Đukić: Srbija nema nikakvu ekonomsku korist od sporazuma sa Evroazijskom unijom

Đukić: Srbija nema nikakvu ekonomsku korist od sporazuma sa Evroazijskom unijom

Srbija od potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU) neće imati nikakvu ekonomsku korist, ali bi mogla da ima štetu na svom putu ka članstvu ka EU, izjavio je za N1 karijerni diplomata Srećko Đukić.

Srbija bi, kako je prethodno najavljeno, 25. oktobra trebalo da potpiše Sporazum o slobodnoj trgovini sa EAEU, ali spekuliše se da bi to moglo da se desi i nekoliko dana ranije, tokom posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva za Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, 20. oktobar.

Srbija, međutim, već godinama ima ugovore o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i sporazum sa EAEU joj ne donosi gotovo ništa više sa ekonomskog stanovišta, ocenio je Srećko Đukić u Novom danu TV N1.

Sporazum omogućava ulazak Srbije na nova tržišta, poput Kirgistana ili Jermenije, ali je Đukić istakao da je reč o nerazvijenim i udaljenim ekonomijama, skromnog BDP-a i malih mogućnosti za rast trgovinske razmene.

Približavanje EAEU bi, s druge strane, moglo da predstavlja problem u odnosima sa Evropskom unijom, upozorio je gost Novog dana.

"Prvo što treba očekivati je da stepen usaglašenosti spoljne politike Srbije sa EU padne tačno za potpisivanje tog sporazuma. Na političkom, geostrateškom planu, taj sporazum donosi drugo usmerenje. Postavlja se pitanje gde je usmerena Srbija - ka EU ili EAEU", ukazao je Đukuć.

Podsetio je da Srbija praktično više ne prati spoljnu politiku EU, i to ne samo prema Rusiji, već i prema drugim državama u Africi, Aziji i Latinskoj Americi.

Komentarišući objašnjenje državnih vlasti da će svi sporazumi o slobodnoj trgovini sa trećim zemljama prestati da važe ulaskom Srbije u EU, Đukić je istakao da su evrointegracije proces i da je nemoguće prekinuti sve odnose preko noći, već da se za nove odnose sa Rusijom i ostalim zeljma, treba postepeno pripremati.

"Morate i zatvoriti određena poglavlja. Ne možete čekati da uđete u EU, pa da zatvorite određena poglavlja (...) Stavlja se akcenat na političku težinu tog sporazuma, hoće se reći 'Imamo još neki drugi izbor, osim vas'", ocenio je Đukić.

Kazao je i da se Rusija trudi da razvija najbolje moguće odnose sa Briselom, dok je u Srbiji na snazi "talas antievropske histerije".

Teza kako bi Srbija mogla da bude spona između EU i Mosve je, prema njegovoj oceni, davno prošla priča i to je, kako je dodao, mogla da bude samo Jugoslavija u tadašnjem odnosu snaga u svetu.

"Od bipolarnog sveta, danas je i unipolarni svet pri kraju, danas je globalni svet u pitanju. Srbija sa 50 milijardi dolara BDP-a da igra posredničku ulogu, to je apsolutna utopija", uveren je Đukić.

Istakao je i da o samoj EAEU nema negativno mišljenje, i da je reč o dobrom projektu integracija za Rusiju i zemlje koje je okružuju. Reč je o, kako je objasnio, pokušaju kopije obrasca EU na istoku koji zasad beleži solidne rezultate.

POVEZANE VESTI

Komentari (38)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Asterix

..naravno da nema nikakvu korist a nece je nikada ni imati, ne pripada Aziji ni na koji nacin i najveca je greska sto se totalno ne okrene Evropi i zapadu..bas iz tog razloga toliko ljudi i odlazi iz ove zemlje.. Sto se tice Vojvodine, ne, Vojvodina nije sa Srbijom ni iz kakve ljubavi vec zato sto mora..niko je nista nije pitao jer nije ni smeo..jedino bih spomenuo da i taj narod u Vojvodini ima svoju granicu tolerancije i strpljenja..

Pera realno

Očito da ni ti nisi iz Vojvodine. Velika Narodna skupština u Novom Sadu je u Novembru 1918. izglasala prisajedinjenje Vojvodine( Baranje, Bačke i Banata) Kraljevini Srbiji. на скупштини је било укупно 757 делегата, од којих (578 Срба, 84 Буњевца, 62 Словака, 21 Русин, 6 Немаца, 3 Шокца, 2 Хрвата и 1 Мађар) Politika koju vode komunisti i njihovi sinovi protiv Srbije i Vojvodine kao njenog dela a u korist njihovog "prestonog grada" je druga stvar. Pogledajte samo koliko su pruga imale Vojvodina i Srbija do 2.sv rata, a koliko danas nakon 75 godina antisrpske komunističke okupacije?

Laki

Ovaj nije cuo za srpski inat

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Boing povećava otpuštanje jer pandemija smanjuje putovanja 00:00 h

00:00 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Građevinarstvo od "oronule slike" do pokretača BDP-a u Srbiji 28.10.2020.

28.10.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

I dalje dokazuje da veš mašina ne radi kako treba: "Sada je pitanje principa" 28.10.2020.

28.10.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Javna preduzeća u gubicima, struka upozorava da bi bez subvencija bili veći 28.10.2020.

28.10.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Pad cene nafte na svetskom tržištu zbog rasta zaliha u SAD i korone 28.10.2020.

28.10.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Ministarstvo: Neće biti povećan porez na pomoćne objekte 28.10.2020.

28.10.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Istraživanje: Građani Srbije u proseku štede 5.210 dinara mesečno 28.10.2020.

28.10.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

RZS: Nemačka najznačajniji partner srpske privrede 28.10.2020.

28.10.2020.  |  Biznis

loader