Otvoreno sedište Sekretarijata Transportne zajednice Jugoistočne Evrope

Otvoreno sedište Sekretarijata Transportne zajednice Jugoistočne Evrope

Otvoreno sedište Sekretarijata Transportne zajednice Jugoistočne Evrope Izvor: Printscreen

Sedište Sekretarijata Transportne zajednice Jugoistočne Evrope, čiji je cilj razvoj saobraćajne mreže između Evropske unije i zemalja Jugoistočne Evrope, otvoreno je u Beogradu.

"Otvaranje prvog sedišta jedne međunarodne organizacije u našoj prestonici je velika čast za Beograd, ali i za celu zemlju", rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Ona je zahvalila svim partnerima u regionu i predstavnicima Evropske komisije sa kojima je Srbija proteklih nekoliko godina radila na tom projektu pokrenutom u okviru Berlinskog procesa.

"Srbija se menja i ovaj Stalni sekretarijat Transportne zajednice je još jedan simbol napretka koji je Srbija zajedno sa čitavim regionom postigla i istovremeno potvrđuje mesto našeg regiona u srcu Evrope", rekla je ona i ponovila da je strateški cilj Srbije članstvo u evropskoj porodici, kao i jačanje regionalne saradnje.

Brnabić jer istakla da bez stabilnog, bezbednog, dobro povezanog i integrisanog regiona, nema jake i stabilne Srbije.

"Zapadni Balkan je region koji povezuje zajednička istorija, ali ono što je mnogo važnije, to je zajednička budućnost. Upravo su autoputevi i železničke pruge ti koje povezuju region i čine nas bližim jedni drugima", kazala je ona navodeći da takvo povezivanje proširuje vidike, otvara nove trgovinske i poslovne prilike.

Transportna zajednica Jugoistočne Evrope uspostavljena je 2017. godine, a čine je Srbija, Severna Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Albanija i Kosovo.

Ona je ukazala da Transportna zajednica pokriva sve ove vidove transporta – od putnog i železničkog, preko rečnog, do pomorskog i vazdušnog saobraćaja i da zajedničko učešće EU i Zapadnog Balkana u ovoj inicijativi svedoči o vrednostima partnerstva i saradnje koju dele.

Brnabić smatra da je od presudnog značaja da se u potpunosti razumeju sve koristi koje dobro planirani i dobro organizovani transportni sistem donosi svim građanima regiona.

"Ali pored samog transporta, danas šaljemo još jednu veoma važnu poruku - da možemo uspešno da sarađujemo sa svim našim partnerima iz regiona, da možemo da nalazimo načine da prevaziđemo probleme i prepreke i da možemo da imamo drugačiju budućnost na Balkanu", kazala je ona.

Premijerka je ukazala da je Srbija mnogo truda i novca uložila, kao i da će se ulagati u razvoj domaće saobraćajne infrastrukture kako bi region bio polje povezan i integrisan, kako međusobno, tako i sa Evropom.

"Završili smo južni krak Koridora 10, tako da se sada od EU, odnosno Mađarske i Hrvatske, do Severne Makedonije, preko Srbije dolazi kompletno autoputem. Uskoro ćemo završiti i istočni krak Koridora 10, kako bi, preko čvorišta u Nišu, autoputem lako stigli i do naših partnera u Bugarskoj", rekla je ona.

Dodala je da je završena prva deonica Koridora 11, od Obrenovca do Čačka, kao i da je započeta naredna od Čačka do Požege, ukazujuči da je to autoput koji građane Srbije vodi ka Crnoj Gori.

"Započeli smo autoput ka Bosni i Hercegovini, a upravo smo juče sa EIB potpisali finansijski aranžman za tzv. 'Autoput mira', koji će povezati Srbiju iz Niša do luke Drač", rekla je Brnabić i navela da je Srbija olakšala i ubrzala putovanje kroz region, kao i da će sa projektima koji su u toku učiniti još više na povezivanju Srbije sa susedima.

Dodala je da jednošalterski granični prelaz između Srbije i Severne Makedonije otvoren pre mesec dana već čini putovanje kroz region lakšim – kako za putnike tako i za prevoz robe i najavila da će po uzoru na ovaj model, nastojati da uvede zajedničku kontrolu i na ostalim prelazima.

