Novčana pomoć penzionerima od 5.000 dinara početkom novembra

Novčana pomoć penzionerima od 5.000 dinara početkom novembra

Novčana pomoć penzionerima od 5.000 dinara početkom novembra Izvor: Shutterstock

Skupština Srbije usvojila je rebalans ovogodišnjeg Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje koji omogućava isplatu novčane pomoći penzionerima od po 5.000 dinara.

Kako je najavljeno, novac će penzionerima biti isplaćen početkom novembra.

Ministar finansija Siniša Mali ranije je izjavio da su sredstva obezbeđena u skladu sa mogućnostima Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fonda PIO), a zahvaljujući ostvarenim prihodima od doprinosa za PIO u višem iznosu od planiranih za period januar - avgust 2019.

Sredstva su obezbeđena i na osnovu nižeg izvršenja rashoda, pre svega po osnovu prinudnih naplata po sudskim sporovima.

Ukupni prihodi i primanja Fonda, odnosno rashodi i izdaci rebelansom plana za 2019. godinu, utvrđeni su u iznosu od 668,14 milijardi dinara, što je za 8,04 milijardi dinara više od predviđenog iznosa.

Zakonom o invalidskom i penzijskom osiguranju uređeno je da se sredstva Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje mogu izuzetno koristiti za isplatu novčane pomoći korisnicima penzije kada je takva pomoć potrebna velikom broju korisnika, kao i da se isplata novčane pomoći vrši u iznosu koji utvrdi Vlada.

Usvojen i Zakon o poštanskim uslugama

Skupština Srbije usvojila je i Zakon o poštanskim uslugama kojim se obezbeđuje veći stepen zaštite korisnika poštanskih usluga, a detaljno je uređena i obaveza poštanskog operatora u slučaju da je odgovoran za nastalu štetu.

Novina je i da će operator imati pravo i obavezu da pri prijemu pošiljke utvrde identitet pošiljaoca uvidom u ličnu ispravu sa fotografijom, kao što je lična karta, pasoš ili druga dokumenta, što do sada nije bilo moguće.

Operatoru je dato pravo da u prisustvu onoga ko šalje paket otvori pošiljku ili paket ukoliko postoji sumnja da se u pošiljci nalazi zabranjena sadržina.

Zakonom se skraćuje rok u kome je operater dužan da u unutrašnjem saobraćaju odgovori na reklamaciju korisnika usluge sa 30 na osam dana, a tom odredbom se vrši usklađivanje sa važećim Zakonom o zaštiti potrošača.

Kada je u pitanju međunarodni saobraćaj, rok za odgovor na reklamaciju ostaje isti, 60 dana jer to zahtevaju akta Svetskog poštanskog saveza. Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge će po novom zakonu posredovati u vansudskom rešavanju sporova koji nastanu između korisnika poštanskih usluga i poštanskih operatora.

Ministar za rad Zoran Đorđević koji je ranije obrazlagao zakon, rekao je da bez obzira na tu mogućnost, korisnici poštanskih usluga i operatori svakako imaju pravo da se sudski spore.

Skupština Srbije usvojila je i izmene i dopune Zakona o informacionoj bezbednost kojim je utvrđeno uspostavljanje evidencije Informaciono-komunikacionog sistema (IKT) od posebnog značaja. Na taj način nadležni organ i Nacionalni CERT imaće mogućnost intenzivnije saradnje sa svim operaterima IKT sistema od posebnog značaja, a naročito u slučaju kada se dešava incident, ali i u smislu pružanja podrške, preporuke i saveta za zaštitu IKT sistema od posebnog značaja.

Zakonom su definisane i odredbe kojima se predviđaju mere za bezbednost i zaštitu na internetu, kao i generalno, prilikom korišćenja informaciono-komunikacionih tehnologija.

Skupština je usvojila i izmene i dopune Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda kojim je promenjen pojam proizvoda, a koji se do sada odnosio na finalne proizvode, a sada obuhvata sve proizvode, uključujući i one proizvode koji nisu finalni, a bez kojih se određeni finalni proizvodi ne mogu koristiti, kao što su baterije.

Propisuje se da će informacije koje su dostupne nadležnim organima u vezi rizika, koje proizvodi predstavljaju po zdravlje i bezbednost potrošača i drugih korisnika, biti dostupnije javnosti u skladu sa uslovima transparentnosti bez obzira na ograničenja koja nameću aktivnosti i praćenja i istraživanja.

POVEZANE VESTI

Komentari (15)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

neću milostinju!

4 godine su mi otimali od pošteno zarađene penzije, a sad se hvale kako mi daju ''pomoć''. Lopovi SNSovski, neću pomoć, nisam bednik, vraćajte mi ono što ste mi silom oduzeli! Penzioneri, svi u BOJKOT!

Oliver

koji crno njihov bojkot,pa oni su isprepadani od kralja ujedinitelja Balkana...jedva čekaju izbore...na sve strane ,pored štandova se kuvaju čorbe,paprikaši,kupusi,dele se majice,hemijske...i tako do aprila,brrrrr da se zmrzneš !!!!!

Bakicaaa, sinkooo

Hvala svima na ovim ,,divnim,, komentarima ! Mi stari znamo da nas vi mladi ,,cenite,, da nas ,,hrabrite,, i da se sa nama ,,radujete ,, Još jednom se zahvaljujem i želim vam svako dobro koje ste zaslužili.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5574
USD 1 105.5652
CHF 1 109.3455
GBP 1 138.0268
AUD 1 72.8000
JPY 100 95.7620

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

UNS-u uvećan porez, ministarstvo - maliciozne tvrdnje o napadu na nezavisnost 16:08 h

16:08 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Oglašena prodaja nepokretne imovine Grada Beograda 15:19 h

15:19 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Struka protiv izmeštanja Starog savskog mosta, nude bolje rešenje o istom trošku 14:59 h

14:59 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Premijerka najavila izbor direktora javnih preduzeća na konkursu posle izbora 14:52 h

14:52 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

EPS: Ulaganja u oblasti kvaliteta vazduha oko 650 miliona evra 14:26 h

14:26 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Pobjeda: Južnoafrički NEPI kupio Delta siti 13:55 h

13:55 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Brnabić: Vlada Srbije pruža ruku preduzetnicima 13:22 h

13:22 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

DRI: GIM potencijalno oštetio "Namensku" iz Trstenika za 1,6 miliona dolara 12:02 h

12:02 h  |  Biznis

loader