Potpisan ugovor o izgradnji dalekovoda od Kragujevca do Kraljeva

Potpisan ugovor o izgradnji dalekovoda od Kragujevca do Kraljeva

Potpisan ugovor o izgradnji dalekovoda od Kragujevca do Kraljeva Izvor: REUTERS/Neil Hall

Elektromreža Srbije potpisala je ugovor sa predstavnicima konzorcijuma izvođača radova o izgradnji 400 kV dalekovoda od Кragujevca do Кraljeva, u dužini od 60 kilometara, a ukupna vrednost radova i opreme iznosi 13,5 miliona evra, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Ugovor su potpisali direktorka EMS Jelena Matejić i predstavnik konzorcijuma izvođača radova Mladen Žujković u prisustvu ministra rudarstva i energetike Srbije Aleksandra Antića.

Antić je kazao da je visokonaponski dalekovod od Кragujevca do Кraljeva prvi infrastrukturni objekat nakon uvođenja vanrednog stanja u Srbiji, što, kako je naglasio "dovoljno govori o izuzetnom značaju ovog projekta u okviru Transbalkanskog koridora za prenos električne energije".

"Ovim ugovorom na najbolji način pokazujemo da Srbija mora da nastavi snažnu razvojnu politiku i pored toga što smo sve kapacitete i instrumente države stavili u funkciju borbe protiv epidemije COVID-a 19 i zaštite života građana", kazao je on.

Dodao je da će se Srbija snažno boriti da borba protiv epidemije ostavi što manje posledice na ekonomiju i stopu privrednog rasta.

"Zbog toga će nam biti potrebne investicije i zato je ovaj projekat značajan, uzimajući u obzir da će njegova realizacija početi za nešto manje od mesec dana, uz dominantno učešće domaćih kompanija. Izgradnja ovog elektroenergetskog autoputa značajno će uticati na ukupnu energetsku stabilnost regiona, uzimajući u obzir da nas, preko Rumunije, povezuje sa Istočnom Evropom, a u narednim fazama i sa Zapadnom Evropom", rekao je Antić.

Kako je objašnjeno, reč je o dalekovodu koji predstavlja deo druge sekcije Transbalkanskog koridora za prenos električne energije, projekta od posebnog nacionalnog i regionalnog značaja koji će omogućiti sigurno i stabilno snabdevanje električnom energijom korisnika na teritoriji Srbije i istovremeno spojiti tržišta Istočne i Zapadne Evrope.

"Uz izgradnju dalekovoda, druga sekcija podrazumeva i podizanje naponskog nivoa TS Кraljevo 3 na 400kV i opremanje jednog 400kV dalekovodnog polja u TS 400/110kV Кragujevac 2", navedeno je u saopštenju.

Dužina dalekovoda koji se gradi je 60 kilometara, a ukupna ugovorena vrednost radova i opreme iznosi 13,5 miliona evra.

Radovi bi trebalo da počnu za oko trideset dana, uz uvažavanje svih mera i okolnosti u vezi sa epidemijom koronavirusa.

Rok za završetak radova je 610 dana. Ukupna investiciona vrednost druge sekcije, zajedno sa radovima na trafostanicama u Кragujevcu i Кraljevu, iznosi 29,6 miliona evra.

Finansiranje se realizuje sredstvima zajma u iznosu od 15 miliona evra, koji je EMS-u odobrila Nemačka razvojna banka КfW (uz državnu garanciju), donacijom EU u iznosu od 6,5 miliona evra, koja će EMS-u biti dodeljena kroz mehanizam EU Investicionog okvira za Zapadni Balkan iz Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan (koju će neposredno isplatiti КfW), kao i sopstvenim sredstvima EMS-a.

"Dalekovod koji gradimo od ogromnog je značaja za stabilnost i sigurnost napajanja električnom energijom u centralnoj Srbiji, ali je, kao deo Transbalkanskog koridora, i od velikog regionalnog značaja, jer će biti važan deo tog jedinstvenog energetskog koridora u ovom delu Evrope", istakla je direktorka EMS Jelena Matejić.

Kako je navedeno, nakon završetka druge sekcije Transbalkanskog koridora, slediće realizacija treće sekcije, koja obuhvata izgradnju dvostrukog DV 400 kV Bajina Bašta – Obrenovac (109 kilometara), podizanje naponskog nivoa TS Bajina Bašta na 400 kV i opremanje dva nova 400kV dalekovodna polja u TS 400/220 kV Obrenovac, a zatim i četvrte sekcije koja podrazumeva izgradnju dvostrukog dalekovoda 400 kV Bajina Bašta – Višegrad – Pljevlja.

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5101
USD 1 108.3442
CHF 1 111.1732
GBP 1 134.1286
AUD 1 65.7399
JPY 100 100.3674

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Stojiljković: Vlast ne može sama da odlučuje o merama, to je novac svih građana 13:08 h

13:08 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Fabrika koja proizvodi pivo "Korona" privremeno obustavlja proizvodnju 12:38 h

12:38 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Probijena prva cev tunela Čortanovci 12:38 h

12:38 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Novosti: Srbija planira da uvede takse na uvoz voća i povrća 11:48 h

11:48 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Tri minimalca od države preko namenskog računa 11:39 h

11:39 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Epidemija koronavirusa oborila cene stanova u Srbiji za 20 odsto 11:21 h

11:21 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Azijska banka: Koronavirus će svetsku privredu koštati 4,1 biliona dolara 11:05 h

11:05 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Svetska banka - dve milijarde dolara pomoći za borbu protiv pandemije 02.04.2020.

02.04.2020.  |  Biznis

loader