NBS: Referentna kamatna stopa ostaje na nivou od 1,25 odsto

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje na nivou od 1,25 odsto

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje na nivou od 1,25 odsto Izvor: N1

Izvršni odbor Narodne banke Srbiije odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 1,25 odsto.

Kako je istaknuto, Izvršni odbor NBS je, pre svega, imao u vidu očekivane efekte već preduzetih mera monetarne politike radi ublažavanja negativnih efekata širenja koronavirusa.

Takođe, Izvršni odbor je imao u vidu i očekivane efekte obimnog paketa fiskalnih mera (od oko 11 odsto bruto domaćeg proizvoda), kojim je obezbeđena podrška privatnom sektoru, kako bi se podstakao što brži oporavak naše privrede od efekata pandemije, navedeno je u saopštenju NBS.

Istovremeno, iz Izvršnog odbora je istaknuto da je NBS spremna da reaguje u skladu sa eventualnim dodatnim efektima pandemije u domaćem i međunarodnom okruženju.

Istaknuto je da je donošenje ovih podsticajnih mera bilo moguće u uslovima obezbeđene niske i stabilne inflacije.

Kako je ukazano, u skladu sa očekivanjima NBS, inflacija je usporila od početka godine – na 0,7 odsto međugodišnje u maju, najviše pod uticajem efekta visoke baze kod cena povrća iz prošle godine i nižih tekućih cena naftnih derivata, usled znatnog pada svetske cene nafte.

Prema oceni Izvršnog odbora, inflacija bi u ostatku godine trebalo da se kreće oko donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja u uslovima niže agregatne tražnje, kao i nižih uvoznih cena.

Postepeno približavanje inflacije centralnoj vrednosti cilja očekuje se u srednjem roku, čemu bi trebalo da doprinese oporavak tražnje, podstaknut merama monetarne i fiskalne politike.

Navedeno je i da kretanja u međunarodnom okruženju i dalje karakteriše neizvesnost, pre svega u pogledu globalnog oporavka od efekata pandemije i dešavanja na međunarodnom finansijskom i robnom tržištu.

Brojne centralne banke u svetu reagovale su u prethodnom periodu ublažavanjem svojih monetarnih politika, konvencionalnim i nekonvencionalnim merama, kako bi umanjile negativne efekte krize.

Oporavak zone evra, s kojom Srbija ostvaruje najznačajnije trgovinske i finansijske veze, trebalo bi da bude podstaknut preduzetim merama Evropske centralne banke usmerenim na povećanje likvidnosti i pružanje podrške povoljnim uslovima finansiranja.

Donoseći odluku o zadržavanju referentne kamatne stope na nepromenjenom nivou, Izvršni odbor je imao u vidu i neizvesnost na robnom tržištu, pre svega u pogledu kretanja svetskih cena primarnih proizvoda, posebno cene nafte, koja je bila prilično volatilna prethodnih meseci, uz naznake trenda rasta od maja.

Izvršni odbor je posebno istakao da je Srbija ovu globalnu krizu dočekala u znatno povoljnijoj poziciji nego prethodne krize, što je omogućilo donošenje monetarnih i fiskalnih mera kojima će efekti krize na privredu Srbije biti znatno ublaženi.

"Gotovo je izvesno da su se najveći negativni efekti pandemije, u Srbiji osetili u aprilu i da će u narednim mesecima uslediti oporavak, podstaknut preduzetim merama, koje će voditi rastu bruto domaćeg proizvoda u 2021. godini od najmanje šest odsto", precizirano je u saopštenju.

To potvrđuju i pokazatelji ekonomske i spoljnotrgovinske aktivnosti za maj, koji ukazuju na oporavak u odnosu na april, kao i vodeći indikatori ekonomskih očekivanja za jun, i za Srbiju i za zonu evra.

Izvršni odbor NBS je istakao da će puna koordinacija mera monetarne i fiskalne politike biti nastavljena, što će omogućiti smanjenje eventualnih daljih negativnih uticaja iz međunarodnog okruženja.

Iz NBS su istakli da će i dalje pažljivo pratiti globalna kretanja i njihove uticaje na domaću ekonomiju i inflaciju i blagovremeno reagovati kako bi očuvala postignutu cenovnu i finansijsku stabilnost i doprinela rastu naše privrede na održivim osnovama.

Naredna sednica Izvršnog odbora NBS, na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi, održaće se 13. avgusta, navedeno je u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Zakerbergovo bogatstvo dostiglo 100 milijardi dolara 23:35 h

23:35 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Turistički radnici zovu u pomoć, država ne odgovara već šest meseci 22:55 h

22:55 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Đorđević: Radnici se žale na zloupotrebu pomoći države, ali nema dokaza 19:42 h

19:42 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Politika: Inspektor naložio Železari da preduzme mere i spreči "crnu prašinu" 17:06 h

17:06 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Raspisan tender za projektovanje i izgradnju podzemne garaže u Vlajkovićevoj 15:45 h

15:45 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Lakićević: Država novac građanima i privredi 'sipa' iz kredita 13:34 h

13:34 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Vesić: Za novac koji je Grad davao Sava centru moglo da bude izgrađeno 15 vrtića 12:38 h

12:38 h  |  Biznis

loader