Arsić: Vučić ekonomsku politiku kreira prema ličnom interesu, obećanja nerealna

Arsić: Vučić ekonomsku politiku kreira prema ličnom interesu, obećanja nerealna

Arsić: Vučić ekonomsku politiku kreira prema ličnom interesu, obećanja nerealna Izvor: N1

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić je ocenio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić kreira ekonomsku politiku prema ličnom interesu i naveo da njegovo obećanje da će prosečne plate u 2025. godini biti 900 evra nije bilo održivo ni pre ekonomske krize izazvane pandemijom, a "pogotovo nije sada".

"Problem nije u tome što predsednik Vučić ne razume ekonomiju, nego u tome što pri kreiranju ekonomske politike često daje prednost partijskim i svojim ličnim interesima - da ostane što duže na vlasti, u odnosu na dugoročne interese društva", rekao je Arsić u intervjuu za portal Direktno.rs.

Dodao je da "većina političara u svetu želi to isto, ali u uređenim zemljama postoje institucije koje ih u tome ograničavaju, dok u Srbiji to nije slučaj".

Arsić očekuje da će zbog posledica epidemije koronavirusa, u Srbiji ostati bez posla nekoliko desetina hiljada ljudi, kao i da bi država morala značajnije da pomogne sektore i preduzeća snažno pogođene krizom.

"Produženje epidemije će dodatno povećati pad privredne aktivnosti i rast nezaposlenosti u ovoj godini, a oporavak privrede će biti dugotrajniji nego što je to izgledalo pre nekoliko nedelja. Posledice će biti dodatno povećanje fiskalnog deficita i rast javnog duga, kao i rast procenta loših kredita. Ukoliko se pretera s fiskalnom i monetarnom ekspanzijom, to će imati za posledicu smanjenje deviznih rezervi, rast pritiska na devizni kurs, a potom i povećanje inflacije", rekao je Arsić.

Najveće otpuštanje radnika očekuje u delatnostima najviše pogođenim krizom, a to su delatnosti koje imaju "neegzistencijalne proizvode" - turistička putovanja, trajna potrošna i kapitalna dobra, poput mašina i opreme.

Na pitanje o tome šta država treba da uradi da bi sprečila kolaps privrede i sačuvala što više radnih mesta, Arsić je rekao da je "fiskalni prostor za primenu dodatnih mera vrlo skroman", jer je Vlada u prethodnom delu ove godine "primenila izdašan paket mera" koji je, osim ekonomski opravdanih, uključivao i "skupe, ekonomski neefikasne i društveno nepravične mere", kao što je dodela 100 evra punoletnim građanima.

"U narednom periodu, Vlada i NBS bi mogli da primene slične mere, ali bi one morale da budu znatno selektivnije, što znači da bi se odnosile samo na sektore i preduzeća koji su snažno pogođeni krizom. Tvrdnje predstavnika vlasti da je selektivnost neustavna je krajnje neubedljiva, jer se u svim prirodnim katastrofama državna pomoć odobrava samo onima koji su pogođeni njima", istakao je Arsić.

Njegova je procena da neće biti neophodno smanjivanje plata u javnom sektoru i penzija, ali da je sasvim izvesno da neće biti ni mogućnosti za njihov veliki rast u narednih godinu-dve, iako to predstavnici vlasti najavljuju.

"Ekonomska i fiskalna pozicija Srbije je takva da se u narednoj godini može očekivati minimalan rast plata u javnom sektoru i penzija, a nije isključeno ni to da će biti zamrznute", rekao je Arsić.

Smanjivanje javnih investicija za oko 20 odsto pri rebalansu budžeta je, prema njegovim rečima, jedna od loših odluka Vlade, jer bi javne investicije mogle da bude pokretač oporavka privrede po završetku pandemije.

"U tom periodu domaći i strani investitori i potrošači će još uvek biti uzdržani, pa bi javne investicije mogle da 'uskoče' i kompenzuju nisku privatnu tražnju. Da bi javne investicije dale pun doprinos oporavku privrede, ali i dugoročnom razvoju zemlje, presudno je da se realizuju ekonomski i društveno opravdani projekti, da se izvodjači biraju u konkurentskoj proceduri, ali i da se obezbedi adekvatan nadzor", rekao je Arsić.

POVEZANE VESTI

Komentari (10)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Filip

Srpska ekonomija nastavlja da raste. MMF nam daje odlične prognoze.

Vojnik Zdravko

žalosti ...

Zoka

Ja koliko vidim sve sto je obecao, ispunio je. Zasto bi i u buducnosti bilo drugacije?

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Zakerbergovo bogatstvo dostiglo 100 milijardi dolara 23:35 h

23:35 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Turistički radnici zovu u pomoć, država ne odgovara već šest meseci 22:55 h

22:55 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Đorđević: Radnici se žale na zloupotrebu pomoći države, ali nema dokaza 19:42 h

19:42 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Politika: Inspektor naložio Železari da preduzme mere i spreči "crnu prašinu" 17:06 h

17:06 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Raspisan tender za projektovanje i izgradnju podzemne garaže u Vlajkovićevoj 15:45 h

15:45 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Lakićević: Država novac građanima i privredi 'sipa' iz kredita 13:34 h

13:34 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Vesić: Za novac koji je Grad davao Sava centru moglo da bude izgrađeno 15 vrtića 12:38 h

12:38 h  |  Biznis

loader