Kontrola letenja: Vazdušni saobraćaj bezbedan, zlonamerno uzbunjivanje javnosti

Kontrola letenja: Vazdušni saobraćaj bezbedan, zlonamerno uzbunjivanje javnosti

Kontrola letenja: Vazdušni saobraćaj bezbedan, zlonamerno uzbunjivanje javnosti Izvor: N1
Ilustracija

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) reagovala je na tvrdnje sindikata kontrole letenja i saopštila da se vazdušni saobraćaj u nadležnosti SMATSA odvija bezbedno i neometano, u skladu sa Zakonom o vazdušnom saobraćaju i međunarodnim standardima.

Sindikat kontrole letenja saopštio je ranije da SMATSA u dužem vremenskom periodu ne poštuje standardne operativne procedure koje se odnose na stres kontrolora letenja, "što može da ugrozi bezbednost tog vazdušnog prostora"

SMATSA je navela da nije bilo prekida u pružanju usluga korisnicima i osudio "neprecizno i zlonamerno uzbunjivanje javnosti" od strane "dela sindikata", do kojeg je, kako ističu, "slučajno ili ne, nekoliko dana pred početak pregovora o novom kolektivnom ugovoru sa oba reprezentativna sindikata". Kako dodaju, "velika većina članova sindikata" nije upoznata sa saopštenjem sindikata, da se ne bi složila s iznetim konstatacijama u vezi sa bezbednošću vazdušnog saobraćaja, kao i načinom uzbunjivanja javnosti.

"Radi objektivnog informisanja javnosti, dužni smo da istaknemo činjenicu da trenutni kolektivni ugovor sa kontrolorima letenja ističe 1. januara 2020. Menadžment SMATSA održao je dva sastanka sa Sindikatom kontrole letenja na kojima se otvoreno i u pozitivnom kontekstu pričalo o temama koje će biti predmet pregovaranja, kao i o svim otvorenim pitanjima u vezi sa statusom i standardom kontrolora letenja", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je menadžment uputio poziv sindikatima da obrazuju odbor za pregovore koji čine predstavnici reprezentativnih sindikata.

"Poslodavac je početak pregovora zakazao za 12. decembar. Menadžment SMATSA je spreman da sasluša argumente sindikata i razgovara o svim otvorenim pitanjima", navodi SMATSA.

POVEZANE VESTI

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

IvanZ Pogledaj

Nisu im dovoljno ponudili iz prve ! Ali sve će se to srediti.

Nikola

Mogu da potvrdim da je ovo što je sindikat izneo istina. Moj dobar prijatelj je kontrolor letenja i baš nedavno smo razgovarali na ovu temu. Istina je da su im radni sati u zakonskog okvira, ali su na maksimumu. Znači, jedan kontrolor radi maksimalno sati koliko po propisima i sme. Na moje pitanje zašto ne obuče i zaposle još kontrolora, kaže mi da dobijaju odgovor da je budžet za plate maksimalno utrošen i da nema prostora za nove ljude. Jasno vam je gde ide novac namenjen za plate kada kontrolora ima jedva dovoljno. Naravno, na zaposlene u administraciji i drugim nevažnim mestima koja su verovatno većinom rezevisana za partijske nameštenike.

Igor

Kontrolor letenja ima veću platu od npr. kardiohirurga i radi u boljim uslovima od većine lekara.. Govorimo da su nezadovoljna gospoda kontrolori plaćeni od 2500 do 3000€ i to im je malo...Gotovo sam siguran da isti ti kontrolori imaju veće plate od administracije i partiskih poltrona...

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Ruski Aeroflot potpuno ukinuo letove za Tivat za ovu godinu 19:49 h

19:49 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Novi Sad doneo novi paket mera, hotelijeri uvereni - teško da će im pomoći 19:34 h

19:34 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Vučević sa predstavnicima Šandonga razgovarao o gradnji mosta u Novom Sadu 16:26 h

16:26 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Sindikat Petrohemije najavio štrajk upozorenja, traži povećanje plata 15:41 h

15:41 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Procena likvidacione vrednosti imovine preduzeća Duga fruit 15:40 h

15:40 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Obilaznicu oko Niša omeli korona, izbori i hapšenje direktora železnice 14:50 h

14:50 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Vlasnik turističke agencije vratio državi minimalac za 33 radnika 13:02 h

13:02 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Varijabilni deo cene grejanja u Nišu smanjen za 15 odsto 10:41 h

10:41 h  |  Biznis

loader