EBRD: Uspešno zatvorena finansijska konstrukcija za novu deponiju u Vinči

EBRD: Uspešno zatvorena finansijska konstrukcija za novu deponiju u Vinči

EBRD: Uspešno zatvorena finansijska konstrukcija za novu deponiju u Vinči Izvor: Promo/Dragana Udovičić

Radovi na izgradnji nove deponije u Vinči su u toku, a finansijska konstrukcija projekta za kreditnu liniju od 290 miliona evra uspešno je zatvorena, objavila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Beogradski projekat dobijanja energije iz otpada u Vinči, obezbediće, rečeno je, glavnom gradu Srbije savremeni sistem upravljanja otpadom.

Projekat je u vrednosti 370 miliona evra i predstavlja jedno od najvećih javno-privatnih partnerstava (JPP) u Srbiji do danas i kako je precizirano donosi privatno finansiranje i ekspertizu za projekat u javnom sektoru, a kredit od 290 miliona evra će obezbediti grupa zajmodavaca.

"Budući da su svi uslovi sporazuma o finansiranju sada ispunjeni, zajmodavci počinju sa isplatom zajma kako bi se implementacija projekta odvijala na vreme", navedeno je u saopštenju.

Kako je istaknuto, ovaj projekat će zameniti jednu od najvećih deponija u Evropi, koja se nalazi na 15 kilometara od centra Beograda i u kojoj se nalazi više od 10 miliona tona otpada, nakon više od četiri decenije rada.

Lokalitet će u potpunosti biti saniran sa novom sanitarnom deponijom, postrojenjem za proizvodnju energije iz otpada kao i modernim objektom za preradu građevinskog otpada.

"EBRD obezbeđuje ukupno finansiranje u iznosu od 128,25 miliona evra, što uključuje sopstveni kredit od 72,25 miliona evra, sindicirani kredit od 35 miliona evra sa Erste bankarskom grupom, kao i 21 milion evra subvencionisanog finansiranja od strane Specijalnog fonda za zelenu energiju", precizirano je u saopštenju.

Izgradnja novih objekata započela je u oktobru 2019. godine i nastavljena tokom novouvedenih mera tokom pandemije koronavirusa.

Privatni investitori projekta među kojima su SUEZ (Francuska), ITOCHU Korporacija (Japan) i Evropski fond MARGUERITE, osigurali su da se realizacija ovog projekta nastavi uprkos izazovima koji su nastali usled krize izazvane pandemojom koronavirusa.

Takođe su ispunili sve preduslove kako bi se finansijska konstrukcija uspešno zatvorila.

"Napredak radova na deponiji u Vinči pokazuje zajednički prioritet javnih i privatnih partnera i njihovih kreditora, poput EBRD-a, u stvaranju čistog i zdravog okruženja. EBRD i ostali finansijeri u potpunosti podržavaju projekat u cilju njegovog uspešnog sprovođenja i započinjanja sa planiranim radom", kazala je regionalna direktorka EBRD za Zapadni Balkan Žužana Hargitaj.

Dodala je da će EBRD takođe podržati realizaciju projekta kroz tehničku pomoć Gradu Beogradu za uspostavljanje jedinice za nadgledanje JPP-a i izgradnju njenog kapaciteta.

Nova deponija će biti usaglašena sa EU direktivama, sa savremenom tehnologijom upravljanja otpadom i njegovim tretmanom.

Zamena postojeće deponije će otkloniti i veliki rizik za životnu sredinu i zdravlje, uključujući zagađenje obližnje reke Dunav.

Podseća se i da će postrojenje za proizvodnju energije iz otpada, od 103 megavata, doprineti smanjenju zavisnosti Beograda od uglja, a takođe će smanjiti i emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Imaće kapacitet za tretman oko 340.000 tona komunalnog otpada godišnje, dok će postrojenje za preradu građevinskog otpada tretirati 200.000 tona godišnje.

