Stručnjak za radno pravo: Zaposleni da ne potpisuju sporazumni raskid ugovora

Stručnjak za radno pravo: Zaposleni da ne potpisuju sporazumni raskid ugovora

Mnogi radnici požalili su se Televiziji N1 da su u novonastaloj situaciji ostali bez posla, a da im poslodavac nudi isključivo sporazumni raskid ugovora, koji ako potpišu gube prava na osnovu nezaposlenosti. Gošća Dana uživo Olga Vučković Kićanović, stručnjak za radno pravo i medijaciju, kaže da vanredno stanje ne suspenduje radno pravo, da u ovom trenutku ima mnogo kolizije, a radnicima savetuje da nikako ne potpisuju sporazumni raskid ugovora.

Kako objašnjava sagovornica N1, problem je što vanredno stanje u Srbiji ne suspenduje Zakon o radu, pa poslodavac može da radi sve što je radio i ranije.

Kada su u pitanju zaposleni koji sada ostaju bez posla, ona savetuje da nikako ne potpisuju sporazumni raskid ugovora i da insistiraju na odgovoru po kom osnovu dobijaju otkaz - da li je to zbog manjka posla, viška zaposlenih, ili nekih drugih razloga.

"Za sada bih savetovala ljudima da insistiraju na proglašavanju viška, a u slučaju prestanka rada poslodavca da se obrate Nacionalnoj službi za zapošljavanje ili gradskom sekretartijatu za socijalnu zaštitu", kaže Vučković Kićanović.

Našoj televiziji požalili su se radnici Kolubare, koji tvrde da su tek danas dobili zaštitne maske i to po jednu, da rukavice sem onih radnih - nemaju, a da sami svojim sredstvima dezinfikuju opremu na kojoj rade.

Sagovornica N1 objašnjava da zaštitna maska i rukavice nisu obavezna oprema po Zakonu o zaštiti na radu, da poslodavac nije obavezan da ih nabavi i da u ovom slučaju imamo koliziju između zakona i realnosti. Ona radnicima koji su u sličnoj situaciji savetuje da pozovu sanitarnu inspekciju.

Vučković Kićanović ponavlja da u vanrednom stanju radno pravo nije suspendovano i predlaže da se za poslodavce uspostavi okvir "od do" u okviru kojeg bi delovali.

Kaže da bi to moglo da se uredi jednim podzakonskim aktom, napominjući da je uredba koju je donela Vlada previše široka, a da su izdate preporuke neobavezujuće.

Ona ističe da je mnogo konfuzije i kolizije, a kao primer navodi preporuku države da majke dece do 12 godina ostanu kod kuće, iako Zakon o radu ne prepoznaje odsustvo zarad nege zdravog deteta.

Kada je u pitanju nadoknada zbog koronavirusa, Vučković Kićanović ocenjuje da nije realno da se od poslodavaca traži nadoknada od 100 odsto i dodaje da zaposleni nije kriv ni kada se razboli, ni kada ode na prinudni odmor, a nadoknada u tim slučajevima je 60 odsto zarade.

Za rad od kuće kaže da treba da se plati 100 odsto, ali u slučaju rada od kuće i smanjenog obima napominje da nema zakonskog rešenja jer to nije predviđeno zakonom.

POVEZANE VESTI

Komentari (21)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Olga Vučković

Poštovani, evo i ja da se oglasim, ako nisam bila dovoljno jasna. Poziv na solidarnost treba da važi za sve. Državni i javni sektor su velikodušni parama poreskih obveznika. Nisu svojim: ne čuh da se pedeset – sezdeset hiljada postavljenih lica solidarno odreklo plate od + 120-200 hiljada dinara, zbog smanjenog obima posla ili empatije prema onima koji nemaju ni 20 hiljada. Mali/srednji privrednici se pozivaju da ne otpuštaju, bez ikakvih ponuđenih rešenja, mada nam razne subvencije nisu nepoznate. Stigmatizuju se kao beskrupulozni, čime se nepotrebno produbljuje jaz rada i kapitala. Pa koji poslodavac bi se odrekao dobrog radnika da ne mora? Sve će ovo proći i opet će mu biti potreban. Takođe, koji bi zaposleni napustio dobrog poslodavca? Sve države su pomogle svojim ekonomijama, valjda će i naša. Što se tiče zaštitnih sredstava – maske, rukavice, asepsol... one nisu obaveza poslodavca po Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu, nego po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraze. Poslodavac drži RADNO okruženje zdravim i bezbednim, a država SOCIJALNO okruženje. Zbog toga je ružno provlačiti između redova da se zaposleni razboljevaju zbog neodgovornosti poslodavca. On može imati dobru volju, mada nema obavezu da obezbedi za konkretne uslove, ali nema načina da sve nabavi. Moj savet je – vršite pritisak za veću socijanu odgovornost – STVARNU, a ne DEKLARATIVNU, onih kojima to građanski poslušno plaćamo. A za konkretne pravne savete – tu sam da pomognem sve što treba. Pozdrav!

Nena

Početak uvoda:"Mnogi radnici požalili su se TV N1 ....". Da li su se TV N1 požalili mnogi sitni preduzetnici i zanatlije? MORAJU da plate kirije, komunalije, doprinose i SVE poreze. Znači, već u martu su u gubitku. Tražimo SOLIDARNOST javnog sektora, npr. da se odeknu 100% plata u korist radnika u privatnom sektoru.

Dr Smrt

Gospodjo, to se kod nas pod prisilom potpisuje kad se sklapa ugovor o radu. Ili potpisi, ili nema posla.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Er Srbija grca u dugovima, analitičari očekuju da je država spase novcem građana 14.08.2020.

14.08.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Umesto odgovora o trošenju državnog novca, direktori Telekoma o Junajted grupi 14.08.2020.

14.08.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Čadež: Ciljanim merama pomoći olakšati poslovanje preduzeća 14.08.2020.

14.08.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Oglašena prodaja preduzeća "Vip Real Estate" iz Loznice 14.08.2020.

14.08.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

U Srbiji izdato manje građevinskih dozvola 14.08.2020.

14.08.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Nemački privrednici protiv ograničenja broja radnika s Balkana 14.08.2020.

14.08.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Bulatović: SNS lobi kontroliše sve vrste subvencija domaćoj poljoprivredi 14.08.2020.

14.08.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Kako direktori objašnjavaju povećan dug Telekoma za 300 posto prema bankama 14.08.2020.

14.08.2020.  |  Biznis

loader