Delegacija NBS s predstavnicima MMF: Srbija prepoznatljiva po reformama

Delegacija NBS s predstavnicima MMF: Srbija prepoznatljiva po reformama

Delegacija NBS s predstavnicima MMF: Srbija prepoznatljiva po reformama Izvor: N1

Delegacija Srbije, koju predvodi guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, sastala se u Vašingtonu sa visokim predstavnicima MMF i sa predstavnicima velikog broja investitora. Sastanci su organizovani u okviru redovne Godišnje skupštine Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke.

Zamenik izvršnog direktora MMF Tao Žang ocenio je da je "Srbija prepoznatljiva po posvećenosti nosilaca ekonomske politike sprovođenju strukturnih reformi, i da će MMF ostati pouzdan partner u sprovođenju reformi u Srbiji i tokom aranžmana koji se realizuje kroz Instrument za koordinaciju politike, koji je zaključen u julu 2018. godine".

Na sastanku s delegacijom Srbije koju predvodi guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković na redovnoj
godišnjoj Skupštine Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke, Žang je potvrdio važnost diversifikacije srpske ekonomije ukazujući na uspešnu promociju Srbije koju je nedavno kroz intervju guvernera imao prilike da vidi na kineskoj televiziji, saopšteno je danas iz NBS.

Tabaković je potvrdila je da je "Srbija prethodni period iskoristila za jačanje makroekonomske stabilnosti zemlje, u čemu je važnu ulogu imala puna koordinacija politika". Kao primere, ona je istakla inflaciju u Srbiji koja je pod kontrolom - u proseku dva odsto, javne finansije koje su uređene i državu koja daje snažan doprinos rastu investicija u Srbiji. 

"U uslovima snažnog rasta izvoza robe i usluga, deficit tekućeg računa je prepolovljen i petu godinu u potpunosti pokriven stranim direktnim investicijama, čime se obezbeđuje kvalitetno dugoročno finansiranje investicija", navedeno je u saopštenju NBS. 

Posebno je istakla i stabilan finansijski sistem Srbije koji je dodatno ojačan smanjenjem učešća problematičnh kredita na nivo ispod pet odsto, dok je snažan rast kreditne aktivnosti po povoljnim finansijskim uslovima bitna podrška ekonomskom rastu. Ukupan napredak za rezultat ima, kako je navedeno, i znatno nižu premija rizika Srbije koja je u septembru bila na najnižem nivou, ispod 50 baznih poena, a kreditni rejting zemlje je povećan na korak od investicionog rejtinga.

Snažno fiskalno prilagođavanje omogućilo je i da pad učešća javnog duga, na oko 50 odsto BDP, bude brži od očekivanog. Na pitanje Žanga šta smatra ključnim razlogom za ovakve rezultate guverner je istakla da Srbija ima prednost kojom se retki mogu pohvaliti - usaglašenost monetarne i fiskalne politike, što je osnov za postizanje ovakvih rezultata, za razliku od drugih zemalja u kojim postoji dominacija jedne politike nad drugom. 

"To je temelj koji je postavljen u vreme kada je predsednik vlade bio Aleksandar Vučić", rekla je Tabaković, prenosi NBS i zaključuje: "Žang se složio sa takvom ocenom i dodao da bi drugi trebalo da uče na primeru Srbije". 

"investitori su pokazali veliko interesovanje za našu zemlju. Prema njihovoj oceni, Srbiju izdvaja i čini dobrim investicionim odredištem dobra ukupna ekonomska politika, očuvanje cenovne stabilnosti i fiskalne discipline, unapređenje poslovne klime i jačanje bankarskog sektora. Ocenjuju i da imaju poverenja da će institucije Republike Srbije ostati posvećene očuvanju kontinuiteta aktuelne ekonomske politike", navedeno je u saopštenju NBS. 

Konkretna potvrda da se ekonomija Srbije smatra stabilnom i da ima dobre perspektive, jeste i priliv stranih direktnih investicija koji je prošle godine iznosio 8,2 odsto BDP, a tokom osam meseci ove godine njihov priliv je i viši nego prošle godine, za 35 odsto, zaključeno je u saopštenju NBS.

POVEZANE VESTI

Komentari (15)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gradjanin

Doktorirala na livadi, a finansista soferirao!

Mile

Guverneka ne razlikuje srpski i brunejski dinar, a prima 700 000 din platu? >ALOOOOOO

Gero TZ

Guvernerka puna priče o reformama i napretku uz obavezno pohvalno spominjanje Vučića, ali tu priču ne potkrepi nijednom činjenicom, finansije bez cifara je prazna priča. Treba reći da su strane investicije u Srbiji jednocifrenim % u odnosu na BDP dok su u susednim uporedivim zemljama i preko 20 %. Investitori u Srbiji nalaze plodno tle za zaradu jer su subvencije jako visoke a zarade vrlo niske. Semenski rad za 300 € u takvim manufakturnim pogonima je vrlo štetan i za zaposlene i državu. Iz takvih pogona odlazi se u invalidsku penziju od 15 do 20 hiljada, razmišljajte o tome.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5574
USD 1 105.5652
CHF 1 109.3455
GBP 1 138.0268
AUD 1 72.8000
JPY 100 95.7620

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Pobjeda: Južnoafrički NEPI kupio Delta siti 13:55 h

13:55 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Brnabić: Vlada Srbije pruža ruku preduzeticima 13:22 h

13:22 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

DRI: GIM potencijalno oštetio "Namensku" iz Trstenika za 1,6 miliona dolara 12:02 h

12:02 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Pauer Čajna zainteresovana za projekat puta "Vožd Karađorđe" 11:48 h

11:48 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Kina u prošloj godini zabeležila najslabiji privredni rast od 1990. 11:41 h

11:41 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Najava korigovanja "švajcarske formule" za usklađivanje penzija 11:23 h

11:23 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Bivši vlasnik Studija B kupio vilu u Krunskoj u kojoj je nekada bila centrala DS 11:15 h

11:15 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Italijanski mediji tvrde da Kostić razmišlja o kupovini dela luke u Trstu 08:43 h

08:43 h  |  Biznis

loader