Altiparmakov: Ukidanje penala za prevremenu penziju finansijski neodrživo

Altiparmakov: Ukidanje penala za prevremenu penziju finansijski neodrživo

Penali za prevremeno penzionisanje, prema mišljenju sindikata, nisu zakoniti zbog čega traže njihovo ukidanje. Nikola Altiparmakov iz Fiskalnog saveta kaže da bi njihovo ukidanje bilo finansijski neodrživo i nepravično, a cenu bi platili zaposleni i penzioneri zamrzavanjem penzija i podizanjem starosne granice za penzionisanje.

Prema tvrdnjama sindikata, penzionerima se na osnovu penala za prevremeno penzionisanje godišnje uzmu dve penzije, zbog čega traže da oni budu ukinuti kada se navrši granica za penziju. Altiparmakov za N1 objašnjava da bi njihovo ukidanje bilo finansijski neodrživo i nepravično. On objašnjava da takozvani penali nisu nikakva novina, već da su postojali i u vreme SFRJ, odnosno od 1964. godine.

"Nismo mi te penale uveli 2014 godine. Imali smo ih od 1964. Jednostavno kažu, ako hoćete u prevremenu penziju pre starosne dobi onda da ćete penziju primati duže, ali je pravično da primate manje", ističe gost Dana uživo.

Dodaje da su sindikati inicijativu za ukidanje penala pokrenuli i osamdesetih, uz još neke zahteve. Kako kaže, primena tih mera finansijski je rasturila penzioni sistem.

Altiparmakov naglašava da postoji mnogo radnika koji rade neprijavljeni, zbog čega ne mogu ni da misle o prevremenoj penziji.

"Sindikati insistiraju na tome zato što je njihovo članstvo u javnom sektoru i bivšim javnim preduzećima i neće da kažu koja bi bila posledica. Cenu te privilegije morali bi da plate svi ostali radnici u privatnom sektoru i penzioneri - bilo zamrzavanjem penzija, bilo povećanjem starosne dobi sa 65 na 67 godina, kao što su morale da urade Hrvatska, Crna Gora ili Poljska", ističe gost Dana uživo.

Prema njegovim rečima, do kraja godine bi trebalo da počne usaglašavanje rasta penzija po švajcarskom modelu. To znači da će se polovina indeksacije penzije usklađivati sa rastom cena, a druga polovina sa rastom zarada, kako bi se kupovna moć penzija povećavala u skladu sa rastom privrede.

Altiparmakov kaže da će to značiti ne samo nominalni, već i realni rast penzija i to u skladu sa privrednim rastom. U trenutnim privrednim okolnostima, prema njegovoj proceni, može se očekivati da bi, u zavisnosti od kretanja inflacije, povećanje moglo da iznosi od 5 do 5,5 procenata. Gost Dana uživo istče da taj rast penzija neće negativno uticati na javne finansije.

"Radili smo 4, 5 modela i analizirali i švajcarski model. Pokazali smo da je on ekonomski i finansijski održiv. Testirali smo ga na period čitave decneije ili dve, on jeste ekonomski održiv. Neće izazivati finansijske poteškoće za budžet", tvrdi član Fiskalnog saveta.

Govoreći o podizanju starosne granice za odlazak u penziju na 67 godina, Altiparmakov kaže da se to neće desiti u doglednoj budućnosti jer je Srbija stabilizovala svoj penzioni sistem.

POVEZANE VESTI

Komentari (43)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Branislav

Gospodin Altiparmarkov ima problem sa terminom pravedno . Šta se dešava sa ljudima koji su škole završili u roku ( pogotovo studije ) i počeli odmah da rade u odnosu na one koji su studije završili nakon 8, 9 ili 10 godina studiranja ( prosečno vreme studiranja u Srbiji je 7,8 godina) . Ukoliko i jedni i drugi rade do 65 godine života oni vredni će više uplatiti doprinosa pošto im je radni vek duži a ukoliko žele da primaju penziju srazmerno dužini uplate doprinosa biće kažnjeni penalima zbog odlaska u penziju pre navršene 65 godine života . Da li je to pravedno ?

Novogodisnji pajac

Alo majstore.Ako odem u prevremenu starosnu penziju a imam 40 god.staza, vi mene diskriminisete jer 40god.uplacujem staz a vi bi da mi smanjite penziju.Potpuna je neistina da to postoji jos iz vremena komunizma.Uvek je bilo da ako imas 40 god.staza imas uslov za penziju i to nije bila prevremena penzija.Pricate potpune besmislice.Sta koga briga,i otkuda pravo da oduzima posteno stecen novac za 40 god.staza?!To je lopovluk i nista vise.

Papak

Zato ja ceo svoj život radim na crno...

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Sejlor: DFC nije banka koja će tek tako deliti novac 08:00 h

08:00 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

NBS: Agencija Fič zadržala kreditni rejting Srbije na nivou BB+ 25.09.2020.

25.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

NBS: Telekom emitovao obveznice u u iznosu od 23,5 milijardi dinara 25.09.2020.

25.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Zbog slabe potražnje ukida se avionska linija Dablin - Zagreb 25.09.2020.

25.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Oglašena prodaja imovine preduzeća Jugoslavijapublik 25.09.2020.

25.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Otvoreno jedinstveno upravno mesto u Vlasotincu 25.09.2020.

25.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Delta na ponovljenom tenderu nije dala ponudu za kupovinu Sava centra 25.09.2020.

25.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mali: Privreda Srbije ostala žilava i vitalna u uslovima pandemije 25.09.2020.

25.09.2020.  |  Biznis

loader