Nova sanitarna deponija (kapaciteta 170.000 tona godišnje) će biti završena do kraja ove godine, dok se kompletan završetak projekta i početak operativnih aktivnosti očekuje 2022. godine, naveli su iz EBRD.

"Ovaj projekat predstavlja prekretnicu koja će promeniti život ljudi u Srbiji. Odgovoriće na aktuelne izazove u oblasti životne sredine a takođe će uvesti novu dimenziju u generisanju energije", kazala je direktorka EBRD-a za infrastrukturu Suzan Gorenson.

Navela je i da ovaj projekat pokazuje posvećenost EBRD-a vitalnom razvoju infrastrukture, koja je danas aktuelnija nego ikad.

Finansiranje EBRD-a je deo većeg paketa koji uključuje Međunarodnu finansijsku korporaciju (IFC) i Austrijsku razvojnu banku (OeEB) sa kreditima od 72,25 miliona evra i 35 miliona evra ponaosob.

"Ukupna investicija je mobilisana od strane preduzeća Beo Čista Energija, koju su osnovale globalno preduzeće SUEZ, japanski konglomerat ITOCHU i MARGUERITE Fund, pan-evropski kapitalni fond koji ulaže u obnovljive izvore energije, energetiku i transport", navedeno je u saopštenju.

Beo Čista Energija je sa gradom Beogradom 2017. godine sklopila 25-godišnji ugovor o JPP za prvo veliko ulaganje u oblasti infrastrukture životne sredine u regionu Zapadnog Balkana.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji koja je do sada uložila više od 5,9 milijardi evra u 264 projekata u zemlji, a fokusira se na razvoj privatnog sektora, poboljšanje javno-komunalnih usluga i na tranziciju ka zelenoj ekonomiji.

Podseća se i da EBRD ima i veliko iskustvo u JPP projektima, pa je na primer obezbedila finansiranje koncesije za aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu koju sprovodi francuski Vansi.

POVEZANE VESTI

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Подаци

И тако, чекајући да сами нешто урадимо дочекасмо 10 милиона тона отпада. Из коментара видим да смо требали још да чекамо и да оставимо како јесте.

Sve za nas ništa za druge ljude

Ovo je samo još jedan od razloga zašto EU i SAD ali i druge (čiji je uticaj ovde daleko manji) podržavaju Aleksandra Vučića. Niste ni svesni koliki će "kajmak" pokupiti Suez I Itochu. Srbija je pod Vučićem postala kolonija za strani kapital koji odavde izvlači ogroman profit. Neće oni dirati Vučića doneo im je ogroman profit: subvencije, poreske olakšice, poslovi bez tendera i javnih nabavki, jeftina radna snaga, prirodni (izvori pijaće vode) i strateški (EPS) resursi na rasprodaji, ekstremno zaduživanje po nepovoljnim uslovima. Naravno tu je i Kosovo ali to nije tema ovog članka.

Aja Vasil

Upravo tako! Dao im je sve i pored neregularnosti i nepravilnosti koje su otkrivene! I na to su zažmurili!

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Savić: Država ne treba dodatno da pomaže privredu 11:54 h

11:54 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Vasilić: Šta Telekom i vlast skrivaju od građana 07.07.2020.

07.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Onlajn trgovina u Srbiji gotovo 50 odsto veća u prva tri meseca 2020. 07.07.2020.

07.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

MAT: Oporavak industrijske proizvodnje u Srbiji u junu 07.07.2020.

07.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Izrada studija za utvrđivanje lučkog područja pristaništa u Sremskoj Mitrovici 07.07.2020.

07.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Budžetski deficit u prvih pet meseci 236,4 mlrd dinara, samo u maju 122,4 mlrd 07.07.2020.

07.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Kolektivni godišnji odmor za kragujevačke oružare zbog koronavirusa 07.07.2020.

07.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Popović: Privredni rast posle krize moguć samo uz promenu političkog sistema 07.07.2020.

07.07.2020.  |  Biznis

loader