Kredit EBRD od 100 miliona evra za kupovinu novih vozova

Kredit EBRD od 100 miliona evra za kupovinu novih vozova

Kredit EBRD od 100 miliona evra za kupovinu novih vozova Izvor: Promo

"Srbija voz" kupiće 18 novih vozova zahvaljujući kreditu EBRD od 100 miliona evra.

Kako se navodi u saopštenju EBRD, "Srbija voz" kupiće nove vozove sa četiri vagona.

"Očekuje se da će ovo poboljšanje usluga 'Srbija voz' kompanije podstaći nove putnike da počnu više da koriste železnički transport, što dugoročno može doprineti smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte", navodi se u saopštenju.

EBRD ocenjuje da je u železničku infrastrukturu u Srbiji nedovoljno ulagano od početka devedesetih godina.

"Kao rezultat, većina putnika u Srbiji danas koristi drumski saobraćaj dok železnicu koristi svega pet procenata. Početkom 2000-ih, 'Srbija voz' pokrenula je veliki remont svoje mreže i usluga, sa EBRD-om kao jednim od ključnih partnera u ovom procesu", dodaje se.

EBRD je do sada već podržao srpsku železnicu u kupovini novih putničkih vozova i teretnih vagona.

"Osim ulaganja u novi vozni park, EBRD je takođe podržao Srbiju voz u proširenju i modernizaciji železničkog depoa za održavanje u Zemunu, kao i nastojanjima kompanije da unapredi svoje informacione sisteme, upravljanje energijom kao i sistem za prodaju karata", navodi se u saopštenju.

Paralelno s tim, dodaje se, EBRD podržava kompaniju u poboljšanju organizacije i korporativnog upravljanja, što bi trebalo da doprinese povećanju efikasnosti i ukupnoj modernizacij kompanije.

"Drago nam je da smo jedan od ključnih partnera Srbija voza u ovom velikom procesu revitalizacije koji vodi ka udobnijem i sigurnijem putovanju za putnike u Srbiju. Pored podrške za srpsku železnicu, podržali smo Srbiju i u drugim značajnim projektima u sektoru transporta i infrastrukture, što ćemo i nastaviti", izjavila je direktorka za infrastrukturu za region Evrope pri EBRD-u Suzan Goranson.

Direktor "Srbija voza" Jugoslav Jović izjavio je da će, zahvaljujući odličnoj podršci i saradnji koju imaju sa EBRD i podršci Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva finansija i Vlade Republike Srbije, "Srbija voz" sprovesti još jedan projekat koji je finansiran od strane EBRD.

"Reč je o kupovini novih električnih vozova za regionalni saobraćaj. Ovaj projekat će doprineti poboljšanju organizacije, kvaliteta i troškovne efikasnosti usluga prevoza putnika u regionalnom železničkom saobraćaju, i omogući će bezbednije i udobnije putovanje za putnike", rekao je Jović.

EBRD je do sada odobrila više od milijardu evra za ulaganja u održivu infrastrukturu u Srbiji i predvodi u finansiranju "tranzicije ka zelenoj ekonomiji", sa ulaganjima u ključnu saobraćajnu i gradsku infrastrukturu, obnovljive izvore energije i projekte energetske efikasnosti.

"EBRD podržava korišćenje iskustva i efikasnosti privatnog sektora za izazove u oblasti infrastrukture u regionu Zapadnog Balkana. Od aerodroma, uključujući nedavni projekat sa Vinci kompanijom i Aerodromom Beograd, do ekološke infrastrukture, uključujući deponiju u Vinči sa svetskim liderima u sektoru upravljanja otpadom Suez, Itochu i Marguerite fondom koji podržava EIB, EBRD podržava privatne investitore za unapređenje infrastrukture", saopšteno je.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji. Banka je uložila više od pet milijardi evra u 250 projekata u zemlji.

"EBRD podržava razvoj privatnog sektora i prelazak na zelenu ekonomiju, kao i ulaganje u infrastrukturu i poboljšanje povezanost u regionu Zapadnog Balkana", podseća se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Komentari (25)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kauboj Džordž

Sve će to narod otplatiti.

Lauda

2013. godine su stigli vozovi, 21 komad, plaćeni 98 miliona evra. Sada, tri manje, a 2 miliona evra više.

Tozla

Toliko nam dobro ide, ušli smo u zlatno doba, suficit nad suficitom, ne možemo ni 100 miliona evra da izdvojimo za nove vozove, nego i to na kredit, ah' kakva sprdnja.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5248
USD 1 105.1676
CHF 1 106.7243
GBP 1 141.7157
AUD 1 72.8113
JPY 100 95.9856

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Istanbul prvi grad u svetu po zaradi od turizma 21:00 h

21:00 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Kina i SAD postigle preliminarni dogovor nakon 19 meseci trgovinskog rata 18:15 h

18:15 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Usaglašen ugovor o izgradnji prečištača otpadnih voda u Beogradu 15:46 h

15:46 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Arsić: Privredni rast na nivou proseka zemalja centralne i istočne Evrope 15:04 h

15:04 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Novi Sad traži koncesionara za javne garaže 14:39 h

14:39 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Saradnja Srbije i BiH na realizaciji projekta auto-puta Beograd - Sarajevo 13:34 h

13:34 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Trećina domaćinstava u Srbiji nema kanalizaciju 10:39 h

10:39 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Kopač: U EMS-u već znali da Kosovo izlazi iz njihovog regulatornog bloka 10:10 h

10:10 h  |  Biznis

loader