Kontakt centar inspekcija - mesto za onlajn ili telefonsku prijavu nepravilnosti

Kontakt centar inspekcija - mesto za onlajn ili telefonsku prijavu nepravilnosti

Izvor: N1

Krajem marta počeo je sa radom Kontakt centar republičkih inspekcija koji pokriva rad 44 inspekcije na republičkom nivou. Građani i privreda imali su priliku onlajn, ali i telefonom da prijave sve nepravilnosti koje su uočili tokom vanrednog stanja zbog pandemije i informišu se o svojim pravima i obavezama. Reforma inspekcija deo je ukupne reforme javne uprave koju u našoj zemlji podržava Evropska unija.

U ovom periodu, dnevno je stizalo preko 70 različitih prijava, a nadležnim inspekcijama prosleđena je skoro polovina od ukupno pristiglih predmeta, kaže Dragan Pušara, rukovodilac Jedinice za podršku Koordinacionoj komisiji za inspekcijski nadzor Ministarstva državne uprave i objašnjava šta se dešava kada pozovete.

"Naši operateri i analitičari će predstavku obraditi i proslediti nadležnoj inspekciji. Ono što je kvalitet više jeste to što podnosilac predstavke može da ostane anoniman, ali ukoliko se identifikuje, dobiće informaciju o sudbini svoje predstavke i biće obaveštavan elektronskim putem sve do ishoda inspekcijskog nadzora. U našem Kontakt centru trudimo se da građane jasno uputimo na nadležnosti ovih inspekcija. U svakom slučaju, kada je primimo, mi je prosledimo na odgovarajući nivo lokalne inspekcije, u zavisnosti o kom se gradu ili opštini radi", kaže Pušara.

Na isti način funkcioniše i saradnja sa privredom, objašnjavaju nadležni.

"Uvažavajući proglašenu pandemiju i potrebu za efikasnošću rada, Kontakt centar je počeo pre vremena da radi. On je značajan zbog toga što sada građani i privrednici mogu bez puno lutanja i gubljenja vremena, kao i bez poznavanja nadležnosti određenih inspekcija da brzo reaguju, prijave nepravilnosti ili nelojalnu konkurenciju i da Kontakt centar reaguje vrlo brzo dostavljanjem primedbi nadležnim inspekcijama na postupanje", navodi državni sekretar Zoran Kasalović.

"Kada govorimo o reformama inspekcijskog nadzora, to ne treba da bude posmatrano samo u svetlu kažnjavanja onih koji ne poštuju standarde, već jednostavno kao priprema privrednika da u skladu sa savremenim standardima što bolje posluju i u skladu sa konkurencijom koju žele svi da razvijaju", rekao je Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije.

Evropska unija je sa tri miliona evra kroz mehanizam sektorske budžetske podrške finansijski podržala i modernizaciju inspekcijskog nadzora, a posebno izradu i objavljivanje kontrolnih lista svih republičkih inspekcija.

Sada svaki građanin i privrednik unapred, jednostavnim uvidom na web sajtu www.inspektor.gov.rs može da sazna koje zakonske propise njegov biznis mora da zadovoljava.

POVEZANE VESTI

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mogu misliti

Mogu samo da zamislim kako to funkcionise na lokalu: onaj ko se zezne i ostavi svoje podatke, taj je nadrljao. Celo mesto ce saznati u roku od odma, i moze samo sebi da natovari probleme na ledja.

sasa

pa, probajte da prijavite. uredno vam posalju odgovor ,,primili smo i postupicemo u najbrzem roku'' i to je to. nikad vise dalje od toga. foliranje, udomljavanje politicki podobnih i rodjaka, btoovanje u medijima eto za sta ova sluzba i sve ostale drzavne sluzbe sluze, ostalo je bajka.

TUŽNO

Neophodno je da sve prijave budu javno dostupne na sajtu kako bi mogle da se prate reakcije inspekcija. Ne mora da stoji ime onog ko je prijavio, čak i ako ga je ostavio. Dovoljna bi bilo da ukucate datum prijave i da pronadjete ono sto vas zanima. Ali bojim se da do toga nece doći. Razlog je sledeći: na neke prijave koje sam podnosio dobijem odgovor da je inspelcija izašla na lice mesta i da nije utvrdila postojanje prestupa niti zatekla prestupnike. Pomislim da je neko uklonio predmet prijave, tj sredio uništeni asfaltni sloj i uklonio blato naneseno kretanjem kamiona po pešačkoj stazi. Odem ponovo tamo kad - stanje potpuno isto kao kad sam prijavu podneo. Napišem sve ponovo. Sledeći odgovor je bio da opštinska inspekcija nije nadležna već gradska za stazu a za zemljani deo republička pošto je zemljište u vlasništvu republike i da se obratim njima. Ostaje nejasno zašto opštinska inspekcija ne prosledi slučaj nadležnoj inspekciji nego građanin mora da prolazi ponovo celu proceduru? Zato što ih realno nije briga za 95% naših prijava.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Opština Kostolac raspisala tender za uređenje plaže Topoljar 16:03 h

16:03 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Fon der Lajen predstavila plan pomoći od 750 milijardi evra za podršku privredi 14:30 h

14:30 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Položen kamen temeljac za fabriku Kjungšin Kejbl u Smederevskoj Palanci 11:57 h

11:57 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Novosti: Za status energetski ugroženog kupca, podignuta granica prihoda 11:13 h

11:13 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Kiparska vlada pokrivaće sve troškove turista za koje se utvrdi da su zaraženi 10:37 h

10:37 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Montenegro erlajns: Suspendovano nam pravo da slećemo na beogradski aerodrom 09:56 h

09:56 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Er Srbija povećava broj letova na pojedinim linijama 26.05.2020.

26.05.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Italija traži otvaranje granica EU, Grčka i Španija već zovu turiste 26.05.2020.

26.05.2020.  |  Biznis

loader