Čemu da se nadaju medicinari, šta su do sada primili i kako to objašnjava Vučić

Čemu da se nadaju medicinari, šta su do sada primili i kako to objašnjava Vučić

Izvor: N1

Nakon što su se pojedini lekari žalilli da su umesto povećanja plata dobili samo stimulaciju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić na naše pitanje odgovara da će uvećanje postati trajno. Da bi se to i realizovalo neophodno je da se dogovore Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo finansija, Republički fond za zdravstveno osiguranje, a potom i da se izmeni pravilnik o platama, objašnjavaju u Sindikatu lekara i farmaceuta.

Kako će izgledati povećanje plata zdravstvenim radnicima ilustrovao je predsednik Srbije tokom obilaska radova na rekonstrukciji Zdravstvenog centra u Prokuplju.

Postoje lekari koji su se javljali i kažu da im je onih 10 posto povećanja plate obračunato kao jednokratna povišica, a kako će se to rešavati, pitao je novinar N1...

"Zahvaljujem Vam se. Voleo bih, dragi Milane... Hvala Vam na ovim pitanjima, izvanredna su pitanja, voleo bih da ste me slušali, jer sam juče odgovarao pri poseti Kliničkom centru Srbije na ta pitanja, ali ponoviću, zato vam posebno hvala... Da samo kao mlad, talentovan novinar da to čujete. Prvo, država radi ono što se zove neto efekat na deficit. Kada radite računicu neto efekat na deficit, kada to izračunate onda vidite možete li ili ne možete da idete sa tim povećanjem", odgovara predsednik Aleksandar Vučić.

 Lekar na Infektivnoj klinici koji je pre šest ili sedam godina primao 64 hiljade dinara, danas ima osnovnu platu 106 hiljada dinara, tvrdi predsednik.

"To su ogromna povećanja. Ali to je bez dežurstava, bez minulog rada. To je bez, dakle, smenskog rada. Ako vam je jednom nedeljno dežurstvo 24 sata, to je još po 100 evra. Računajte da to dođe do 150 hiljada dinara“, tvrdi Vučić.

Preciznih podataka o visinama zarada u 2011. i 2012. nema, kaže predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Radomir Panić. Problem je, kaže, što predstavnici vlasti iznose podatke o najvišim zaradama te podseća na problem različitih obračuna širom Srbije koji još uvek nije rešen. Plate nisu iste u domu zdravlja, opštoj bolnici ili tercijarnoj ustanovi.

"Činjenica je da neki lekari i pojedinci mogu da izađu preko 150 hiljada sa dežurstvima, ali tu je trećina noćnog rada, trećina dežurstava, nekada i mnogo preko te trećine, mnogo još nekih odgovornosti preko toga. Dakle, ceo život posvetite poslu da bi zaradili tu platu. Vrlo nekorektno od predsednika što vrši takva poređenja", kaže Radomir Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta.

Objašnjava da je osnovna plata lekara specijaliste ispod sto hiljada dinara, te da bi na osnovu trenutne računice, kada je najniža plata 30.000, lekar opšte prakse morao da ima 120 hiljada.

Lekari koji su tokom epidemije oboleli su i finansijski kažnjeni jer nisu dobili stimulaciju od 10 posto a, ukoliko su bili u smenskom radu, izgubili su i dežurstva, dodaje Panić.

"Ono što je bio zahtev sindikata i što smo tražili da se nađe zakonski okvir, to je da dobiju, pošto je stimulacija do 30 posto, da dobiju sledeća tri meseca po 30 posto stimulacije, to ne bi bila ni čitava plata... A mislim za ono kroz šta su prošli, to je najmanje što smo im dužni svi mi, a posebno Ministarstvo zdravlja", objašnjava Panić.

Prema današnjoj predsednikovoj računici, stalni troškovi za zdravstvo iznose dve milijarde dinara. Kada se na to dodaju trenutna ulaganja, iznosiće, kaže - 2,5 milijardi godišnje.

POVEZANE VESTI

Komentari (101)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Neuspeli abortus

Moja supruga kao specijalizant medicinske mikrobiologije ima platu 0,0000000 i povecanje od 0,00000000000. Bolje receno i dalje je u statusu volontera i placa specijalizaciju 130000 dinara godisnje. A jedino povecanje koje moze da dobije je poskupljenje skolarine.

Vesko

Pa nisu svi lekari lose placeni evo npr. drMitrovic sam sebi odredjuje platu.

Orlando

Pred izborima smo i ovako se obraća medicinarima.Ni ne mora, da im da povećanja, pošto nema od čega, a mi u zlatno doba.Zašto ne mora da da?Zato jer su izbori već dobijeni!Lagao,laže i lažeće nas dok mu dozvolimo!

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Sindikati: RGZ digitalizacijom pretvoren u pekaru umesto u kredibilan servis 31.05.2020.

31.05.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Irig čeka na izmeštanje saobraćaja, Fruškogorski koridor i dalje samo "u najavi" 30.05.2020.

30.05.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Le Mer: Ekonomski cunami se već nadvio nad EU kao posledica epidemije 30.05.2020.

30.05.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Lufthanza pristala na kompromis Vlade i EU za pomoć od devet milijardi evra 30.05.2020.

30.05.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Ljajić: Odluka Crne Gore o građanima Srbije imaće ekonomske posledice 30.05.2020.

30.05.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Nekoliko hiljada radnika na protestu ispred fabrike Renoa u Francuskoj 30.05.2020.

30.05.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Vučić: Pruga Beograd-Budimpešta do 2024, bezbroj problema u projektima 30.05.2020.

30.05.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Srbija dobila pomoć EU, u rečnik državnog vrha vratila se vera u evrointegracije 29.05.2020.

29.05.2020.  |  Biznis

loader