MMF: Reforme u Srbiji i dalje napreduju, ali je negde potrebna jača posvećenost

MMF: Reforme u Srbiji i dalje napreduju, ali je negde potrebna jača posvećenost

MMF: Reforme u Srbiji i dalje napreduju, ali je negde potrebna jača posvećenost Izvor: Tanjug/Filip Krainčanić

Ekonomski rezultati Srbije su i dalje veoma dobri, uz pad nezaposlenosti na rekordno niski nivo, relaksirana monetarna politika je ispravna, dok se očekuje rast od 3,5 odsto ove i od četiri odsto 2020. godine, izjavio je šef tima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Jan Kes Martejn na kraju dvonedeljne posete Srbiji.

"Tim MMF-a je vodio konstruktivne razgovore sa vlastima Srbije i postigao dogovor na nivou tima o politikama koje su potrebne za završetak treće revizije Instrumenta za koordinaciju politika (PCI)", rekao je Martejn u Vladi Srbije na konferenciji za novinare, a povodom završetka posete.

Očekuje se, kako je dodao, da kvantitativni ciljevi za septembar 2019. budu ispunjeni, kao i da je sprovođenje strukturnih reformi nastavljeno, ali uz kašnjenja u pojedinim oblastima.

"Dogovor zavisi od završetka ključnih radnji i odobrenja rukovodstva i Izvršnog odbora MMF-a", istakao je Martejn.

Ponovio je da MMF očekuje da realni rast BDP-a Srbije ove godine bude 3,5 procenata, a četiri odsto 2020. godine, "zahvaljujući snažnoj domaćoj potražnji".

"Inflacija se zadržala na niskom nivou, očekuje se da će se u 2020. kretati u donjoj polovini ciljane granice, a relaksirani stav monetarne politike je i dalje ispravan s obzirom na niske inflatorne pritiske", kazao je on.

Ocenio je da su dobri fiskalni rezultati nastavljeni u prva tri kvartala ove godine, da je na nivou opšte države zabeležen suficit u periodu od januara do avgusta i da javni dug nastavlja da pada, dok su prinosi na državne obveznice dostigli rekordno niske nivoe.

Podsetio je da je Vlada Srbije usvojila rebalans budžeta, koji uključuje dodatnu kapitalnu potrošnju, jednokratnu isplatu penzionerima i povećanje plata u javnom sektoru.

"Iako ove mere ne ugrožavaju fiskalnu održivost, Vlada Srbije bi trebalo da pažljivo prati izvršenje budžeta do kraja godine, kako bi se obezbedilo da deficit ostane u granicama predviđenim programom", poručio je predstavnik MMF-a.

Kada se radi o platama, ocenio je kao opravdano davanje većih povećanja određenim grupama zaposlenih kako bi se oni zadržali.

"Međutim, ukupni troškovi zarada sada rastu brže od nominalnog BDP-a i to drugu godinu uzastopce, što nije u skladu sa obavezama koje su preuzele vlasti Srbije u ovoj oblasti i našim savetima", upozorio je Martejn.

Prema njegovim rečima, tim MMF-a postigao je dogovor sa Vladom Srbije o ključnim parametrima budžeta za 2020. godinu, za koji se planira ukupni fiskalni deficit od 0,5 procenata BDP-a, napominjući da bi taj nivo obezbedio očuvanje fiskalne discipline i dalje smanjenje javnog duga.

"Ponovno uvođenje indeksacije penzija u 2020. godini obezbediće da sistem u većoj meri bude baziran na pravilima", rekao je on i dodao da će aktuelni planovi, da se uvedu nova fiskalna pravila za period od 2021. godine, pomoći da se očuvaju ostvareni rezultati i obezbedi fiskalna održivost.

Kao dobro je ocenio to što je finansijski sektor i dalje stabilan, jer su problematični krediti u bankarskom sektoru zabeležili pad do nivoa ispod pet odsto, što je najniže od 2008. godine.

"Strukturne reforme i dalje napreduju, ali je potrebna jača posvećenost realizaciji u nekim oblastima kako bi se podstakao potencijal Srbije za rast i ograničili fiskalni rizici", rekao je Martejn i dodao da je ostvaren napredak u reformi Poreske uprave, jačanju okvira za upravljanje javnim investicijama i privatizaciji Komercijalne banke.

Istakao je međutim da se reforme sistema zarada u javnom sektoru i okvir zaposlenosti u javnom sektoru "suočavaju se sa znatnim kašnjenjima".

"Potrebne su dodatne aktivnosti u cilju jačanja rukovođenja i korporativnog upravljanja državnim preduzećima", rekao je on i dodao da je potrebna i detaljna analiza cena električne energije je kako bi se obezbedio povraćaj celokupnih troškova.

Tim MMF-a boravio je u Beogradu od 3. do 15. oktobra radi razgovora o trećoj reviziji aranžmana Instrumenta za koordinaciju politika (PCI).

POVEZANE VESTI

Komentari (5)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pop

Eh kamo srece da nema tog Mmf-a u nasoj zemlji, koji se pita za sve, sto je uzas.

Obrad

Kosa na glavi mi se digne kada cujem za Mmf!

Buducnost

Sve u svoje vreme...ne moze sve preko noci.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5163
USD 1 105.5093
CHF 1 107.2620
GBP 1 141.2116
AUD 1 72.4872
JPY 100 96.4434

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Sa aerodroma u Nišu ove godine više od 400.000 putnika 14:09 h

14:09 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Đorđević o zakonu o javnim nabavkama: Dugačak spisak izuzetaka 12:39 h

12:39 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Saponija i Kandit potpisali ugovor sa Atlantik grupom, vrednost 14 miliona evra 11:45 h

11:45 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Moravski koridor trebalo bi da bude završen za četiri godine 09:23 h

09:23 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Najnoviji oglasi za posao u Srbiji i inostranstvu 07:07 h

07:07 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Rodić: Moravski koridor i te kako važan za državu, Behtel ozbiljna firma 15.12.2019.

15.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mali Šengen - šta kažu privrednici o novom tržištu 15.12.2019.

15.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Srbija, zemlja jeftine radne snage ili dobra adresa za investicije? 15.12.2019.

15.12.2019.  |  Biznis

loader