Hrvatska među tri najpogođenije zemlje zbog pada turizma

Hrvatska među tri najpogođenije zemlje zbog pada turizma

Hrvatska među tri najpogođenije zemlje zbog pada turizma Izvor: Pixabay (ilustracija)

Svetski turizam mogao bi da izgubi više od 1.200 milijardi američkih dolara ili 1,5 posto globalnog BDP nakon gotovo četiri meseca prekida zbog koronavirusa, a među 15 zemlja sveta čiji bi BDP mogao najviše da 'trpi' zbog gubitaka turizma, Hrvatska je treća, navodi uz ostalo UNCTAD u novom izveštaju.

To telo UN za trgovinu i razvoj u novom izveštaju o ekonomskim posledicama pandemije Covid-19 na turizam, objavljenom ove nedelje, iznosi i procene gubitaka u tri 'scenarija' s obzirom na dužinu trajanja prekida turizma - za četiri, osam i 12 meseci.

"Ako se prekid međunarodnog turizma nastavi, kroz osam meseci globalni gubitak u tom sektoru mogao bi da poraste na 2.200 milijardi dolara, što je oko 2,8 posto globalnog BDP, dok u najpesimističnijem scenariju, da prekid traje 12 meseci, gubici mogu da premaše i 3.300 milijardi dolara ili 4,2 posto BDP", iznose procene iz UNCTAD.

Podsećaju na veliku važnost udela sektora putovanja i turizma u globalnom BDP, kao i da je turizam okosnica ekonomija mnogih zemalja i 'životni put' miliona ljudi u svetu, koji su, kako ističu, u poslednjih 20 godina više nego utrostručili prihode turizma, sa oko 500 milijardi na 1.600 milijardi dolara.

"Covid19 je zaustavio dugogodišnje pozitivne trendove u svetskom turizmu, uzrokujući i ozbiljne ekonomske posledice u celom svetu. Iako se turizam polako ponovo pokreće u sve većem broju zemalja, u mnogima je još zastoj, a za mnoge, poput malih ostrvskih i država u razvoju, kolaps u turizmu znači i kolaps u njihovim perspektivama za razvoj", upozorila je uz izveštaj direktorka međunarodne trgovine UNCTAD Pamela Kouk-Hamilton.

Analizirajući uticaje gubitaka u turizmu na njegov udeo u nacionalnom BDP, UNCTAD procenjuje da bi Jamajka i Tajland mogli da pretrpe najveći gubitak udela turizma u BDP, od 11, odnosno 9 posto. U Hrvatskoj bi taj gubitak, prema njihovim, kako kažu, umerenim procenama, mogao da bude 8 posto, a sa gubitkom od 6 posto sledi Portugal, a sa 5 posto Dominikanska Republika.

Među tih 15 najpogođenijih zemalja slede još Kenija, Maroko, Grčka, Mauricijus, Senegal, Irska, Egipat, Južna Afrika, Malezija i Španija, a iz UNCTAD upozoravaju da će turistički sektor i u mnogim bogatim zemljama takođe osetiti pritisak. Pritom spominju, kako kažu, popularne evropske i severnoameričke destinacije, uključujući Francusku, Italiju i SAD, kojima takođe prognoziraju gubitke milijardi dolara zbog dramatičnog pada međunarodnog turizma.

"Gubici u turizmu uzrokovani koronavirusom negativno utiču i na druge privredne sektore koji snabdevaju robom i uslugama putnike dok su na odmoru, pa UNCTAD poziva na pojačanu socijalnu zaštitu u pogođenim zemljama kako bi se sprečile najgore ekonomske poteškoće za ljude i zajednice koje zavise od turizma", poručuju iz te organizacije.

Pozivajući vlade da štite radnike u turizmu, savetuju i da tamo gde se neka preduzeća verovatno neće oporaviti, subvencije plata treba osmisliti tako da pomognu radnicima da se 'presele' u novu industriju.

"Vlade bi trebalo da pomognu i turističkim preduzećima koja su suočena s rizikom bankrota, poput hotela, aviokompanija i drugih, a jedan od načina finansijske olakšice su zajmovi ili nepovratna sredstva s niskim kamatama", navodi se u izveštaju UNCTAD.

Sve o pandemiji možete čitati na stranici Koronavirus.

POVEZANE VESTI

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

misko

Nemojte se radovati, ja bi pristao jos danas da se menjam sa hrvatima za njihov standard i BDP, mi smo za njih i dalje sirotinja.

Visok standard ali u Irskoj

Toliko je hrvatima visok standard da ih je puna Irska i Nemacka. Uzmi ti pročitaj malo koliko su oni pod kreditima. Imaju duplo više zaduzenost od nas , a duplo manje stanovnika.

Realno bolji

Svako tezi ka boljem i zato idu u Irsku, a nasi gde stignu, pa i u Italiju. Mi ni ne znamo koliko nam je zemlja zaduzena. Ako ti je plata 800 a ne 300 evra, a taj novi auto, tv ili sporet imaju istu cenu u obe drzave. Kome je onda bolje? Da li si prosao kroz Hrvatsku? Sve cisto i sredjeno.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Mihajlović: Godišnje se izdvaja više od 160 miliona evra za održavanje puteva 14:51 h

14:51 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Izrada tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i proširenje zgrade FLU 14:49 h

14:49 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Indijci na privremenom radu u Srbiji traže plate koje im duguju i povratak kući 13:20 h

13:20 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

DW: Nemački građevinari u problemu zbog manjka radnika sa Balkana 13:03 h

13:03 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mali: Isplata minimalca 7. avgusta, dodatni oslonac privredi 12:53 h

12:53 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Poplave nanele poljoprivredi u Prokuplju štetu veću od 22 miliona dinara 12:23 h

12:23 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Brčerević: Pad BDP od 6,5 odsto je najveće smanjenje proizvodnje još od 1999. 12:13 h

12:13 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Veliki pad broja turista u Nišu, 62,6 odsto manje nego u 2019. godini 12:01 h

12:01 h  |  Biznis

loader