NBS: Agencija "Fič rejtings" povećala kreditni rejting Srbije na BB+

NBS: Agencija "Fič rejtings" povećala kreditni rejting Srbije na BB+

NBS: Agencija "Fič rejtings" povećala kreditni rejting Srbije na BB+ Izvor: N1

Agencija "Fič rejtings" (Fitch Ratings) je povećala kreditni rejting Srbije, saopštila je noćas u Beogradu Narodna banka (NBS) i istakla da je "Srbija na korak od investicionog rejtinga".

Agencija je kreditni rejting Srbije povećala sa BB na BB+ za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti.

"Time je Republika Srbija, čuvajući stabilnost i transformišući svoju ekonomiju, prvi put došla na korak od dobijanja investicionog rejtinga, karakterističnog za ekonomije koje odlikuje visoka sigurnost ulaganja", piše NBS.

Dalje se navodi da je "po oceni agencije 'Fič', povećanje kreditnog rejtinga Srbije rezultat očuvanja cenovne stabilnosti i fiskalne discipline, kontinuiranog jačanja bankarskog sektora i unapređenja poslovne klime". Pored toga, ta agencija "očekuje da će privredni rast i ubuduće biti vođen investicijama i izvozom, što će, po njihovim rečima, biti rezultat posvećenosti institucija Republike Srbije očuvanju kontinuiteta aktuelne ekonomske politike", prenela je NBS. 

Agencija "Fič rejtings", navodi NBS, "kao posebno važnu ističe uspešnost Narodne banke Srbije na planu očuvanja niske i stabilne inflacije, i naglašava da i u narednom periodu očekuje da će inflacija ostati pod čvrstom kontrolom, u granicama cilja NBS".

NBS je navela da agencija "Fič rejtings" "naglašava i pozitivne trendove u bankarskom sektoru, i u tom pogledu, u svojoj odluci posebno naglašava snažno smanjenje učešća problematičnih kredita u ukupnim kreditima na nivo ispod 5,0 odsto, dobru kapitalizovanost bankarskog sektora, uz dvocifreni rast kreditne aktivnosti koja je podrška ekonomskom rastu". 

Po oceni te agencije, "nakon uspešno sprovedene fiskalne konsolidacije, Vlada Srbije obezbeđuje punu fiskalnu disciplinu, i tome će ostati u potpunosti posvećena i u narednom periodu". 

Agencija, navodi NBS, "projektuje da će budžet opšte države ostati u blagom suficitu ove godine i u uslovima snažnog rasta državnih kapitalnih investicija i planiranog povećanja plata i penzija, a zahvaljujući stabilnom rastu budžetskih prihoda u uslovima ekonomske ekspanzije". 

Kao rezultat uravnoteženih javnih finansija, "Fič rejtings" procenjuje da će udeo javnog duga opšte države u bruto domaćem proizvodu u 2021. godini pasti na nivo od 46,2 odsto, a u narednom desetogodišnjem periodu na nivo od 37,4 odsto. Kao potvrdu uređenih javnih finansija - prenosi NBS - Agencija ističe i emisiju evroobveznice na međunarodnom tržištu kapitala po kamatnoj stopi od 1,62 odsto, uz prevremenu otplatu ranije emitovane dolarske evroobveznice sa znatno višom kamatnom stopom. Agencija očekuje ubrzanje rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije, čemu će, po njihovim rečima koje prenosi NBS, "doprineti sve bolji trendovi na tržištu rada i rast građevinarstva podstaknut investicijama države u infrastrukturu".

"Takođe, ističe se i nastavak snažnog priliva stranih direktnih investicija, uz kontinuirani rast izvoza, uprkos usporavanju privreda zone evra", dok, u skladu s investicionim ciklusom, "u strukturi uvoza dominira uvoz opreme i repromaterijala neophodnog za budući rast proizvodnje namenjene izvozu".

Upravo iz tog razloga, prenosi NBS, Agencija "Fič rejtings" "projektuje dalje popravljanje spoljne pozicije Srbije, uz punu pokrivenost tekućeg deficita stranim direktnim investicijama". Devizne rezerve koje su na kraju avgusta povećane na 13,1 milijardu evra - piše dalje NBS, "povećavaju otpornost Srbije na rizike iz međunarodnog okruženja".

"Činjenica da je Srbija sada na korak od investicionog rejtinga je još jedna potvrda dobre ukupne ekonomske politike čiji je važan stub bilo postizanje, a zatim i očuvanje cenovne stabilnosti, relativne stabilnosti deviznog kursa i ukupne makroekonomske stabilnosti", istakla je guvernerka Jorgovanka Tabaković.

"Makroekonomska i finansijska stabilnost je, uz uređenje javnih finansija, razlog zbog kojeg Srbija ima najveći priliv dugoročnih investicija u regionu, i dvocifreni rast izvoza roba i usluga u dužem nizu godina", rekla je guvernerka, prenosi NBS. 

"Pored toga, kontinuirano jačanje bankarskog sektora, snažno smanjenje problematičnih kredita i sve povoljniji uslovi finansiranja privatnog sektora, obezbediće da i u budućnosti imamo snažan rast investicija i ukupne privrede", ocenila je Tabaković.

Guvernerka je naglasila da je Agencija "Fič rejtings" "prepoznala da upravo domaći faktori sve više doprinose jačanju izvoznih kapaciteta i ukupnom ekonomskom rastu Srbije, što je posebno važno u okolnostima u kojima se trenutno nalazi svetska privreda", piše na kraju saopštenja NBS.

POVEZANE VESTI

Komentari (22)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gradjanin

Malo bolje nego junk....

fali nam

Još,dve pljačke penzionera...

Botovski CPU

Haha, botovi, botovi, kako su se samo oni oduševili... te glavna vest dana, te ovaj odustaje od Nemačke, te šteta što niko ne razume...da je došlo zlatno doba. Na vašu žalost, razume. Verujem da su čitaoci n1 pametni, obrazovani i informisani ljudi. Odnosno, verujem da znaju da je BB+ rank malo manje "smeće" od BB rank-a, ali je svakako i dalje "junk", non-investment rank. A za one koji ne znaju, pa neka provere, pročitaju, ima na internetu. Tako da botovi, ovi kometari verovatno pale kod informerske, blicovske, pinkovske i slične publike, ali ovde uglavnom ne.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5515
USD 1 106.2757
CHF 1 107.2844
GBP 1 139.7260
AUD 1 72.6254
JPY 100 97.8699

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Bulatović: Zadovoljstvo zaposlenih glavni zadatak menadžera 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Kompanija SBB sprečena da izvodi radove na širenju optičke mreže 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Otvorene pristupne saobraćajnice Žeželjevom mostu u Novom Sadu 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Šta je cirkularna ekonomija i da li će zaživeti u Srbiji 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Završetak Ipsilon kraka do kraja godine 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Na beogradskom aerodromu počeo pilot projekat olakšanog povraćaja PDV putnicima 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Zakon o agencijskom zapošljavanju: Radnici su izjednačeni, ali nisu isti 08.12.2019.

08.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Leks specijalis za Šumarca nije dobar, Vujanić kaže - vlast smo sami birali 08.12.2019.

08.12.2019.  |  Biznis

loader