NBS donela propis o dodatnom moratorijumu na otplatu kredita

NBS donela propis o dodatnom moratorijumu na otplatu kredita

NBS donela propis o dodatnom moratorijumu na otplatu kredita Izvor: N1
(arhiva)

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) usvojio je propise kojima dužnicima banaka i davalaca finansijskog lizinga omogućava da dodatno odlože obaveze po osnovu kredita, kreditnih proizvoda i lizinga, saopštila je NBS.

Dodatni moratorijum u otplati obaveza propisan je Odlukom o privremenim merama za banke radi ublažavanja posledica pandemije kovid-19 u cilju očuvanja stabilnosti finansijskog sistema i Odlukom o privremenim merama za davaoce finansijskog lizinga radi ublažavanja posledica pandemije kovid-19 u cilju očuvanja stabilnosti finansijskog sistema.

Dužnicima je omogućen još jedan zastoj u otplati obaveza prema bankama/davaocima finansijskog lizinga koje dospevaju od 1. avgusta 2020. godine zaključno sa 30. septembrom 2020. godine, kao i zastoj u otplati obaveza koje su dospele u julu ove godine, a dužnik ih nije izmirio.

"Na prvi udar pandemije NBS je reagovala je efikasno i odlučno, omogućivši gradjanima i privredi zastoj u otplati obaveza prema bankama i davaocima finansijskog lizinga na period od tri meseca. O značaju i pravovremenosti ovakve odluke, govori činjenica da je preko 90 odsto dužnika koristilo ovu mogućnost", istakla je guverner Jorgovanka Tabaković.

Dodala je da je "s obzirom na to da vanredna zdravstvena situacija i dalje traje NBS donela odluku o pružanju mogućnosti dodatnog predaha našim građanima i privredi u otplati obaveza ispunjavajući time i zakonom definisani cilj očuvanja stabilnosti finansijskog sistema".

Moratorijum se primenjuje na obaveze po osnovu kredita i kreditnih proizvoda banke (poput minusa i kreditnih kartica), kao i drugih proizvoda banke (poput obaveza po osnovu instrumenata zaštite od kamatnog rizika koji su povezani sa kreditima ili kreditnim proizvodima, bankarskih garancija).

Kako je istakla centralna banka, moratorijum se ne primenjuje na obaveze za usluge platnog prometa (provizija za izvršenje transakcija, naknada za održavanje računa), investicione usluge, brokersko-dilerski poslovi, usluge u vezi sa sefovima).

Ukoliko se ne odbije, smatraće se da je moratorijum prihvaćen

Banke i davaoci finansijskog lizinga su dužni da fizičkim licima, poljoprivrednicima, preduzetnicima i privrednim društvima do 31. jula 2020. godine ponude zastoj u otplati obaveza.

Obaveštenje o ponudi banke i davaoca finansijskog lizinga će biti objavljeno na njihovoj internet stranici, a sadrži informacije o početku primene i periodu trajanja moratorijuma, obračunu kamate, načinu otplate obaveza po prestanku moratorijuma, mogućim alternativnim načinima otplate obaveza, kao i reprezentativni primer iznosa obaveze pre i nakon prestanka moratorijuma.

Ukoliko dužnik u roku od deset dana od dana objavljivanja obaveštenja o ponudi, tu ponudu ne odbije, smatraće se da je ponudu prihvatio.

Dužnik može da odbije ponudu o moratorijumu elektronskim putem, putem redovne pošte, putem telefona ili u poslovnim prostorijama banke i davaoca finansijskog lizinga, i to u roku od deset dana od dana objavljivanja obaveštenja o ponudi, ali i da odustane od primene moratorijuma tokom njegovog trajanja, zahtevajući to od banke ili uplatom u celini dospele, a neizmirene obaveze.

O kamati

Za vreme moratorijuma, banka i davalac finansijskog lizinga ne obračunava redovnu (ugovorenu) kamatu na obaveze koje dospevaju tokom trajanja moratorijuma.

Banka obračunava redovnu kamatu na nedospeo dug a iznos redovne kamate odgovara iznosu te kamate u planu otplate koji je važio pre stupanja na snagu ove odluke.

Ako je dužnik privredno društvo onda banka i davalac finansijskog lizinga mogu redovnu kamatu da obračunavaju i na iznose glavnice duga koji dospevaju tokom trajanja moratorijuma.

Кada je u pitanju zatezna kamata ona se neće obračunavati na neizmireno potraživanje koje je dospelo za vreme trajanja moratorijuma.

Pored toga, neće se pokretati postupak izvršenja, kao ni postupak prinudne naplate prema dužniku, odnosno neće se preduzimati druge pravne radnje u cilju naplate ovih potraživanja.

Po prestanku moratorijuma, banka i davalac finansijskog lizinga će obračunatu redovnu kamatu ravnomerno rasporediti na period otplate (bez pripisivanja glavnici duga), pri čemu se period otplate produžava za period trajanja moratorijuma.

Zatezna kamata obračunata u toku perioda moratorijuma na potraživanja dospela pre početka primene moratorijuma ravnomerno će biti rasporedjena na period otplate (bez pripisivanja glavnici duga).

Tokom trajanja moratorijuma na obaveze po osnovu kreditnih kartica i dozvoljenog prekoračenja po tekućem računu banka obračunava redovnu (ugovorenu) kamatu na iskorišćeni iznos, dok se važenje dozvoljenog prekoračenja po računu, odnosno kreditne kartice produžava se za period trajanja moratorijuma.

POVEZANE VESTI

Komentari (35)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

INGEBORG ŠAJRIH

Dužnik može da odbije ponudu o moratorijumu elektronskim putem, putem redovne pošte, putem telefona ili u poslovnim prostorijama banke i davaoca finansijskog lizinga, i to u roku od deset dana od dana objavljivanja obaveštenja o ponudi, ODBIJAM PONUDU O MORATORIJUMU - SVOJE OBAVEZE HOCU DA IZMIRUJEM SVAKOG MESECA NORMALNO,

Sloboda ili ništa

Treba prvo da svečano proglasimo drugu pobedu nad prvim talasom virusa a onda da priznamo da smo bankrotirali.

Mirko

Kamate ne oprastaju samo placate vise. Lopovski sustem

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Mihajlović: Potpisan ugovor o rekonstrukciji barske pruge 15:19 h

15:19 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Socijalni forum: Srbija po realnom BDP na nivou iz 1980, velika nejednakost 15:15 h

15:15 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Poražavajuća statistika o poljoprivrednoj proizvodnji u srpskim selima 14:54 h

14:54 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Spoljnotrgovinska razmena privrede Šumadijskog okruga veća od milijardu evra 14:46 h

14:46 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

DW: Plate u Nemačkoj - strancima 900 evra manje nego domaćima 10:32 h

10:32 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Uplata dela minimalca za novoosnovana preduzeća 09:37 h

09:37 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Koliko je prosečna penzija daleko od potrošačke korpe i dostojanstvene starosti 20.09.2020.

20.09.2020.  |  Biznis

loader