Stojiljković: Paket mera samo da drži vodu, previše prenašminkanog optimizma

Stojiljković: Paket mera samo da drži vodu, previše prenašminkanog optimizma

Stojiljković: Paket mera samo da drži vodu, previše prenašminkanog optimizma Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Ekonomska kriza koja će uslediti posle pandemije virusa korona najviše će pogoditi radništvo i neprivilegovane srednje slojeve, predviđa predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković, dok Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije upozorava da i u krizi moraju da se poštuju Zakon o radu i prava radnika.

Atanacković je ukazao da radnici neće biti jedine žrtve i procenio da će u predstojećem periodu biti ugašen veliki broj privrednih subjekata.

Državne mere za pomoć ekonomiji, on vidi kao zakasnele i napominje da je do sada već trebalo da se pomogne najranjivijim, malim preduzećima i preduzetnicima.

"Oni smatraju da bi trebalo da ugase svoje firme i otpuste zaposlene, pa da nastave kada kriza prođe", objašnjava Atanacković.

On je uveren da mera, kojom se predviđa da će država isplatiti tromesečnu minimalnu zaradu u preduzećima koja nisu otpustila više od 10 odsto radnika, u tom smislu ništa ne menja, baš kao ni obećano odlaganje plaćana poreza i doprinosa, ili povoljni krediti.

"Poslodavci za sva dugovanja koja bi tako nastala odgovaraju svojom sopstvenom imovinom, tako da se s pravom plaše da bi mogli ostati i bez nje, bez svojih kuća i stanova", obrazložio je Atanacković.

Kako je predočio, obaveze vlasnika preduzeča se ne opraštaju, već samo odlažu za neko drugo vreme.

nebojša atanacković Izvor: N1

  Činjenicu da su poslodavci prinuđeni da otpuštaju radnike, dok se u javnim preduzećima povećavaju plate, Atanacković kvalifikuje kao diskriminaciju.

On, međutim, podseća da to nije ništa novo i konstatuje da je u ovoj krizi samo povećana već postojeća razlika između privatnog i javnog sektora.

Stojiljković nije saglasan sa tom ocenom, već smatra da je problem u tome što je privatni sektor slab i privredno neefikasan, dok se u javnom radnici zapošljavaju, ne na osnovu znanja, već partijske poslušnosti.

On je FoNetu rekao da je najavljeni paket ekonomskih mera napravljen tako da "drži vodu" i daje zadovoljavajuće rezultate samo do izbora.

"Previše je tu prenašminkanog optimizma", ocenio je Stojiljković i poručio da je privredi potrebna dugoročnija, a ne samo tromesečna pomoć.

Po njemu, predlog da se svim punoletnim građanima uplati po 100 evra nije selektivan i ne prepoznaje najugroženije.

Takođe, pomoć preduzećima koja otpuste mali broj radnika, Stojiljković tumači kao nagradu za nešto umerenije otpuštanje.

Sagovornici FoNeta imaju različita viđenja kraja ove krize. Atanacković ocenjuje da bi poslodavcima trebalo omogućiti da vrate novonastala zaduženja prema kreditorima i ukazuje da će pojedinci biti jako finansijski istrošeni i bez rezervi koje su imali.

"Mislim da će biti potrebno nekoliko godina da bismo stvari doveli na ono mesto gde smo bili i da bismo mogli da očekujemo rast bruto domaćeg proizvoda od četiri, pet ili više odsto", tvrdi Atanacković.

Nasuprot njemu, Stojiljković smatra da je vreme da se kroz dijalog dođe do održivih i relativno pravičnih rešenja.

"Ovo je trenutak da se spreči neravnomerno razlivanje posledica krize i uvlačenje u populističku diktaturu u kojoj ne postoji ni primisao neke vrste demokratskih procedura, otvorene rasprave i dijaloga", zaključio je Stojiljković.

POVEZANE VESTI

Komentari (5)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Stanko Rankovic

Nije mi jasno koga zastupaju sindikati,Unija,PKS i slicno.Gde su oni svih ovih nedelja dok su nam se usijali telefoni i racunari na drustvenim mrezama jer nemamo drugog saveznika.Imate grupu na facebook Inicijativa Preuzetnika sa jasnim zahtevima OTPIS NE DUG koja je vise uradila za iniciranje istinskih mera i direktnon pomoci preduzetnicima,mikro,malim i srednjim preduzecima nego bilo koja od ovih grupacina.Poziv medijima da nas posete,pozovu da objasnimo sta muci nas 630000 sa nasim radnicima,kakva nam katastrofa preti ukoliko se mere ne koriguju i ne usvoje zahtevi svih nas.Svakim danom nas je sve vise,pritisak na vladu ce biti sve veci iz dana u dan.

Preduzetnik!

Bravo za tekst. Ovaj i ovakav tekst u "demokratskoj" Srbiji mozete procitati samo na N1. Svaka cast za izvestavanje.

Kojic D. Brana

Stoiljkovicu zasto nije ubaceno u Zakon kakve su obaveze Poslodavaca za vreme vanrednog stanja Zasto se tada nije Ozbiljno prislo pisanju Zakona. Sada se vadite na druge i uvek na Vlast. Vlast obezbedjuje okruzenje a Sindikat se bori za svoja prava A Sefovi sindikata za svoj...

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Unija poslodavaca: Oporavak od krize spor i dugotrajan 09.07.2020.

09.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Sanacija i izgradnja terminala za rasute i opšte terete luke Smederevo 09.07.2020.

09.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Rusija obnavlja međunarodni avionski saobraćaj 09.07.2020.

09.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje na nivou od 1,25 odsto 09.07.2020.

09.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Er Srbija od 12. jula nastavlja sa letovima za Španiju 09.07.2020.

09.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Vasilić: Šta Telekom i vlast skrivaju od građana (drugi deo) 08.07.2020.

08.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

HORES: Hotelijeri u Srbiji pretrpeli ogromnu štetu, potrebna konkretna pomoć 08.07.2020.

08.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Danas: Strmoglavi pad profitabilnosti Telekoma posle kupovine Kopernikusa 08.07.2020.

08.07.2020.  |  Biznis

loader