Srbija, zemlja jeftine radne snage ili dobra adresa za investicije?

Srbija, zemlja jeftine radne snage ili dobra adresa za investicije?

Izvor: N1

Šta su prednosti srpskog tržišta koje treba da privuku strane investitore? Prema sajtu Razvojne agencije, to je između ostalog jeftina, a kvalifikovana radna snaga. Međutim, predsednica Vlade tvrdi da Srbija više nije zemlja jeftine radne snage, a na pitanje zašto onda agencija poručuje suprotno, premijerka nema odgovor.

Nedelja. U Mašinskoj školi u Pančevu nema nastave, ali su učenici tu, dočekuju bitnu gošću, koja ima ohrabrujuću poruku za njih - buduću radnu snagu.

"Otvorena je fabrika CTF, potpisan je ugovor sa još jednim, velikim i važnim nemačkim investitorom Brose, samo između te dve investicije daju više od 2000 radnih mesta. Ova mašinska škola postaje sve važnija škola za sve nas", rekla je Brnabić.

Premijerka dodaje da nas je strana privreda prepoznala kao dobru investicionu destinaciju i zato je obrazovanje prioritet Vlade. A kad se stranci zanimaju za Srbiju, jedno od mesta gde mogu da se informišu je i Razvojna agencija Srbije.

Na sajtu te agencije, među ostalim prednostima je i jedna koja se tiče troškova radne snage. Kako se navodi, prosečne plate u Srbiji su dovoljno niske da poslovanje bude isplativo, a ukupni troškovi za poslodavce upola su niži od istočnoevropskog proseka.

Na pitanje koliko dugo će se jeftina radna snaga promovisati kao jedan od glavnih faktora srpske konkurentnosti, premijerka odgovara da Srbija već danas nije zemlja jeftine radne snage.

Investicije koje su došle u poslednje vreme, ali i koje su najavljene, uglavnom se odnose na tehnologije niskog nivoa, koje zapošljavaju nisko plaćene radnike, smatra izvršna direktorka Centra za istraživanje javnih politika Tanja Jakobi.

"Ocena da Srbija više nije zemlja jeftine radne snage je, pretpostavljam, više u skladu sa željama premijerke i sa pokušajima Srbije da napravi nešto drugo i da iskorači u nešto bolje", kaže Jakobi.

Dodaje da Srbija pokušava da pređe na ekonomiju zasnovanu na znanju, ali očigledno nisu svi koordinisani, pa se na sajtu Razvojne agencije predstavljamo kao jeftini radnici. Kako na to gledaju mladi?

"Oni pokušavaju da izbegnu to tržište bilo time što se sele, bilo time što ostaju, ali se zapošljavaju na nekim mestima koja zapravo nisu ovde u Srbiji", objašnjava Tanja Jakobi.

Isticanje niskoplaćenih radnika kako bi se motivisali strani ulagači potpuno je pogrešna investiciona politika, na koju sindikati godinama upozoravaju, kaže predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić.

"Sva ona kvalifikovana i visoko kvalifikovana radna snaga nije pristala i nije htela da pristane na tu politiku. Rekli su, nećemo da radimo bagatelno, zato napuštaju Srbiju, odlaze u zemlje Evropske unije i sveta gde se neuporedivo više vrednuje i njihova stručnost, kvalifikacija i znanje, nego što je to slučaj kod nas", smatra Savić.

Za zvaničnike je, dodaje, najbitnije da se otvori što više fabrika, bez obzira na to da li su ekonomski opravdane. Zaključuje da se iz budžeta se daju ogromne pare u te svrhe, a zaposleni za uzvrat ništa ne dobija.

POVEZANE VESTI

Komentari (31)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

erz

Zavisi šta se smatra jeftinom, jer plata od 300 evra koju daju strani investitori je mnogo bolja od 200 eura koliko daju domaći privatnici, i kao da nekima to izrabljivanje od strane privatnika nikome ne smeta. Ispada da je bolje da te izrabljuje domaći gazda za 200 evra na crno, nego da radiš za npr. Tursku firmu za 300 eura i da imaš penziono i zdravstveno osiguranje.

Sloboda ili ništa

Bolje je raditi za 1000 evra nego za 200-300.

Mosfilm

Srbija,Nije dobro,zdravo mesto.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Mihajlović: U 2021. počinje obnova oko 5.000 kilometara lokalnih puteva 12:44 h

12:44 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Onlajn šoping centar - rast trgovine u doba korone 10.08.2020.

10.08.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Sledeće godine od Beograda do Novog Sada vozom za manje od pola sata 10.08.2020.

10.08.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Oglašena prodaja imovine preduzeća Zaječar promet 10.08.2020.

10.08.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Više od 5.200 hektara zapuštenog državnog poljoprivrednog zemljišta dato u zakup 10.08.2020.

10.08.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Fond za razvoj odobrio još 36 kredita vrednosti 396,2 miliona dinara 10.08.2020.

10.08.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Broj putnika Montenegro Erlajnsa deset puta manji u odnosu na prošlu godinu 10.08.2020.

10.08.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Drakulić: Ne delim optimizam da će Srbija izaći iz krize brže od ostatka sveta 10.08.2020.

10.08.2020.  |  Biznis

loader