Država ih vodi kao zaposlene, a nemaju pravo na prevoz o trošku poslodavaca

Država ih vodi kao zaposlene, a nemaju pravo na prevoz o trošku poslodavaca

Država ih vodi kao zaposlene, a nemaju pravo na prevoz o trošku poslodavaca Izvor: N1

Poslodavac, prema Zakonu o radu, nije dužan da radnicima koji rade po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima nadoknadi troškove prevoza za dolazak i odlazak sa rada jer se po tom zakonu oni ne smatraju zaposlenim kod poslodavca.

Sa druge strane, Nacionalna služba za zapošlavanje (NSZ) radnike na privremenim i povremenim poslovima ne smatra nezaposlenim, te ovi radnici ne mogu da ostvare ni pravo na povlašćenu cenu prevoza za nezaposlene.

Portalu Radnik.rs anonimno se obratio radnik tvrdeći da je angažovan po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima u firmi u Beogradu i da mu poslodavac ne isplaćuje naknadu troškova prevoza za dolazak i odlazak sa rada.

Objašnjeno mu je da poslodavac troškove prevoza nadoknađuje samo zaposlenima, odnosno radnicima koji imaju ugovor o radu.

Budući da nije zaposlen, pokušao je da se u Nacionalnoj službi za zapošljavanje prijavi kao nezaposlen i da po tom osnovu ostvari pravo na nižu cenu prevozne karte za nezaposlena lica. Primera radi, cena mesečne karte za javni prevoz u Beogradu za nezaposlena lica (za Zonu 1) je 1.090 dinara, dok za zaposlene cena mesečne karte je 2.990 dinara (za Zonu 1).

Međutim, iz NSZ-a je dobio informaciju da ne može da ostvari ovo pravo jer nije nezaposlen.

Pravo na nadoknadu troškova prevoza "u visini cene prevozne karte u javnom saobraćaju, ako poslodavac nije obezbedio sopstveni prevoz", prema Zakonu o radu, ima zaposleni.

Prema definiciji iz Zakona o radu, zaposleni je fizičko lice koje je u radnom odnosu kod poslodavca, a radni odnos "zasniva se ugovorom o radu".

Privremeni i povremeni poslovi u Zakonu o radu spominju se kao "rad van radnog odnosa" i ovaj ugovor poslodavac može da zaključi "za obavljanje poslova koji su po svojoj prirodi takvi da ne traju duže od 120 radnih dana u kalendarskoj godini".

S obzirom na to da radnici na privremenim i povremenim poslovima nisu zaposleni, oni nemaju prava iz radnog odnosa, kao što je, između ostalog, pravo na bolovanje, godišnji odmor, naknadu za prekovremeni rad, naknadu troškova prevoza.

U tom smislu, u skladu sa Zakonom o radu, poslodavac zaista nije dužan da nadoknađuje troškove prevoza radniku angažovanom na privremenim i povremenim poslovima.

Radnik.rs uputio je pitanje NSZ-u u vezi sa ovim slučajem, pre svega, da li radnik angažovan na privremenim i povremenim poslovima može da se prijavi kao nezaposlen u Nacionalnoj službi za zapošljavanje imajući u vidu da, prema Zakonu o radu, nije zaposlen.

U odgovoru se navodi da se samo nezaposlenim licima koja se vode na evidenciji Nacionalne službe kao aktivni tražioci zaposlenja može izdati uverenje o nezaposlenosti, a da u skladu sa Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, "evidencija o nezaposlenom prestaje da se vodi ako zasnuje radni odnos ili započne osiguranje po drugom osnovu".

"Obavljanje poslova po osnovu ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova zaključenim u skladu sa zakonom koji uređuje radne odnose predstavlja jedan od načina započinjanja osiguranja, te se vrši prestanak evidencije", piše u odgovoru.

To znači da se zaključivanjem ugovora o privremenim i povremenim poslovima radnik briše sa evidencije NSZ-a bez obzira na to što se taj radnik nije zaposlio i nema prava iz radnog odnosa u skladu sa Zakonom o radu. Na ovaj način, radnik na privemenim i povremenim poslovima prema Zakonu o radu nije zaposlen, a prema Zakonu o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti nije ni nezaposlen.

Opširnije čitajte na sajtu Radnik.rs.

Komentari (16)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Veverica

PP poslovi bi trebalo da budu kao honorarni posao, sedim kod kuce i nesto raduckam. A posto naravno svi moraju da zloupotrebe zakon, nije dovoljno da ih oteraju na odredjeno, ma jok stavicemo ih da budu na lizing, ma neka budu PP poslovi iz trece ruke pa neka onda dobiju temperaturu ako smeju...

Sladjana

Tako smanjuju stopu nezaposlenosti, privid kao i sve ostalo.

Boris

Radim i živim dugo u inostranstvu. Prevoz ni jedan poslodavac ne plaća svojim radnicima. Nije njegov problem gde mu radnici žive i da li na posao dolaze autobusom, metroom, kolima, peške ili biciklom. Ljudi kad biraju posao, misle o tome gde će im biti radno mesto, kako i koliko dugo će putovati i koliko će ih to koštati, pa ako im ne odgovara, ne prihvate taj posao nego traže drugi. Međutim, poslova ima mnogo, može se stvarno birati, i svi poslovi su solidno ili dobro plaćeni, pa cena prevoza nije problem.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5576
USD 1 106.0415
CHF 1 109.3356
GBP 1 138.4333
AUD 1 72.5396
JPY 100 96.3508

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

JKP iz Pančeva raspisalo nabavku za izradu projektne dokumentacije za vodovod 15:55 h

15:55 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Let Beograd-Priština više puta nedeljno, još se ne zna datum prvog polaska 15:14 h

15:14 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Radnik.rs: Telekomovo preduzeće Telus dobija tendere, iako je prekršilo zakon 15:06 h

15:06 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Vizer za deset godina prevezao pet miliona putnika u Srbiji 14:54 h

14:54 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Gradićemo auto-put od Beograda do Zrenjanina i od Zrenjanina do NS 13:53 h

13:53 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Tramp preti uvođenjem carina od 25 odsto na evropska vozila 13:25 h

13:25 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

ASNS: Prodavci u Srbiji će najverovatnije imati jednu ili dve neradne nedelje 12:24 h

12:24 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Bajatović: Srbija razmatra da pomogne Bugarskoj oko Turskog toka 11:36 h

11:36 h  |  Biznis

loader