NBS: Usvojeni propisi koji će građanima olakšati otplatu kredita

NBS: Usvojeni propisi koji će građanima olakšati otplatu kredita

NBS: Usvojeni propisi koji će građanima olakšati otplatu kredita Izvor: N1

Izvršni odbor Narodne banke Srbije usvojio je propise koji će omogućiti lakšu otplatu određenih kredita odobrenih građanima do 18. marta ove godine, saopštila je NBS.

Usvojena je dopuna Odluke o adekvatnosti kapitala banke i izmena i dopuna Odluke o upravljanju rizikom koncentracije po osnovu izloženosti banke određenim vrstama proizvoda i ti propisi, kako je saopšteno, predstavljaju pažljivo odmerenu reakciju centralne banke na moguće pogoršanje finansijskog položaja građana koji su se zadužili pre nastupanja vanrednih okolnosti izazvanih pandemijom COVID-19.

Novi propisi se odnose na potrošačke kredite, uključujući i one odobrene za kupovinu motornih vozila, gotovinske ili druge kredite, izuzimajući stambene kredite i minus po tekućem računu.

Kako je objasnila NBS, usvojenim novinama bankama se otvaraju dodatne mogućnosti da u toku ove i naredne godine dužnicima koji su se zadužili pre nastupanja vanrednih okolnosti ponude odgovarajuče olakšice u otplati tih kredita, a da se to ne odrazi negativno na njihovo poslovanje.

Banke će moći da dužnicima ponude refinansiranje ili promenu datuma dospeća poslednje rate potrošačkih, gotovinskih i ostalih kredita, izuzimajući stambeni kredit i minus po tekućem računu, odobrenih do 18. marta 2020. godine, i to na dodatnih dve godine duže u odnosu na trenutno važeći režim rokova otplate tih kredita (koji podrazumeva rok otplate do sedam godina u toku ove godine, do šest godina u toku 2021. godine, do osam godina za potrošačke kredite odobrene za kupovinu motornih vozila nevezano za godinu).

Te olakšice banke mogu ponuditi dužnicima i u slučaju da je posle refinansiranja, odnosno promene datuma dospeća poslednje rate pod uslovima predviđenim novim propisima, kreditno opterećenje dužnikovih prihoda (stepen kreditne zaduženosti) veće od 60 odsto.

"Stimulisanjem odobravanja olakšanih uslova otplate kredita stanovništvu NBS ne odstupa od podsticanja prakse održivog kreditiranja i sprečavanja odobravanja nenamenskih kredita stanovništvu na rokove koji nisu u skladu s rizičnošću ove vrste proizvoda i kreditnom sposobnošću svakog pojedinačnog dužnika. Takođe, na ovaj način se umanjuju rizici od rasta stope problematičnih kredita u ovom segmentu kreditiranja u periodu nakon isteka moratorijuma, doprinosi se ublažavanju posledica krize u ovoj i narednoj godini i stvaraju se uslovi za kreiranje dodatne potrošnje fizičkih lica", istakla je centralna banka Srbije.

POVEZANE VESTI

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ljiljapa

Pa ja neznam dali Jargovanka kontroliše ove banke odnosno banke su zelenaši ojadiše nas mi sirotinja ne pofižemo kredite za odmor nego da se lečimo i roditelje da lečimo ne priznsju tudju negu treba da imam trideset hiljafa dinara penziju pa koja budala to nebi volela kad če te da povećate tudju negu ja najnižu penziju imam kako da prežvi bolestan čovek sa tim primanjem boluje od karcinoma epileptičar molim jorgovanku za pomoč kako fa vratim kredit još plačam kiriju nažalost roditelje dam izgubila za nepunu godinu oba roditelja pa sad neznam kudaču pa molim za pomoč od jargovanke i ostalih braču karič i druge ko ima jer kredit mi je osamsto hiljada dinara morala sam znate onu staru pouku sirotinjo i bogu si teška puno vas pozdravljam

Jovan M.

A šta je sa stambenim kreditima? Zašto ne i oni?

"Suster

Председник је изјавио да ће нам бити већи него у Хрвата.С обзиром да никада није слагао,ја му верујем.Верујем и у златно доба.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Er Srbija u 2019. prevezla 2,8 miliona putnika, 9,5 miliona neto dobiti 12:05 h

12:05 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Booking.com otpušta hiljade radnika, putovanja drastično opala zbog pandemije 07:31 h

07:31 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Prodaja ili "rasprodaja" - SC i deo Beograđanke nude po cenama ispod procenjenih 04.08.2020.

04.08.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Godišnje se izdvaja više od 160 miliona evra za održavanje puteva 04.08.2020.

04.08.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Izrada tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i proširenje zgrade FLU 04.08.2020.

04.08.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Indijci na privremenom radu u Srbiji traže plate koje im duguju i povratak kući 04.08.2020.

04.08.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

DW: Nemački građevinari u problemu zbog manjka radnika sa Balkana 04.08.2020.

04.08.2020.  |  Biznis

loader