Radnik.rs: Telekomovo preduzeće Telus dobija tendere, iako je prekršilo zakon

Radnik.rs: Telekomovo preduzeće Telus dobija tendere, iako je prekršilo zakon

Radnik.rs: Telekomovo preduzeće Telus dobija tendere, iako je prekršilo zakon Izvor: N1

Državna kompanija "Telus" je tokom 2017. i 2018. godine dobila višemilionske tendere o pružanju usluga fizičko-tehničkog obezbeđenja i održavanja higijene u "Pošti Srbije" i "Telekom Srbija" iako je pre toga, 2016. godine prekršajno kažnjena zbog nepoštovanja zakona iz oblasti radnih odnosa, otkriva portal Radnik.rs.

"Telus", čiji je vlasnik "Telekom Srbija", po osnivanju 2005. godine je preuzeo zaposlene koji su radili na poslovima fizičkog obezbeđenja i održavanja higijene u "Telekomu Srbija" i "Pošti Srbije" da bi sada istim tim firmama prodavao usluge tih radnika preko tendera, piše Radnik.rs.

Tokom inspekcijskog nadzora u prostorijama "Telekoma" u Pančevu 2015. godine zatečen je radnik "Telusa" i utvrđeno je da u poslovnim prostorijama gde je radnik angažovan "Telus" ne drži primerak ili kopiju njegovog ugovora o radu.

Zbog ovog prekršaja, "Telus" je u julu 2016. godine presudom Prekršajnog suda u Pančevu, do koje je došao portal Radnik.rs, kažnjen novčanom kaznom od 100.000 dinara.

Ova presuda, prema Zakonu o javnim nabavkama, trebalo bi da bude diskvalifikujuća za "Telus" prilikom ocenjivanja ponuda na tenderima koje raspisuju javna preduzeća.
Naime, kako se navodi u ovom zakonu, prilikom učešća u postupku javne nabavke "naručilac je dužan da od ponuđača ili kandidata zahteva da pri sastavljanju svojih ponuda izričito navedu da su poštovali obaveze koje proizilaze iz važećih propisa o zaštiti na radu, zapošljavanju i uslovima rada, zaštiti životne sredine, kao i da nemaju zabranu obavljanja delatnosti koja je na snazi u vreme podnošenja ponude".

Dakle, firme koje konkurišu na tenderu koje raspisuje javno preduzeće ili institucija dužne su da daju pisanu izjavu pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću da su poštovale obaveze iz oblasti radnih odnosa, objašnjava Radnik.rs.

U praksi se radi o periodu od tri godine unazad od dana podnošenja ponude. Međutim, Zakonom o javnim nabavkama nije propisano da firma koja konkuriše na tenderu mora da dokaže potvrdom od suda da nije osuđena za prekršaj ili krivično delo iz ove oblasti.

Prema podacima iz izveštaja Državne revizorske institucije (DRI) o reviziji finansijskih izveštaja "Telusa" iz septembra 2019, presuda Prekršajnog suda nije predstavljala prepreku da "Telus" posle pravnosnažne prekršajne presude dobije tendere javnih preduzeća i državnih institucija vredne više stotina miliona dinara, izmešu ostalih, "Pošte Srbije" i "Telekoma Srbija".

"Telus" je tako u decembru 2017. dobio tender "Pošte Srbije" za usluge fizičko-tehničkog obezbeđenja vredan 933 miliona dinara, a iste godine i za usluge održavanja higijene u "Pošti" od 81 milion dinara. Naredne 2018. godine "Telus" sa grupom ponuđača dobija deset ugovora o pružanju usluga održavanja higijene ukupne procenjene vrednosti 724 miliona dinara.

"Telus" je takođe 2018. ostvario prihode od pružanja usluga fizičke zaštite i zaštite od požara svom vlasniku, preduzeću "Telekom Srbija", od skoro 420 miliona dinara i održavanja higijene u iznosu od oko 340 miliona dinara.

Ono što je u slučaju ovih nabavki indikativno je činjenica da su sve spomenute firme "Telus", "Telekom Srbija" i "Pošta Srbije" u državnom vlasništvu i da je "Telus" nastao preuzimanjem radnika ova dva preduzeća, ističe Radnik.rs

Kako se navodi, posebno je zanimljivo to da je "Telus" a.d. u stoprocentnom vlasništvu "Telekoma Srbija" na čijim tenderima pobeđuje, što znači da "Telekom Srbija" nabavlja usluge od svoje ćerke firme.

Radnik.rs ističe i da u konkursnoj dokumentaciji na pomenutim tenderima nije navedeno koliko radnika je potrebno za vršenje usluga već koliko radnih sati je potrebno da bi se izvršili usluge te se predstavlja da se radi o pružanju usluge umesto o iznajmljivanju radne snage čime se zaobilazi primena Zakona o agencijskom zapošljavanju na radnike kao i zabrana zapošljavanja u javnom sektoru "autsorsingom" pomenutih usluga koje su često čišćenje i obezbeđenje objekata.

Opširnije čitajte na portalu Radnik.rs.

POVEZANE VESTI

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Privilegovani

Ista ta inspekcija nije postavila pitanje kako to da na tenderu za obezbedjivanje Poreske uprave pobedi firma koja za porez duguje 4 miliona dinara. Ispada da ce poreska uprava da finansira vraćanje duga koji je morala da naplati u redovnom postupku.

Tačka gledišta sa koje se sve vidi

Da, istina je da mora da postojo ugovor za konkretnog radnika na konkretnom mestu ali se ne navodi da to i nije bas tako u praksi jer se desava da se radnik obezbedjenja posalje na odredjeni objekat po hitnom postupku radi potrebe posla. Desava se da se covek koji tu stalno radi i ciji je ugovor na tom objektu razboli i da mora neko da ga zameni, a da nema u svom dzepu svoj ugovor o radu (sto i nije duzan). Na kraju krajeva uhvatili su se za ugovor a ne gledaju mnogo krupnije propuste koje prave firme za obezbedjenje od neredovnih isplata, neisplacivanja toplog obroka, regresa, punog iznosa za prevoz, neplacanja nocnog rada, angazovanja ljudi po privremenim ugovorima bez orava na odmor, angazovanja po drugoj ceni u odnoau na stalno zaposlenw cime su stavljeni u neravnopravan polozaj za obavljanje istog posla i uz istu odgovornost itd itd

Beli

Pa šta je tu čudno i senzacionalno ? Država otvori svoju firmu za obezbeđenje i čiščenje kako nebi novac davala privatnim firmama ?

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5581
USD 1 108.4785
CHF 1 110.6221
GBP 1 141.0415
AUD 1 72.5936
JPY 100 98.8132

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Grad Beograd oglasio prodaju građevinskog zemljišta kod Batajničkog druma 18.02.2020.

18.02.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Nemačka želi još više radnika s Balkana 18.02.2020.

18.02.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Ikea Srbija izbacila iz ponude jednokratne plastične proizvode 18.02.2020.

18.02.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Ministarstvo finansija: Tražnja za srpskim obveznicama 10 puta veća od ponude 18.02.2020.

18.02.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mali: Radimo na izradi strategije o razvoju tržišta kapitala 18.02.2020.

18.02.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Država prihod od igara na sreću više neće deliti sa ugroženim grupama 18.02.2020.

18.02.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Orion osporio tender na kojem je Telekom dobio posao od 60 miliona dinara 18.02.2020.

18.02.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Startap iz Srbije na svetskom takmičenju u Dubaiju 17.02.2020.

17.02.2020.  |  Biznis

loader