Krediti dodatno pojeftinjuju - posle belibora pada i referentna kamatna stopa?

Krediti dodatno pojeftinjuju - posle belibora pada i referentna kamatna stopa?

Krediti dodatno pojeftinjuju - posle belibora pada i referentna kamatna stopa? Izvor: N1
Đorđe Đukić, ekonomista

"Očekujem da Izvršni odbor Narodne banke Srbije u četvrtak 7. novembra donese odluku o smanjenju referentne kamatne stope koja trenutno iznosi 2,5 odsto, čime bi se otvorio dodatni prostor za pojeftinjenje dinarskih kredita za privredu i građane", kaže za N1 ekonomista Đorđe Đukić.

Đukić smatra da su se, nakon novembarskog pada šestomesečnog belibora sa 3,11 na 2,14 odsto, stekli uslovi i za smanjenje referentne kamatne stope jer tekuća inflacija iznosi 1,1 odsto i niža je od projektovane, dodajući da takva odluka NBS ne bi ugrozila stabilnost deviznog kursa.

Šta je belibor?

Belibor (Belgrade Interbank Offered Rate) je referentna kamatna stopa koja se utvrđuje na Panelu banaka, na srpskom međubankarskom tržištu. Računa se kao aritmetička sredina kamatnih stopa po kojima najkvalitetnije srpske banke međusobno nude pozajmice u dinarima.

"U prethodnih dvanaest meseci građani su zahvaljući padu belibora bili u poziciji da malo osetnije smanje trošak otplate keš kredita, naročito oni koji su kredite podizali ne pitajući za cenu. To je bilo najizraženije kod kredita sa visokim kamatnim stopama za turistička putovanja i kupovinu automobila koji su iznad nivoa dohotka domaćinstva. Sada su ti građani u prilici da se zaduže po nižim kamatnim stopama da bi otplatili skuplje kredite“, ističe Đukić.

Kod gotovinskih kredita, koji su u Srbiji već godinama najzastupljeniji, sagovornik N1 očekuje tendenciju daljeg pada kamatnih stopa, koje se trenutno kreću u rasponu od 9,86 do 19,50 odsto. Najniža kamatna stopa za refinansirajuće kredite je 9,02 odsto, dok je najviša na nivou od 17,43 odsto.

Direktor Odeljenja sredstava i upravljanja bilansom Addiko banke Petar Ivković ocenjuje u izjavi za N1 da kamatne stope u Srbiji padaju prvenstveno usled povoljne makroekonomske klime, kao i odgovorne fiskalne i monetarne politike.

"Kontinuirani rast privredne aktivnosti, praćen merama za smanjenje deficita budžeta, u uslovima kada najvažnije svetske ekonomije, poput Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, obaraju kamatne stope, omogućio je da se snize kamatne stope u dinarima", smatra Ivković.

U 2020. kamatne stope još niže

Prema njegovim rečima, pad kratkoročnih kamatnih stopa, u koje ulazi i belibor, ima relativno mali uticaj na poslovanje banaka.

"Banke moraju da pozajme dinare koje zatim plasiraju kroz kredite, a kada padaju kamatne stope za kredite padaju i kamatne stope za depozite.S druge strane, u situaciji kada kamatne stope padaju, smanjuje se i broj klijenata koji nisu u mogućnosti da vraćaju kredite, što je povoljna situacija i za klijente i za banke", objašnjava Ivković.

Sagovornik N1 iz Addiko banke smatra da će trend smanjenja kamatnih stopa od kojih zavise krediti indeksirani u domaćoj valuti biti nastavljen i u narednom periodu. 

"Imajući u vidu globalne ekonomske trendove, trend razvoja ekonomije i plan fiskalne politike u Srbiji, čini se da će doći do daljeg pada kamatnih stopa tokom 2020. godine“, zaključuje Ivković.

Stambeni krediti ostaju povoljni

Đorđe Đukić naglašava da su banke u Srbiji izuzetno likvidne, dok su međunarodni faktori vezani za ekspanzivnu politiku Evropske centralne banke i njene nekonvencionalne mere monetarne politike koje će biti primenjene u segmentu otkupa aktive na finansijskom tržištu.

"Šestomesečni euribor za koji se vezuju stambeni krediti indeksirani u evrima već nekoliko godina je u negativnoj zoni, a sva predviđanja govore da će se takav trend nastaviti i u narednoj godini“, kaže Đukić.

Komentari (11)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nenad

Ma mi smo najpametniji od nas srba nema ni pametnijeg ni jaceg ni boljeg

Random

Opet se vidi uticaj i povezanost drzave sa bankama. Malo da se svi relaksiraju pred izbore , da vide kako super zive...

Gradjanin

Glup narod! Bice ko sa svajcarcima! Jezda i Dafina u najavi!

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5311
USD 1 105.4942
CHF 1 107.3539
GBP 1 139.3870
AUD 1 72.5725
JPY 100 97.1331

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

EU produžila za šest meseci ekonomske sankcije Rusiji 00:00 h

00:00 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Britanska funta skočila posle vesti o ubedljivoj pobedi konzervativaca 12.12.2019.

12.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Gas bi Turskim tokom iz Bugarske ka Srbiji trebalo da krene 31. maja 2020. 12.12.2019.

12.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Imaju li poslodavci razumevanje za roditeljske obaveze? 12.12.2019.

12.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Jenovai: Veća plata, ali i rasterećenje zadržaće radnike 12.12.2019.

12.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Raspisana javna nabavka za izgradnju nove železničke pruge Sobovica - Lužnice 12.12.2019.

12.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Nemačka vlada osudila nameru SAD da uvedu sankcije zbog Severnog toka 2 12.12.2019.

12.12.2019.  |  Biznis

loader