Nema procene isplativosti Telekomove kupovine Kopernikusa, vidljiva samo dugovanja

Nema procene isplativosti Telekomove kupovine Kopernikusa, vidljiva samo dugovanja

Izvor: N1/Insajder

I više od godinu i po dana otkako je Telekom kupio kablovskog operatera Kopernikus, nema procene isplativosti te akvizicije, a, prema navodima Insajdera, vidljiva su samo dugovanja. Nejasno i pod kojim uslovima se Telekom zadužio za nove projekte.

Srbija ne može da se pohvali velikim napretkom u borbi protiv korupcije, ali je upitan i napredak na polju transparentnosti u radu državnih preduzeća. Tako od novembra 2018. godine - od kada je Telekom kupio Kopernikus - do danas nema procene isplativosti te akvizicije. Prema istraživanjima Insajdera, do sad su vidljiva samo dugovanja te državne telekomunikacione kompanije.

Više od godinu i po dana prošlo je otkako je državni Telekom Srbija akvizirao kablovskog operatora Kopenikus technology, a da sa stanovišta transparentnosti ta akvizicija nije razjašnjena do kraja.

I dalje je otvoreno pitanje - da li je Telekom preplatio Kopernikus? Budući da se radi o državnom novcu, odnosno o parama svih poreskih obveznika Srbije, državni revizori trebalo bi da utvrde opravdanost i efekte akvizije.

Državni revizor Goranka Jovanović kaže da je potrebno vreme. "Državna revizorska institucija: "Efekte akvizicija, ekonomičnost akvizicija mi sada ne možemo ništa da vam kažemo zato što treba najmanje period od tri ili više godina da protekne da bi mi znali da cenimo efekte akvizicija", rekla je ona u decembru 2019.

Čekajući da protekne period od najmanje tri godine, pored Državne revizorske institucije se ne oglašava ni Komisija za kontrolu državne pomoći, koja bi prema zakonu - ukoliko državno preduzeće plati privatnim sektoru više od tržišne cene - trebalo da da mišljenje o tome i da takvu transakciju odobri, jer to - potencijalno - spada u državnu pomoć.

Insajder: Na osnovu čega je zapravo utvrđena ta cena na kraju?

Vladimir Lučić, koordinator za internet i multimediju Telekoma: Samo tržište određuje cenu kablovskih operatera, na žalost cena i u Srbiji i u Bosni, baš zbog konkurencije je, moram da kažem, bila dosta visoka, ali i dalje u pogotovo za nas u granicama izuzetne isplativosti.

Isplativo ili ne - Komisija za kontrolu državne pomoći naglašava da potencijalni davalac državne pomoći, što bi u ovom slučaju bio Telekom, prevashodno sam vrši procenu i ukoliko smatra su kriterijumi ispunjeni onda podnosi prijavu Komisiji. To Telekom, međutim, nije učinio.

"Pa nije u ovom slučaju, naravno ne mogu da se složim sa vama i moram nešto da kažem o Telekomu što je jedna velika istina, da i ajde gledaoci vaše emisije razumeju - ‘96. godine kada je Telekom postao akcionarsko društvo on faktički sam sebe izdržava i usput je stotine miliona evra profita dao državi", kazao je Lučić za Insajder.

Ali, nije tajna ni da Telekom ima dugove. Insajder navodi da se od početka kupovine manjih operatera dug Telekoma uvećao sa oko 288 na 644 miliona evra. Iako je javnosti poznato da je ta državna telekomunikaciona kompanija uzela kredit za dalje akviziranje, nije poznato u kom iznosu. Telekom je, ipak, uveren da će im se kupovina Kopernikusa ipslatiti za pet godina. Proslo je godinu i po dana jos se vide samo veliki dugovi.

POVEZANE VESTI

Komentari (34)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Realan

Al zato radnici i penzioneri Telekoma već treću godinu uskraćeni za dividende, bez da su ih pitali za pristanak.

Jackie

Kako nema? Pa zatvorili su krug televizija sa drzavno frekvencijom. Zamislite da je RTL kupio neki kanal,kako bi vodja kontrolisao sve? Gde je frekvencija tv avala? Aa znam..ne smete tender jer znate da ce nova,n1 ponuditi mnogo i morali bi ste je prihvatiti.

Giorgio

Telekom je uvaljen u kredit od 200.000.000 Evra da bi ekipa oko SNS preuzela dve televizije sa nacionalnom frekvencijom, tj. da bi sprecili da ih kupi neko drugi. Poredjenja radi, NIS, sa sve rafinerijama i monopolom na proizvodnju goriva je prodat za samo 50% vise novca. Kablovski operater Koperniku se nalazio u neuglednom suterenskom lokalu u trznom centru pored auto-puta, lako je proveriti da li su navodne hiljade korisnika zaista postoje na terenu.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Pomoć privredi: Vučić na početku tvrdio da "imamo pare", sada pita - odakle 19:19 h

19:19 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Lagard: Pandemija će duboko promeniti privredu, Evropa je u odličnom položaju 18:06 h

18:06 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mirisna polja lavande na jugu Srbije, eterična ulja za kupce iz EU 12:46 h

12:46 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

MMF: Ograničiti rast plata i penzija u Srbiji tokom 2021. 03.07.2020.

03.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

CEP: U Srbiji potrošač ima prava samo na papiru 03.07.2020.

03.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Grad Beograd finansira izgradnju zgrade "Beograđanka 3" u Kosovskoj Mitrovici 03.07.2020.

03.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Savić: Vlada zakasnila sa merama, privreda u krizi, na jesen veliki broj otkaza 03.07.2020.

03.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

DW: Sve više radnika nemačkog Tenisa svedoči o lošim uslovima 03.07.2020.

03.07.2020.  |  Biznis

loader