimalne zarade, ali je saznao da ne može, jer ko uzme prvi paket po automatizmu dobija drugi, a ko vrati prvi ne dobije ni drugi.

Bauk je rekao da nije konkurisao za kredit za likvidnost kod Fonda za razvoj jer smatra da se kredit uzima za investicije, a ne za plate kada je posao na "rubu propasti".

"Ako se pandemija produži, pitanje je ko će preživeti", rekao je Bauk.

Pomoć turizmu kao najugroženijem sektoru bila bi, kako je ocenio, da se firme pomognu bar minimalnim platama za šest meseci i oslobadjanjem poreza i doprinosa na te plate. 

On je rekao da je pomoć države u minimalnim zaradama za radnike "diskutabilna" jer će firma od dobijenih 30.000 po radniku vratiti državi 20.000 na ime poreza i doprinosa.

"Za pomoć od preostalih 10.000 besmisleno je držati radnike koji nemaju posla", rekao je Bauk.

Istakao je da je država trebalo da pomogne one sektore koji su imali štetu od pandemije, a ne sve podjednako pa i farmaceute i trgovce koji nisu u velikom problemu.

Ocenio je da država nije dovoljno svesna koliko će propadanje jednog sektora da povuče i druge pa kad ne rade turističke agencije nema posla ni za prevoznike medju kojima je i avio-kompanija Er Srbija, vodiče, rentakar službu, vozače i druge u povezanim delatnostima.

POVEZANE VESTI

Komentari (84)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pedja

Plata minimalac, PDV tesko da predje 1000 eur... valjda nesto rade drzavne sluzbe u ovoj zemlji kada ni ovakvog kriminalca ne provale... jos kuka kako mu drzava duguje nesto!

Vanja

Trebala bi poreska da im svrati da vidi poreklo imovine i zašto otkazi!

Još jedan privatnik

Prosto je neverovatno da 30 godina nakon uvođenja višestranačja u Srbiji i dalje ljudi imaju shvatanja kao u komunizmu. Pa gospodo otvorite firmu i delite plate samo zato što je neko došao na posao. Videćemo dokle ćete dogurati. Ali vi ste nesposobni da bilo šta napravite, zato i radite u državnim ustanovama jer da tu niste došli preko veze, stranke, kreveta ili čega već, verovatno bi živeli od mamine i tatine penzije. Kod mene niko nije dobio otkaz i neće ga dobiti sve dok ima načina da se isplati kakva god plata. Ali je strašno velik broj ugroženih firmi. A koliko će biti radnika na birou videćete kada istekne period zabrane otpuštanja! A za sve botove ojašnjenje, nisu svi rođeni da se bave biznisom i vode privatne firme. Nije to za vas. Isto tako kada radnik ostane bez posla, on će pronaći neki novi posao ako je stvarno radnik, a firma kada propadne, vlasnik propada zajedno sa njom i nema mu povratka. Pričam o ozbiljnim ljudima, a ne prevarantima koji otvaraju i zatvaraju firme i usput prevare nekoga za ozbiljnu svotu!

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

"Invazija" Kine na Evropu – u brojkama 21.09.2020.

21.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Amerikanci bogatiji nego ikada zahvaljujući pomoći države 21.09.2020.

21.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Kompanija iz Srbije dobila nagradu za najbolju platformu za banke 21.09.2020.

21.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Svetski finansijski skandal oko pranja novca, pominju se i investicije iz Srbije 21.09.2020.

21.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Oglašena prodaja nepokretne imovine Privredne banke Beograd 21.09.2020.

21.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Potpisan ugovor o rekonstrukciji barske pruge 21.09.2020.

21.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Socijalni forum: Srbija po realnom BDP na nivou iz 1980, velika nejednakost 21.09.2020.

21.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Poražavajuća statistika o poljoprivrednoj proizvodnji u srpskim selima 21.09.2020.

21.09.2020.  |  Biznis

loader