MMF: Ograničiti rast plata i penzija u Srbiji tokom 2021.

MMF: Ograničiti rast plata i penzija u Srbiji tokom 2021.

MMF: Ograničiti rast plata i penzija u Srbiji tokom 2021. Izvor: N1
(ilustracija) (arhiva)

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) procenila je da će se realni bruto domaći proizvod (BDP) za Srbiju smanjiti za tri odsto u 2020. godini, uz navode da su vlasti brzo sprovele dobro osmišljen paket mera kako bi ublažile posledice pandemije.

Misija MMF očekuje se da će doći do ubrzanja rasta na šest odsto u 2021. godini, ali ukazuje da bi trebalo napraviti prostor za uvećanje javnih investicija, a imajući u vidu budžetske rizike, rast penzija i plata u javnom sektoru u 2021. godini treba da bude ograničen.

"Ad hok povećanja penzija i jednokratne isplate treba izbegavati", smatra Misija MMF.

Očekivano je da će se javni dug, koji je opadao pre pandemije, povećati u 2020. godini, ali će ostati ispod 60 procenata BDP i nastaviti da se kreće opadajućom putanjom u 2021. godine, dodaje se u saopštenju. Fiskalni paket, koji uključuje povećane rashode za zdravstvo, odlaganje poreskih obaveza, subvencije za zarade, univerzalne keš transfere, kao i državne garancije za bankarske kredite malim i srednjim preduzećima je jedan od najvećih među evropskim zemljama u tranziciji, navodi MMF u saopštenju posle onlajn sastanaka sa predstavnicima srpskih vlasti od 24. juna do 3. jula.

"Narodna banka Srbije je doprinela odgovoru na šok snižavanjem referentne kamatne stope i ubacivanjem likvidnosti u bankarski sistem, kao i uvođenjem tromesečnog moratorijuma na otplate bankarskih kredita i drugim merama za očuvanje monetarne i finansijske stabilnosti", ukazuje se u saopštenju.

"Sprovođenje fiskalnih mera, zajedno sa smanjivanjem prihoda usled niže ekonomske aktivnosti će povećati fiskalni deficit u 2020. godini na više od sedam procenata BDP, u poređenju sa 0,5 odsto u prvobitno usvojenom budžetu", navela je Misija MMF.

 Prema njihovim procenama i imajući u vidu projektovani ekonomski oporavak i privremenu prirodu fiskalnih mera, trebalo bi da bude moguće da se fiskalni deficit smanji na oko dva odsto BDP sledeće godine.

Šef Misije Jan Kes Martejn naveo je da su razgovori sa vlastima bili konstruktivni i postignut je sporazum na nivou tima o politikama neophodim za završetak četvrte revizije PCI aranžmana. Sporazum treba da odobre rukovodstvo i Izvršni odbor MMF.

Razmatranje na Izvršnom odboru je okvirno zakazano za drugu polovinu avgusta 2020. godine, rekao je Martejn i istakao da je realizacija programa, generalnom u skladu sa dogovorom. Značajno pogoršanje eksternog i domaćeg ekonomskog okruženja izazvanog epidemijom COVID19, međutim, zahteva promene ciljeva PCI za ostatak programa, koji se završava u januaru 2021. godine, dodao je on.

U tom kontekstu, politike treba da nastave da se fokusiraju na podršku ekonomiji za vreme krize uz istovremeno očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, adekvatno upravljanje rizicima i zaštitu ranjivih grupa.

Martejn navodi da je sprovođenje strukturnih reformi je usporeno usled pandemije, pa reforme da se ojačaju administriranje poreza, sistemi zarada i zapošljavanja u javnom sektoru, korporativno upravljanje u javnim preduzećima, kao i da se razvije srpsko tržište kapitala ostaju vitalno važne.

"Potrebna je i temeljna analiza cene električne energije kako bi se omogućilo pokrivanje troškova. Pozdravljamo napredak koji je učinjen ka završetku privatizacije Komercijalne banke i ohrabrujemo dalje napore da se privatizuje Petrohemija", zaključio je Martejn.

Mali: Nastavljamo reforme, država dobro reagovala

Ministarstvo finansija istovremeno je saopštilo da su delegacije Srbije i MMF-a zaključile da se primena aktuelnog aranžmana odvija u planiranim rokovima, kao i da je važno prilagoditi se novonastalim okolnostima zbog pandemije koronavirusa.

Ministar finansija Siniša Mali ocenio je povodom završnog sastanka o sprovođenju aranžmana Instrument za upravljanje politikama, da su postignuti važni reformski ciljevi i da se aranžman uspešno sprovodi.

On je rekao da će Vlada nastaviti neophodne reformeo i ocenio da je država dobro reagovala za vreme krize koja je izazvana korona virusom i spasila je privatni sektor, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Tagovi:

POVEZANE VESTI

Komentari (38)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dzjordje

Jeli MMF na budžetu KGB rusije, ako smanje penzije i plate KGB dr. Seselj i cetnici dolaze na vlast u srbiji, vucic moze da radi za 5 obavestajnih sluzbi i da mu musk ubaci rfid chip u mozak, on ce opet raditi za KGB, jer njegov rodni kraj u bosni je 1948 bio za Staljin a protiv tita(1,2..) pricaju na internetu udbasi dementni da ih britanci menjali, ko automobile. Nek vlada prodaje sume, nekretnine, izreal moze da kupi sve nekretnine stare, nove, i napustene nezavrsene zgrade i beograd da bude Haifa broj 2,da se jevreji odmaraju na godišnjem odmoru i losi su splavovi na savi i dunavu treba nove Holandija da napravi.

Лудница

Ми таман незадрживо кренули ка 900 Еура.

Ivan Grozni

Nasmejali ste me do suza 😁😁😅😅🤣🤣🤣🤣

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Pandemija koronavirusa će dovesti u pitanje brojna radna mesta 26.09.2020.

26.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Sejlor: DFC nije banka koja će tek tako deliti novac 26.09.2020.

26.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

NBS: Agencija Fič zadržala kreditni rejting Srbije na nivou BB+ 25.09.2020.

25.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

NBS: Telekom emitovao obveznice u u iznosu od 23,5 milijardi dinara 25.09.2020.

25.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Zbog slabe potražnje ukida se avionska linija Dablin - Zagreb 25.09.2020.

25.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Oglašena prodaja imovine preduzeća Jugoslavijapublik 25.09.2020.

25.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Otvoreno jedinstveno upravno mesto u Vlasotincu 25.09.2020.

25.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Delta na ponovljenom tenderu nije dala ponudu za kupovinu Sava centra 25.09.2020.

25.09.2020.  |  Biznis

loader