Kopač: U EMS-u već znali da Kosovo izlazi iz njihovog regulatornog bloka

Kopač: U EMS-u već znali da Kosovo izlazi iz njihovog regulatornog bloka

Kopač: U EMS-u već znali da Kosovo izlazi iz njihovog regulatornog bloka Izvor: N1

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) Janez Kopač rekao je da potpisivanje ugovora između Operatora sistema transmisije i tržišta električne energije Kosova (KOSTT) i albanskog Operatora prenosnog sistema (OST) o uspostavljanju regulatornog bloka energetskog sistema Kosovo-Albanija nije bilo nepoznato srpskom operatoru Elektromreži Srbije (EMS), kao ni predstavnicima Evropske mreže operatora prenosnih sistema električne energije (ENTSO-E).

"Znam da se potpisivanje tog ugovora dugo pripremalo. Pre dve nedelje na godišnjoj Skupštini udruženja evropskih operatora prenosnih sistema ENTSO-E u Helsinkiju, gde je bila i direktorka EMS-a Jelena Matejić sa svojim timom, svi su to već znali. I ne mogu da zamislim da to nije bilo koordinirano, ali to treba da kažu nadležni u ENTSO-E", rekao je Kopač u intervjuu za Betu.

KOSTT i albanski operator prenosnog sistema objavili su 3. decembra ove godine da su u Tirani potpisali ugovor o uspostavljanju regulatornog bloka energetskog sistema Kosovo-Albanija koji bi trebalo da stupi na snagu 20. aprila 2020. godine, pa će Kosovo time izaći iz regulatorne zone EMS-a.

Kopač je ocenio da "operacija u regulatornom bloku EMS-a sa drugim operatorima nema nikakvu političku konotaciju kao što je percipirano u Srbiji".

"Sam EMS operiše u regulatornom bloku sa Crnom Gorom i Severnom Makedonijom (SMM blok). Isto je i sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom i Slovenijom. Ovakva povezivanja su sasvim operativna i imaju logiku optimizacije rezervnih resursa", rekao je Kopač.

Beskrajno gomilanje nerešenih dugova

Istakao je da taj problem između Srbije i Kosova "ima više aspekata jer ima puno nezatvorenih pitanja između KOSTT-a i EMS-a, a najvažnije je to što se beskrajno gomilaju nerešeni dugovi između ta dva operatora".

"Tu su dugovi za struju koju je KOSTT godinama besplatno dobavljao severu Kosova. Tu su dugovi KOSTT-a EMS-u za balansiranje sistema kojim upravlja. EMS za prekograničnu raspodelu kapaciteta (prenos struje) koristi mrežu kojom upravlja i koju izdržava KOSTT, pa bi deo prihoda od toga morao da pripadne KOSTT-u", rekao je Kopač.

EMS se, prema njegovim rečima, pre tri godine složio da se prihodi od prekograničnog prenosa struje dele sa KOSTT-om na pola, ali ih ne deli.

Energetska zajednica je, kako je rekao, pokrenula prekršajni postupak protiv Srbije zbog kršenja Ugovora o osnivanju Energetske zajednice.

"Nerešeno je i pitanje duga koji KOSTT mora da plaća bankama za izgradnju 400 kilovatnog kabla prema Albaniji, koji se ne koristi, jer EMS blokira punopravno članstvo KOSTT-a u ENTSO-E i zbog toga KOSTT ne može sam da posluje na međunarodnom tržištu", rekao je Kopač.

Dodao je da je "istina da bi KOSTT mogao koristiti taj dalekovod, a koristi ga u slučaju havarije, ali upotrebljava svoj položaj kao pritisak na EMS".

Istakao je da "ima i drugih međusobnih dugova, ali je izgleda ENTSO-E odlučio da učini kraj tome".

Istakao je da će "možda sada svima biti lakše, iako gomila međusobnih dugovanja ostaje nerešena".

Obaranje frekvencije ispod 50 herca presedan u Evropi

"Problem je postao i međunarodan jer KOSTT, kao operator već više od godinu i po dana nije održavao potrebnu frekvenciju od 50 herca u prenosnoj mreži, a iniciran je time što se struja na severu Kosova ne naplaćuje ili i ako se naplaćuje taj novac ne dolazi do KOSTT-a", rekao je Kopač.

On je ocenio da su "možda količine, tako neovlašćenog oduzimanja struje iz sistema, što bi se moglo nazvati i krađom, ponekad bile i veće od potrošnje na severu Kosova".

