Milićević o Zakonu o poreklu imovine: Pravo rešenje - sprovesti postojeće zakone

Milićević o Zakonu o poreklu imovine: Pravo rešenje - sprovesti postojeće zakone

Miroslav Milićević iz Saveta za borbu protiv korupcije ocenio je u Danu uživo, govoreći o Zakonu o poreklu imovine, da bi pravo rešenje bilo da se sprovedu postojeći zakoni. "Menjale su se vlasti, opcije, ali se to nije dogodilo. Uvek volimo da kažemo da je to nedostatak političke volje. Politička volja za vladavinom prava nije volja vlasti, nego građana. Građani su ti koji treba da zahtevaju da se poštuju zakoni. Moramo ovaj problem sistemski da rešavamo", kaže Milićević, dodajući da korupcija "nije fenomen koji sam sebe ukida".

Kako je rekao, 2001. godine je Savet za borbu protiv korupcije inicirao donošenje Zakona o poreklu imovine, a od tada je bilo nekoliko zakonskih odredbi.

"Nije tačno da nije bilo zakona, taj inicijalni zakon je imao odredbe i mogao je da doprinese borbi protiv korupcije. Cela poenta je u ovome - zašto pre nego što donesemo jedan ovakav zakon, ne sednemo pa kažemo ove zakonske odredbe nisu donele efekat, ove su neprimenljive... Zakon o krivičnom postupku je menjan za pet godina šest puta. Ako te zakone menjamo, pitamo se da li su dobri ili loši", rekao je on.

Kako je rekao, ovaj zakon nema antikoruptivne odredbe u smislu da se odnosi na nosioce vlasti.

"On se odnosi na sve. Zakon dozvoljava da neko drugi inicira da dođe do ispitivanja. Ako korupciju definišemo kao zloupotrebu vlasti, onda vidimo da će njegov domet biti samo toliki koliko se odluči da se ispituje. Ovaj zakon se bavi svakim, svim građanskim licima, to je ono što nas najviše brine", kaže on, dodajući da "ima mnogo stvari u zakonu koje su i teško ostvarive i nedovoljno definisane".

Prema njegovim rečima, postavlja se pitanje ko definiše šta je nezakonito stečena imovina.

"Ovde se tretira imovina stečena u roku od tri konsekutivne godine koja je veća od 150.000 evra i ne može da se opravda", kaže on.

Više od 60 inspektora posebnog odeljenja Poreske uprave proveravaće poreklo imovine.

"To odeljenje će raditi tako što će direktor Poreske uprave na osnovu procene rizika određivati šta će se raditi, istraživanja će vršiti ti inspektori. Postavlja se pitanje kako ćemo te inspektore tretirati. Oni moraju da prijave imovinu, ali nisu predmet istrage. Ovde se vrši kalemljenje jedne institucije u instituciju", kaže on.

Dodaje da bi pravo rešenje bilo da se sprovedu postojeći zakoni.

"Menjale su se vlasti, opcije, ali se to nije dogodilo. Uvek volimo da kažemo da je to nedostatak političke volje. Politička volja za vladavinom prava nije volja vlasti, nego građana. Građani su ti koji treba da zahtevaju da se poštuju zakoni. Moramo ovaj problem sistemski da rešavamo", kaže Milićević, dodajući da korupcija nije fenomen koji sam sebe ukida.

Prema njegovim rečima, što kasnije krenete u borbu protiv korupcije, proces je sve teži.

"Telekom mora da obezbedi da svi učestvuju pod jednakim uslovima"

Savet za borbu protiv korupcije zatražio je od Vlade Srbije da dostavi sve ugovore državne kompanije Telekom Srbija sa svim učesnicima na medijskom tržištu, kao i druge dokaze, da bi se utvrdilo da li su odluke i poslovanje Telekoma u skladu sa Ustavom Srbije koji garantuje dostupnost, jedinstvenost i ravnopravnost tržišnih uslova za sve učesnike na njemu jednake.

Milićević kaže da je to primena člana 84 Ustava koji kaže da svi na tržištu moraju imati jednake uslove, istu dostupnost, resurse, pa čak i stranci.

"Telekomunikacije su javno dobro. Korišćenje i ključnu ulogu u tome država je dala Telekomu, Telekom mora da obezbedi da svi učestvuju pod jednakim uslovima", kaže on.

Savet će, kako je rekao, uvek reći da interes građana iznad ekonomskih.

"U interesu je građana da svi imaju uslove, da svi mogu da učestvuju i da svi dobiju mogućnsot da svoje medijske proizvode plasiraju svim građanima, jer tako ćemo imati građane koji su informisani", kaže Milićević, dodajući da je pitanje da li su svi dobili iste uslove poslovanja na resurs koji pripada ovoj državi. 

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

s

Još jedna SNS farsa

.орг

"Добар дан. Ја бих да региструјем нов Ауди А4." "Наравно господине. Само да проверимо износ пореза који сте платили у претходној фискалној години".

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5631
USD 1 108.5933
CHF 1 111.2234
GBP 1 133.3066
AUD 1 66.6155
JPY 100 99.8158

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Ni razvod, ni koronavirus nisu srušili Bezosa sa čela Forbsove liste bogatih 07.04.2020.

07.04.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

"Jura" u Rači obećala maske i rukavice, od srede radnici na poslu u dve smene 07.04.2020.

07.04.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Lufthanza trajno smanjuje broj aviona i zatvara niskobudžetnu filijalu 07.04.2020.

07.04.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

MOR: Smanjenje radnih sati za gotovo sedam odsto, ugroženi milioni radnih mesta 07.04.2020.

07.04.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Savić: Paket državnih mera nije loš - nudi strategiju, ali ne u dugom roku 07.04.2020.

07.04.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Antić: Vlada je u merama pomoći izostavila poljoprivredu i socijalno ugrožene 07.04.2020.

07.04.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Konkurs za dodelu sredstava malim i srednjim organizacijama građanskog društva 07.04.2020.

07.04.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Pošta besplatno isporučuje seme za prolećnu setvu 07.04.2020.

07.04.2020.  |  Biznis

loader