EBRD Srbiji namenio između 700 i 750 miliona evra, 40 odsto novca preduzećima

EBRD Srbiji namenio između 700 i 750 miliona evra, 40 odsto novca preduzećima

Evropska banka za obnovu i razvoj odobriće veća sredstva od ranije planiranih za pomoć kompanijama u Evropskoj uniji. Zapadnom Balkanu namenjeno je zajedno sa kapitalnim ulaganjima od 1,3 do 1,5 milijardi, a Srbiji između 700 i 750 miliona evra, kaže direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Žužana Hargitai.

Od iznosa namenjenog našoj zemlji, oko 40 odsto novca će biti usmereno kao podrška preduzećima zbog situacije sa pandemijom koronavirusa. Za domaća preduzeća opredeljeno je oko 400 miliona evra, a za kredite mogu da apliciraju pored mikro, malih i srednjih firmi i velike kompanije. 

Kreditni uslovi zavisiće od sektora proizvodnje i rizika, za obrtna sredstva krediti će se davati na najviše dve ili tri godine, a za investicije od pet od sedam godina.

"Već imamo potražnju od naših partnerskih banka od 200 milona evra i očekujemo da ćemo ove kreditne linije potpisati da kraja juna. To je samo početak. Očekujemo da ćemo pružiti i nove kredite linije do kraja godine. Znači, 200 za početak i videćemo kakva će biti dalja potražnja banaka. Trenutno imamo osam ili devet projekata, od toga samo su samo dva preduzeća tražila kredit za obrtna sredstva, a ostali nastavalju da investriraju“, kaže Hargitai. 

Od ukupne sume namenjene Srbiji, oko 150 milona predviđeno je za državna preduzeća.

"Za javni sektor planirano je 150 milona.Imamo projekte koji su u pripremi, to su kapitalna ulaganja. U kontaktu smo sa gradovima i komunalnim preduzećima, da ukoliko bude potrebno uključimo i mogućunost kreditiranja za obrtna sredstva", navodi ona.

Govoreći o merama Vlade Srbije, kaže da su one nastale kao odgovor na ono što je privredi potrebno u naredna dva ili tri meseca.  

"Vlada je predložila mere nakon konsultacija sa privrednom i bankama. Sada je važno kako će izgledati implementacija. Važno je da se obezbedi kreditiranje od strane banka. Mi možemo da pomognemo oko likvidnosti, sredstava dugoročnih i kratkoročnih, ali potrebno je da banke imaju veći apetit za rizik", navodi.

Razmišlja se i o tome i kako će izgledati "nova ekonomska normlanost" kada se završi borba sa pandemijom koronavirusa.  

"Zemlje će više orijentisani ka diverzifikaciji ekonomije, recimo, one koje su previše izložene turizmu, sada će to pokušati da smanje. Druga stvar je digitalizacija. Više ćemo koristiti digitalne platforme za plaćanje komunalija, za prodaju. Digitalne veštine radne snage imaće mnogo veću ulogu, a preduzeća i domaća i strana će želeti da im njihovi dobavljači budu bliže. To može biti prilika za Srbiju", smatra Hargitai. 

Hargitai kaže i da treba pratiti kakva će biti uloga države u budućnosti, u kojim privrednim oblastima će i nakon krize ostati, a iz kojih će se povući. 

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.

POVEZANE VESTI

Komentari (8)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vik

A kamata prava sitnica, verovatno.?

Izbeglica iz Prodavnice Magle.

Ovi zapadnjaci su stvarno naivci, glupaci. tim parama održavaju na vlasti ove balkanske mafijaše. Zašto? Zato što još nisu skontali, šta sve može politička mafija kojoj je Srbija kao privatna prćija. Tuga!!!

Grrrr

Ovaj novac ni moja unučad neće doživeti da se vrati , ovo nije pomoć ovo su krediti koje će normalno iskoristiti oni koji su uz vlast a jada i beda Srbije će to vraćati narednih 40 godina a EBRD dobro profitirati ...

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Čadež sa proizvodjačima piva o problemima zbog pandemije 19:24 h

19:24 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Jovanović (DFC): Nemamo više vremena za čekanje 16:36 h

16:36 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Većina Evropljana za uslovljavanje novca EU članicama sa vladavinom prava 16:15 h

16:15 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Građani već poslali 35.000 koverti za nagradnu igru "Uzmi račun i pobedi" 15:56 h

15:56 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Sekulović: Siromašne države kao Srbija nisu potrebne Evropskoj uniji 15:07 h

15:07 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Nastavljena proizvodnja fijata 500L u Kragujevcu 14:05 h

14:05 h  |  Biznis

loader