Prema njenim rečima, fokus je, u skladu i sa strategijama transporta EU, i na unapredjenju železničke infrastrukture, a modernizaciju pruge Beograd – Budimpešta smatra najznačanijim regionalnim infrastrukturnim projektom.

Navela je i da u oblasti vodnog transporta Srbija ulaže više od 200 miliona evra, kako bi razvila rečni saobraćaj na Dunavu i Savi i izgradila moderna pristaništa.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović kazala je da je danas važan dan ne samo za Srbiju, gde se nalazi sedište Transportne zajednice, već za ceo region.

"Transport svakako nije samo asfalt, kamen i brzina konektovanja, već je najmoćnije danas oružje koje može da nam pomogne da živimo bolje, da ima više investicija, da se u regionu podiže životni standard, da imamo stabilnost mir i prosperitet zato što su to ključne reči na kojima radimo i sprovodimo u delo. Da budemo bliže još više Evropskoj uniji", rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, Srbija je Transportnom zajednicom "jednom nogom u Transportnoj uniji".

Izvor: Tanjug

Evropska komesarka za transport Violeta Bulc istakla je da je današnji događaj znak političke volje i samo početak dalje zajedničke saradnje.

"Transportno povezivanje znači saradnju, mir i nadu. Ovo je prvi put da zemlje Zapadnog Balkana imaju direktan pristup jedinstvenom evropskom tržištu", kazala je ona.

Naglasila je da će Sekretarijat doprineti smanjenju troškova projekata u oblasti transporta do 30 odsto, kao i privlačenju novih investicija.

"Ovo je čvorište koje će omogućiti povezivanje zemalja EU sa regionom Zapadnog Balkana", rekla je Bulc.

Direktor Sekretarijata Transportne zajednice Alen Baron dodao da se dugo radilo na uspostavljanju Sekretarijata Transportne zajednice i da je u pitanju zajednica ideja i ciljeva u kojoj učestvuju sve zemlje regiona.

On je istakao da će Sekretarijat pružati podršku zemljama regiona u pripremi i realizaciji projekata u oblasti transporta, jačanju njihove međusobne povezanosti, kao i povezanosti sa EU, ali i usklađivanju zakonodavstva i standarda sa onim u EU.

Precizirao je da će Sekratarijat pomoći da se zemlje, odnosno kompanije u potpunosti usklade sa transpotnim sektorom EU, a to će omogućit da partneri iz regiona imaju pristup samom tržištu Unije i pre pristupa toj zajednici.

"Naš cilj je jačanje povezanosti regiona, ali i jači transportni sistem koji je u skladu sa standardima EU", rekao je Baron.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da Unija ulaže ogromnu energiju u transport i da se to odražava i na zemlje zapadnog Balkana, gde je uloženo 15 milijardi evra.

"Čestitke Srbiji jer je domaćin prve međunarodne institucije u zemlji. Ovo je velika odgovornost, ali i prilika kako za Srbiju, tako i ceo region", rekao je Fabrici.

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gradjanin

O trosku, gradjana Srbije...

Xy

A kada će se završiti Y krak prema graničnom prelazu Kelebija, koji je počeo da se gradi pre više od 10 godina?

Milokliz

Vazno da je Ante bio prisutan.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.6067
USD 1 106.2871
CHF 1 106.9443
GBP 1 132.6790
AUD 1 72.7449
JPY 100 98.2102

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Vesić: Otvaranje rekonstruisane hale "Aleksandar Nikolić" prvog oktobra 20:18 h

20:18 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Usvojen rebalans budžeta Vojvodine, povećan za 470 miliona dinara 18:16 h

18:16 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Izveštaj Alijanca za 2018: Bruto finansijska imovina po stanovniku Srbije 1768€ 17:49 h

17:49 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Prodaja potraživanja od stečajnog dužnika Centropromet ad Šid 17:20 h

17:20 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Đorđević sa direktorom Inspektorata za rad o akciji pojačanih nadzora 15:31 h

15:31 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Čadež: Raste interesovanje nemačkih malih i srednjih preduzeća za Srbiju 14:35 h

14:35 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Politika: Sud u Bugarskoj dao "zeleno svetlo" za gradnju Turskog toka 10:20 h

10:20 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Nova ekonomija: Za demontažu stare i montažu nove rasvete 204 miliona dinara 08:39 h

08:39 h  |  Biznis

loader