"To obaranje frekvencije ispod 50 herca svakako je bio presedan u Evropi jer se tako nešto još nikad nije desilo. Svaki operator se pridržava frekvencijskih pravila, jedino nije KOSTT. S druge strane u principu KOSTT nije ni dužan da se pridržava frekvencijskih pravila pošto ne operiše kao regulatorna zona jer mu EMS nije dao da postane član ENTSO-E", rekao je Kopač.

KOSTT je, prema njegovim rečima, "imao i neko opravdanje za svoj stav, iako je metoda 'izvoza' problema u Evropu bila gruba, ali izgleda i uspešna".

Manjak frekvencije neko vreme pokrivali su, kako je rekao, najjači evropski operatori besplatno, a zatim je račun počeo da dolazi EMS-u i to je srpske potrošače struje koštalo mnogo miliona evra, jer je EMS zadužen za regulatornu zonu i KOSTT-a.

EMS bi mogao da ima vodeću ulogu u integraciji regionalnog tržišta

"Od aprila 2020. očekuje se, da KOSTT preuzme dužnost za kosovsku zonu, a albanski operator za KOSTT i OST blok. Time se EMS-u otvara mogućnost, da uz pametnu politiku preuzme vodeću ulogu u integraciji regionalnog tržišta Zapadnog Balkana. Svi operatori, uključivši OST i KOSTT sa EMS-om na čelu mogli bi se jednom integrisati u jedan Balkanski regulativni blok", rekao je Kopač i dodao da bi "to koristilo svima, a integracija regionalnog tržišta je i smisao članstva u Energetskoj zajednici".

Na pitanje da li će se ENTSO-E baviti pitanjem ko je vlasnik prenosne mreže na Kosovu, Kopač je rekao da to nije u njegovoj nadležnosti i da je KOSTT sertifikovani operator zbog činjenice da upravlja tom mrežom.

"To je fakat. Srbija je pokušajima da blokira ulazak Kosova u ENTSO-E verovatno želela da izdejstvuje formiranje Zajednice srpskih opština na severu Kosova, ali je tehnički problem frekvencije ostao predugo nerešen i Srbija je u svom insistiranju izgubila nekoliko dobrih prilika, da se problem reši na nivou operatora", rekao je Kopač.

Dodao je da je Srbija na taj način ostala sama na međunarodnoj sceni, pa se našao drugi put za rešenje problema vezanog za ENTSO-E.

Članice ENTSO-E su, kako je rekao, "tehničke kompanije i ne žele da se bave političkim problemima, posebno ne nekim problemima na udaljenom Balkanu".

"Svi ostali problemi, vezani za energetski sektor između Srbije i Kosova ostaju i dalje nerešeni, ali mislim da će sada samom EMS-u biti lakše. Nadam se da će biti lakše i KOSTT-u, i albanskom OST-u koji će preuzeti odgovornost za regulatorni blok", rekao je Kopač.

POVEZANE VESTI

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

kritika

za sve što je dosad izašlo, i za sve što če tek da izađe. izgleda da je vlada znala, samo je ćutala u nadi da če tako i ostati. pitamse, kad če da izađe van, kad ,koji dan,godine su priznali kosovo. i ko je podpiso priznanje. sve ostalo je nekako malo za velik bum.

Pedja44

Prosto je neverovatno kako Srbija uvek ispadne glupa kako nikada nemamo neki plan. Stalno se pozivamo na medjunarodno pravo a nemamo plan sta ako se ide mimo njega

Zverko

Ne ispada Srbija glupa nego onaj pametni, mi smao trpimo posledice jer se nista ne pitamo...

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5388
USD 1 106.3892
CHF 1 109.6649
GBP 1 139.6445
AUD 1 72.8200
JPY 100 97.1395

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Oglašena prodaja imovine Mašinske industrije Niš holding 17:34 h

17:34 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

NBS: Dinarske obveznice Srbije nadomak uključenja u indeks banke "J.P. Morgan" 17:03 h

17:03 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Srbija uradila studiju o rodnoj ravnopravnosti u oblasti saobraćaja 14:41 h

14:41 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

ASNS neprijatno iznenađena Vučićevom izjavom o zabrani rada nedeljom 14:28 h

14:28 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Tunberg: Američki sekretar za finansije nema nikakav uticaj 12:54 h

12:54 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

GSP: Ove godine nabavićemo 200 autobusa na kombinovani gas 09:07 h

09:07 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Knežević i Bocan Harčenko o problemima u Fabrici bakarnih cevi u Majdanpeku 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Biznis

loader