Čadež: Stvorimo digitalnu komoru za novo doba

Čadež: Stvorimo digitalnu komoru za novo doba

Čadež: Stvorimo digitalnu komoru za novo doba Izvor: N1

Digitalizacija postojećih servisa i kreiranje novih usluga za novo doba, za podršku privredi da se što brže prilagodi brzim i radikalnim tehnološkim promenama, mora biti najviši prioritet u komorskim agendama svuda u Evropi, poručio je u Rimu predsednik Privredne komore Srbije i predsednik Odbora za digitalizaciju Evrokomora (Eurochambres) Marko Čadež.

Učestvujući na panelu "Prigrlimo digitalizaciju, učinimo komore boljim" trećeg Ekonomskog foruma Evrokomora, Čadež je pozvao sve evropske komore da zajedno rade na uspostavljanju jedinstvenog onlajn servisa - platforme za digitalnu transformaciju 20 miliona kompanija – članica, pre svega malih i srednjih preduzeća.

"Cilj nam je da kreiramo digitalnu komoru za novo doba, da naše usluge stavimo u funkciju transformacije tradicionalnih industrija i otvaranja novih digitalnih biznisa, da digitalizaciju iskoristimo kao koristan alat u podizanju efikasnosti, rasta i razvoja naših kompanija članica, internacionalizacije njihovog poslovanja, obezbedjivanja boljeg pristupa izvorima finansiranja i edukacije, unapredjenja znanja i veština prema potrebama savremenog poslovanja", rekao je Čadež.

U tome, prema rečima Čadeža, komore imaju presudnu ulogu i značajan uticaj na kompanije, kako kroz digitalizaciju svojih, komorskih procesa, tako i kroz razvoj inovativnih elektronskih servisa za podršku članicama da se digitalno transformišu, dajući im primer, "uvlačeći" ih u ovaj proces – podstičući ih i pomažući im da se digitalizuju.

Stoga je, kako je ukazao, važno da i komore i poslovne zajednice koje predstavljaju što bolje iskoriste evropske fondove koji su im na raspolaganju za digitalnu transformaciju i na vreme se pripreme za mogućnosti koje od 2021. godine otvaraju novi program Digitalna Evropa i Horizon Europa za period do 2027. godine.

"Posle beogradskog sastanka Odbora za digitalizaciju Evrokomora, održanog u sklopu Digitalnog samita Zapadnog Balkana, na kome smo dogovorili kreiranje zajedničke platforme, seta zajedničkih komorskih usluga za podršku malim i srednjim preduzećima u digitalizaciji poslovanja, koje će sve komore pružati svojim članicama, ma u kojoj zemlji poslovale, Srbija je nedavno, kao domaćin prve Digitalne akademije Evrokomora u Vrdniku, postala centar modernizacije evropskih malih i srednjih preduzeća", naglasio je Čadež. 

Privredna komora Srbije, kojoj je povereno predsedavanje Odborom za digitalizaciju Evrokomora, organizacijom skupa u Vrdniku, preuzela je, po rečima Čadeža, i vodeću ulogu u kreiranju prvog zajedničkog Eurochambres digitalnog alata - onlajn platforme za upravljanje procesom digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća, čija je početna tačka projekat DigiPilot francuske komore u funkciji podrške kompanijama da se digitalizuju i unaprede poslovne procese. 

Ekonomski forum Evrokomora, jedan od najznačajnijih događaja najveće evropske poslovne asocijacije sa 46 nacionalnih i 1.700 regionalnih i lokalnih komora članica, održava se svake druge godine, a ovoga puta u Rimu okupio je nekoliko stotina učesnika - komorskih i zvaničnika partnerskih organizacija iz cele Evrope. 

Tokom trodnevnog zasedanja predstavnici evropskih komora bave se ključnim temama za poslovnu zajednicu sa 20 miliona kompanija - digitalizacijim, finansiranjem održive tranzicije malih i srednjih preduzeća, jačanjem preduzetničkog potencijala, otklanjanjem prepreka za poslovanje unutar jedinstvenog tržišta Evrope i poslovnim mogućnostima izvan EU, kao i edukacijom i unapređenjem veština u funkciji uspešnijeg biznisa.

POVEZANE VESTI

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Brdski

Tako je. To je još jedna finta vlasti da se otme još neki dinar od naroda. Donesite zakon da svi koji koriste net moraju biti članovi te komore i plaćati članarinu. Naravno osim vas i onih koji su to smislili niko drugi neće imati koristi.

Djomlys

Bolje ne pljačkajte privrednike za članarinu u komori u kojoj ne žele da budu. Fuj!

Dalibor

Bogaćenje, bahaćenje, službeni automobili od 100.000€, znači to je digitalizacija? Ja mislio nešto skroz drugo.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5311
USD 1 105.4942
CHF 1 107.3539
GBP 1 139.3870
AUD 1 72.5725
JPY 100 97.1331

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

EU produžila za šest meseci ekonomske sankcije Rusiji 00:00 h

00:00 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Britanska funta skočila posle vesti o ubedljivoj pobedi konzervativaca 12.12.2019.

12.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Gas bi Turskim tokom iz Bugarske ka Srbiji trebalo da krene 31. maja 2020. 12.12.2019.

12.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Imaju li poslodavci razumevanje za roditeljske obaveze? 12.12.2019.

12.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Jenovai: Veća plata, ali i rasterećenje zadržaće radnike 12.12.2019.

12.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Raspisana javna nabavka za izgradnju nove železničke pruge Sobovica - Lužnice 12.12.2019.

12.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Nemačka vlada osudila nameru SAD da uvedu sankcije zbog Severnog toka 2 12.12.2019.

12.12.2019.  |  Biznis

loader