Srbija i digitalizacija - koliko je urađeno, a šta tek treba da se uvede

Srbija i digitalizacija - koliko je urađeno, a šta tek treba da se uvede

Izvor: N1

Iako je Srbija u oblasti digitalne ekonomije i društva slabije rangirana od proseka zemalja EU, poslednjih godina ostvaren je napredak u uvođenju eUprave u Srbiji. Više digitalnih servisa već uspešno funkcioniše, a najavljuju se i novi. O tome koliko je Srbija spremna za digitalizaciju za Info biz je govorio Slobodan Marković, tehnički savetnik za digitalnu upravu u Programu Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji.

Šta je dosad urađeno u regulaciji ove oblasti, šta koči dalji razvoj digitalizacije javne uprave, naročito na lokalu?

"Mi svaki dan imamo priliku da vidimo neke nove najave. Pre par dana je najavljeno uvođeje elektronskih faktura, imali smo pre nekoliko dana početak radova na izradi državnog data centra. Pre nekoliko godina donet je novi zakon o upravnom postupku kojim su institucije faktički obavezane da same vrše uvide u postojeće registre da ne bi šetale građane od šaltera do šaltera. Preduzeća dosta koriste digitalnu upravu, tu su porezi koji se tako plaćaju, prijava radnika i slično", kaže Marković.

Zbog čega je digitalizacija bitna?

"Ona predstavlja uštedu vremena građana pre svega, a istovremeno omogućava da institucije međusobno sarađuju".

Da li je privreda spremna na digitalizaciju i da li je to dodatni trošak?

"Mislim da je spremna svakako. Naravno, da bi se to uvelo moraju se ispoštovati neke osnovne stvari, za početak imati računar, da imate nekoga od zaposlenih ko zna da koristi te usluge. S druge strane, brzina uvođenja tih promena za neke kategorije predstavlja problem, na primer za knjigovođe, koji moraju da se prilagode u kratkom periodu novim regulativama koje su vezane za prijavljivanje poreza, podnošenja završnih računa. Često te vrste usluga nisu prilagođene tim grupama i imaju probleme. Te probleme država mora da reši. Ono što svakako mora da se uradi je da se poradi na pouzdanosti tih servisa. Bilo bi dobro i da se uspostavi sitem preko kojeg bi bila moguća upotreba servisa preko mobilnih telefona, bez prevelikih komplikacija". 

Kako zaposleni u javnoj upravi reaguju na digitalizaciju svog posla?

"Neki su oduševljeni, a neki koji možda ne koriste baš najbolje savremenu tehnologiju malo su skeptični. Digitalna uprava rasterećuje poslovanje i donosi osveženje i to neće značiti velika otpuštanja ljudi. Pre bih rekao da će se samo promeniti poslovi koje su radili".

POVEZANE VESTI

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Goran

Nemam ništa protiv digitalizacije,ali ne zaboravite koliko je ranjiv kompletan taj sistem,zavistan od el.energije,sklon čestim kvarovima.Neko mora,da stalno održava i popravlja isti.Da bi to uspešno radio,mora da ima znanje, iskustvo i da se kontinuirano usavršava.Naravno,mora da ima i finansijsku motivaciju jer mu je to posao od kog će da živi.Kod nas se i dalje budi u pola noći pijani Mile da reši stvar.Obavezno poneti kilo Vinjaka,jer Mile(koji jedini zna da to popravi),neće da radi bez istog.Kad Mile ode u penziju i lampice na sistemu počnu da se gase,jedna po jedna,kad krene zamračenje,vratićemo se starom analognom(pečat,papir,olovka)sistemu,a neko će u inostranstvu da izbaci igricu"Digitalna Srbija".

Dragan

Na google konferenciji rečeno da je Srbija na poslednjem mestu u digitalizaciji.Državne firme EPS,Informatika i slične treba 15 dana da otštampaju račune,a nekad kad se radilo ručno to se radilo za pet dana.Buljenje u društvene mreže i igrice nisu digitalizacija.

Znaš me znam te

Ode ti Slobo u demagogiju. Nema digitalizacije bez strukturnih promena u društvu, revalorizacije vrednovanja radnih mesta u državnoj upravi, novih platnih razreda i izmene konkursnih uslova za to malo ljudi iz IT koji su ostali u zemlji, I konačno, nema digtalizacije, bez elementarne pismenosti i potrebnog stepena opšte i informatičke strukture, au zemlji u kojoj se za nauku i kulturu i obrazovanje odvaja, koliko beše, populistički je isturati temu digitalizacije kao slamku spasa. Sve što je i postignuto, došlo je iz privatnog sektora, a ne i iz državnih struktura. I što je najgore, ti to bolje znaš od mnogih drugh.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5124
USD 1 105.9720
CHF 1 107.5628
GBP 1 139.1997
AUD 1 72.2353
JPY 100 97.4156

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Ljajić: Devizni priliv od turizma 1,4 milijarde evra 16:24 h

16:24 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Javna nabavka JKP Beogradski metro i voz za tehničke i savetodavne usluge 15:42 h

15:42 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Zaposleni u komunalnim delatnostima dobili povećanje plata od pet do osam odsto 14:58 h

14:58 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Evropske banke najavile otpuštanje 60.000 zaposlenih 12:45 h

12:45 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Fabrici: Otvaranje poglavlja pozitivna poruka za investitore 11:19 h

11:19 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Digitalna platforma eDozvola - jednostavnije do dozvola, licenci i saglasnosti 11:12 h

11:12 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Od 15. decembra uvodi se nova linija BG voza do Lazarevca i Barajeva 10:04 h

10:04 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

"Saudi Aramko" prvog dana na berzi dostigao vrednost od 1.800 milijardi dolara 09:36 h

09:36 h  |  Biznis

loader