Ekonomisti: Vučićeve najave nerealne, neće biti novca u budžetu za veće plate

Ekonomisti: Vučićeve najave nerealne, neće biti novca u budžetu za veće plate

Ekonomisti: Vučićeve najave nerealne, neće biti novca u budžetu za veće plate Izvor: Shutterstock

U državnom budžetu Srbije 2021. godine neće biti novca za povećanje plata i penzija, ocenili su ekonomisti u izjavama agenciji Beta.

"Najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će možda postojati mogućnost za povećanje plata u javnom sektoru je data u političke svrhe", smatra profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) Goran Radosavljević.

Vučić je sinoć rekao da će Srbija u zdravstvenoj krizi proći bolje od svih drugih evropskih zemlja i da će, ako bude sačuvana stabilnost do kraja godine, biti uslova za rast plata u javnom sektoru.

Radosavljević je rekao da je Vučić pre nekoliko meseci tvrdio da Srbiji nisu potrebne pare EU, pa se mesec dana posle toga država zadužila na međunarodnom tržištu za oko 2,5 milijarde evra.

Dodao je da "s rezervom" treba govoriti i o povećanju plata, jer to zavisi od trajanja zdravstvene krize zbog pandemije.

"Ne bi trebalo povećavati rashode u budžetu. Poreski prihodi od početka godine opali su za dva odsto, što je dosta", rekao je Radosavljević.

U prilog stavu da treba biti obazriv u obećanjima o povećanju plata i penzija je, kako je rekao, i to što od planiranog suficita u budžetu "nema ništa", već se posle pet meseci u ovoj godini beleži deficit.

To, kako je rekao, nije neuobičajeno u krizi, i zato treba voditi računa sa obećanjima da se Srbija ne bi previše zadužila.

Ekonomista Milan Kovačević je rekao za Betu da u državnoj kasi nema novca za povećanje plata i penzija u narednoj godini jer je u budžetu već napravljen deficit i država se zadužila.

"Ako Vlada Srbije planira da nastavi da se zadužuje zbog povećanja plata i penzija, još više će nam otežati budućnost", rekao je Kovačević.

Pored toga rekao je da će i "neke pogrešne mere iz paketa državne pomoći (povodom pandemije) učiniti budućnost težom, jer će se za pomoć građanima od po 100 evra koja je ukupno iznosila oko 620 miliona evra, platiti kamata od 100 miliona evra na taj pozajmljen novac".

Dodao je da je zaduživanje od dve milijarde evra za pokrivanje deficita u državnom budžetu skupo jeć će se platiti kamata od 3,37 odsto, i to uvreme kada su krediti mnogo jeftiniji.

"Ni odlaganje kredita privredi i građanima na tri meseca, kako se ispostavilo, nije dobra mera jer će poskupeti kredite, a pandemija se nije smirila kako se mislilo, već je sada situacija teža nego na početku, a treba početi plaćanje tih odloženih pozajmica", rekao je Kovačević.

Istakao je da "Vučić stalno priča o privrednom rastu u prvom kvartalu, a rast je u stvari bio samo u prva dva meseca, dok nije počela epidemija".

Kovačević je ocenio da je "neozbiljna tvrdnja" da će "Srbija krizu prebroditi lakše od drugih evropskih zemalja kada u poređenju s njima ima najniži standard".

"Vlada Srbije je budžetom za ovu godinu projektovala privredni rast od četiri odsto, a biće verovatno pad, i to pad od osam odsto, kao i kod drugih država, a Srbija bi morala brže da raste da bi smanjila zaostatak" u odnosu na njih, rekao je Kovačević.

POVEZANE VESTI

Komentari (33)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

wolf30

...može da uzima lovu do obećanih 60% zaduženosti....iznesite podatak koliko je to love pa da imamo u vidu kojiko milijardi će biti pozjmljeno. Sve preko toga mora imati reakciju svih. Do toga je logično i opravdano pozajmljivanje. Ajmo stručnjaci , podatke na sunce i edukujte narod , a ne samo sa sa podacima u svili i kadifi ... Edukacij je bitnija od pukog navoda podigli lovu za nesto,,,Mi od toga nećemo imati bas nikakve beneficije.

Lollla

To nam je jasno. Vučić čim zine , LAŽE.

Lineker

Uvek je bilo ekonomista koji su bili prorežimski i antirežimski a ovi su antirežimski.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Er Srbija u 2019. prevezla 2,8 miliona putnika, 9,5 miliona neto dobiti 12:05 h

12:05 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Booking.com otpušta hiljade radnika, putovanja drastično opala zbog pandemije 07:31 h

07:31 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Prodaja ili "rasprodaja" - SC i deo Beograđanke nude po cenama ispod procenjenih 04.08.2020.

04.08.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Godišnje se izdvaja više od 160 miliona evra za održavanje puteva 04.08.2020.

04.08.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Izrada tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i proširenje zgrade FLU 04.08.2020.

04.08.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Indijci na privremenom radu u Srbiji traže plate koje im duguju i povratak kući 04.08.2020.

04.08.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

DW: Nemački građevinari u problemu zbog manjka radnika sa Balkana 04.08.2020.

04.08.2020.  |  Biznis

loader