NBS: Banke obavezne da dužnicima ponude zastoj u otplati kredita

NBS: Banke obavezne da dužnicima ponude zastoj u otplati kredita

NBS: Banke obavezne da dužnicima ponude zastoj u otplati kredita Izvor: N1info
(arhiva)

Banke i davaoci lizinga u Srbiji su obavezni da u naredna tri dana, do 21. marta, dužnicima ponude zastoj u otplati obaveza (moratorijum), saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

NBS je juče usvojila porpise o zastoju u odlaganju kredita u naredna tri meseca radi očuvanja finansijske stabilnosti u uslovima potencijalnih rizika uzrokovanih vanrednom zdravstvenom situacijom u zemlji.

Banke i davaoci lizinga treba da na svojim internet prezentacijima objave ponudu o zastoju otplate obaveze njihovih dužnika koji imaju rok od 10 dana od dana objavljivanja da tu ponudu odbiju, a ako to ne učini - smatraće se da je ponuda prihvaćena tog desetog dana.

Moratorijum je zastoj u otplati obaveza prema banci po osnovu kredita ali i svih drugih obaveza dužnika prema banci. Dužnici koji imaju više kredita imaju pravo na moratorijum u otplati rata za sve kredite.

"Ukoliko dužnik nakon objavljivanja ponude nastavi da uredno izmiruje obaveze, to ga ne sprečava da u toku trajanja vanrednog stanja primeni moratorijum. Ako dužnik, na primer, ponudu za moratorijum u propisanom roku nije odbio, a otplatio je jednu dospelu ratu kredita, narednog meseca se i na tog dužnika primenjuje moratorijum ukoliko ne isplati ratu", objasnila je NBS.

Banka tokom trajanja vanrednog stanja koje je uvedeno zbog pandemije, ne obračunava zateznu kamatu na dospelo a neizmireno potraživanje.

Nakon prestanka moratorijuma (koji ne može biti kraći od 90 dana odnosno od trajanja vanrednog stanja za vreme trajanja pandemije) dužnik nastavlja da otplaćuje kredit na koji način se period otplate faktički produžava za tri meseca.

"Svakako, ukoliko bi dužnik od banke zahtevao drugačiji način otplate za koji smatra da je za njega adekvatniji, banka mu treba izaći u susret.U odnosu na redovnu (ugovorenu) kamatu koju banka obračunava za vreme trajanja zastoja, ona se pripisuje dugu i rasporedjuje se ravnomerno na preostali rok dospeća", navela je centralna banka.

Sve vesti o koronavirusu pratite u blogu uživo i na posebnoj stranici Koronavirus.

Tagovi:

POVEZANE VESTI

Komentari (11)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Biljana

Niko nas nije ni konsultovao. Ne znam kako to moze da se radi.?

Sneya

U Banci Post. sam prvo odbila moratorijum i u medjuvremenu sam se predomislila. Nece da mi uvaze zahtev za moratorijum sada. Sta da radim!

Rudar

Nije ovo baš najpoštenije, banke praktično ostvaruju dodatnu zaradu, ipak profitiraju na ovoj situaciji, jer se ne zaustavlja obračun kamate - pravi moratorijum bi bio zamrzavanje svih obaveza, bez obračuna tekuće kamate, bez otplate rata i samo produženje roka otplate za 2, 3, 6 meseci, koliko već bude trajala ova situacija. Ovako, banke će, ukoliko se ovakav "moratorijum" produži na, recimo, 6 meseci, zarađivati dodatno, a rata će korisnicima kredita porasti i to ne baš neznatno (naročito onima koji su u ranoj fazi otplate, kada kamata ionako čini veći deo svake pojedinačne rate). Dakle, NBS je ovo morala da reši drugačije - potpuno zamrzavanje kredita sa trenutnim statusom i reaktiviranje u trenutku prekida ovog stanja.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Cene nafte na svetskom tržištu u padu 27.05.2020.

27.05.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Barovi i noćni klubovi još ne rade, vlasnici - ne isplati nam se uz ovakve mere 27.05.2020.

27.05.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Bez posla u Boingu ostaje 6.770 radnika u Americi 27.05.2020.

27.05.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Fon der Lajen predstavila plan pomoći od 750 milijardi evra za podršku privredi 27.05.2020.

27.05.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Alko grupa: Mere vlade nisu dovoljne za oporavak hotelsko-ugostiteljskog sektora 27.05.2020.

27.05.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Lagard očekuje pad evropske privrede od osam do 12 odsto 27.05.2020.

27.05.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Nemci preuzimaju deo fabrike Gorenja u Zaječaru 27.05.2020.

27.05.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Opština Kostolac raspisala tender za uređenje plaže Topoljar 27.05.2020.

27.05.2020.  |  Biznis

loader