Ekonomske mere DS i SDS: Najsiromašnijima po 20.000, zaposlenima bruto plata

Ekonomske mere DS i SDS: Najsiromašnijima po 20.000, zaposlenima bruto plata

Ekonomske mere DS i SDS: Najsiromašnijima po 20.000, zaposlenima bruto plata Izvor: Shutterstock

Grupa ekonomista Demokratske stranke (DS) i Socijaldemokratske stranke (SDS) predložila je ekonomske mere za kratkoročnu pomoć najugroženijim privrednim subjektima, kao i dugoročne mere za izlazak iz recesije posle okončanja vanrednog stanja koje je proglašeno zbog pandemije koronavirusa.

Odmah treba doneti mere kako bi se sprečila nelikvidnost privrede, propadanje sektora malih i srednjih preduzeća i gubitak radnih mesta, navedeno je u dokumentu u kojem se navode predložene mere, a koje je sastavila grupa na čijem je čelu ekonomski ekspert profesor Goran Radosavljević.

Domet tih mera bio bi kratkoročan, dok traje vanredno stanje, i kolokvijalno se mogu nazvati "mere za preživljavanje", a finansirala bi ih država. Ocenjuje se da bi za finansiranje tih mera bilo potrebno oko 220 miliona evra mesečno direktnih davanja i oko 100 milona evra indirektnih davanja, kroz odlaganje plaćanja direktnih poreza.

Među tim merama je isplata prosečne bruto zarade svim zaposlenima koji su pogođeni krizom, odnosno onima koji su direktno pogođeni gubitkom posla usled pandemije, počev od aprilske zarade.

"Preduzeća su u obavezi da ne otpuštaju te radnike tokom perioda primene mere. Radnici koji su u međuvremenu dobili otkaz dobiće ovu pomoć preko Nacionalne službe za zapošljavanje", navodi se u predloženim merama.

Kao kratkoročna mera predlaže se i isplata bespovratnih sredstava za pokriće fiksnih troškova malim i mikro preduzećima i preduzetnicima, poput troškova zakupa prostora, troškova komunalnih, računovodstvenih i drugih usluga vezanih za finansijsko izveštavanje.

Predložili su i odlaganje plaćanja direktnih poreza u vreme trajanja vanrednog stanja, poput poreza na dohodak građana, na dobit preduzeća i poreza na imovinu i reprogramiranje poreskog duga, kao i isplatu jednokratne pomoći najsiromašnijima u visini od 20.000 dinara.

Grupa ekonomista DS-a i SDS-a predložila je i set mera da bi privreda izašla iz krize posle prestanka vanrednog stanja, a to su pre svega mere usmerene na podsticaj privrednog rasta nakon krize.

"Potrebno je u narednom periodu nastaviti sa smanjenjem referentne kamatne stope NBS i razmotriti druge monetarne olakšice kako bi se povećala likvidnost bankarskog sektora", navodi se u spisku mera.

Ekonomisti iz DS-a i SDS-a ocenili su da je sada jedan od najvećih potencijalnih problema privrede ulazak u "spiralu nelikvidnosti", jer će neplaćanje poreza, doprinosa i komunalnih usluga, dovesti do problema sa likvidnošću u javnom sektoru,"koji će se vrlo brzo kao bumerang vratiti privatnom sektoru".

Ocenili su da je u ovom trenutku bolje da država upumpa nova sredstva privrednim društvima i fizičkim licima, uz njihovu obavezu da servisiraju svoje obaveze prema državi tamo gde je to moguće.

POVEZANE VESTI

Komentari (12)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

TFH

Lako je predlagati mere, sa tudjim parama.

rtz

Ovakvo predložene mere zahtevale bi ulaganje 15 do 20 milijardi evra, što logično dovodi do pitanja -ODAKLE, BRE!

Žuti

Lepo pise 320 miliona.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Kontinental: Vrhunska automobilska tehnologija "Made in Serbia" 06.07.2020.

06.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Oglašena prodaja više od 109 hektara poljoprivrednog zemljišta u Dolovu 06.07.2020.

06.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Šteta od poplava u Srbiji oko tri milijarde dinara 06.07.2020.

06.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Istraživanje: Za oporavak privrede nakon korone potrebno godinu dana 06.07.2020.

06.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Agencije: Otkazana sva putovanja za Grčku, turisti dobijaju zamenske vaučere 06.07.2020.

06.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Narodna stranka: Odložiti otplatu kredita za još tri meseca 06.07.2020.

06.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Vlada šalje 91 milion dinara u Novi Pazar 06.07.2020.

06.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

U maju i junu 10.000 putnika na niškom aerodromu 06.07.2020.

06.07.2020.  |  Biznis

loader