Čadež: EU da omogući Zapadnom Balkanu kretanje u sistemu zelenih koridora

Čadež: EU da omogući Zapadnom Balkanu kretanje u sistemu zelenih koridora

Čadež: EU da omogući Zapadnom Balkanu kretanje u sistemu zelenih koridora Izvor: N1

Predsednik Privredne komore Srbije i Кomorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (КIF ZB6) Marko Čadež uputio je apel predsednici Evropske komisije, Ursuli fon der Lajen, da se Zapadni Balkan uključi u tzv. sistem "zelenih koridora" EU, koji olakšava i ubrzava transport robe, saopštila je PKS.

"Tako bi se i kompanijama iz našeg regiona omogućio brži i lakši transport hrane, lekova, medicinske opreme, ali i sirovina za proizvodnju i gotovih proizvoda za izvoz", kazao je Čadež, navodi se u saopštenju.

Pisma sa zahtevom za podršku i prevazilaženje problema sa kojima se suočavaju kompanije Zapadnog Balkana u transportu robe tokom pandemije, upućena su i Filu Hoganu i Oliveru Verheiju, evropskim komesarima za trgovinu i proširenje.

Da bi ubrzala transport svih vrsta proizvoda, koji je značajno usporen zbog mera zaštite granica i stanovništva, Evropska unija je uvela "zelene trake", kako bi, uz manje papirologije, smanjila kilometarske kolone i obezbedila da kamioni ne čekaju više od 15 minuta na unutrašnjim evropskim granicama.

"Zemlje Zapadnog Balkana moraju biti uključene u sve 'zelene koridore' - drumske, železničke, morske i vazdušne", apeluje se u pismu predsednika Кomorskog investicionog foruma.

Ističe se i da prioritetni prevoz "zelenim trakama" robe za osnovne životne potrebe – hrane za ljude i životinje, lekova i medicinske opreme ne sme biti prekinut ni u ovom kriznom vremenu.

Jednako značajno je i da se obezbedi i neometan uvoz sirovina iz EU, kako bi se održala proizvodnja zapadnobalkanske privrede.

"To je važno jer se kompanije sa Zapadnog Balkana, uključujući i EU kompanije koje posluju u regionu, svakodnevno, zbog gužvi na graničnim prelazima, suočavaju sa problemom kašnjenja nabavke sirovina i isporuka materijala, komponenti i gotovih proizvoda matičnim kompanijama i kupcima u EU. Vozači kamiona bore sa raznim izazovima zbog različitih karantinskih režima na unutrašnjim i spoljnim granicama EU", naveo je Čadež u pismima evropskim zvaničnicima.

Pri tome, kako je napomenuo, članice Кomorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke obavezuju se na poštovanje svih pravila i zaštitnih mere EU uvedenih radi suzbijanja pandemije.

Predsednik Кomorskog investicionog foruma pozvao je Evropsku uniju i da uključi Zapadni Balkan u sistem zajedničkih nabavki medicinske i zaštitne opreme koji je Unija uspostavila, kao i da izuzme naš region iz odluke o zabrani izvoza zaštitne medicinske opreme iz EU.

"Zaštitna oprema neophodna je ne samo zdravstvenim sistemima u regionu, već i kompanijama, da bi zaštitile ljude i očuvale rad – proizvodnju i usluge – i tokom zdravstvene krize. Ukoliko se to ne obezbedi štete će trpeti ne samo naš region, nego i privreda i građani EU jer su mnoge kompanije u regionu deo lanca snabdevanja Evropske unije", ukazao je Čadež.

Privredne komore, članice Кomorskog investicionog foruma, u stalnoj su komunikaciji sa svojim vladama i poslovnim zajednicama, aktivno rade na predlozima mera kako bi se olakšalo poslovanje, sačuvale kompanije i radna mesta, održala ekonomska vitalnost i umanjile posledice po privrede Zapadnog Balkana, izazvane pandemijom koronavirusa.

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5042
USD 1 106.6765
CHF 1 111.0521
GBP 1 131.5689
AUD 1 65.9210
JPY 100 98.4617

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Pomoć za zaposlene polovinom maja, građanima 100 evra posle vanrednog stanja 18:02 h

18:02 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Gosti N1: Nejasna svrha pomoći od 100 evra svim građanima 18:00 h

18:00 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Čadež: Antikrizne mere obezbeđuju likvidnost, čuvaju radna mesta i proizvodnju 17:34 h

17:34 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

NBS donela instrukcije o isplatama sredstava za građane starije od 65 godina 17:32 h

17:32 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mali: Program mera za privredu i građane u vrednosti od 5,1 milijardu evra 17:17 h

17:17 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Program ekonomskih mera Vlade za pomoć privredi 16:19 h

16:19 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Svim zdravstvenim radnicima plate veće za 10 odsto 13:47 h

13:47 h  |  Biznis

loader