Mali: Popravljanje kreditnog rejtinga Srbije dobra poruka investitorima

Mali: Popravljanje kreditnog rejtinga Srbije dobra poruka investitorima

Mali: Popravljanje kreditnog rejtinga Srbije dobra poruka investitorima Izvor: PIXSELL/Srđan Ilić

Ministar finansija Siniša Mali ocenio je da popravljanje izgleda kreditnog rejtinga Srbije sa stabilnog na pozitivan, i potvrdu ocene kreditnog rejtinga na nivou od Ba3, predstavlja poruku investitorima i domaćoj javnosti da je Vladina ekonomska politika ispravna i da su privredu i finansije sada dovedeni do nivoa održivosti i daljeg rasta.

"Kreditni rejting ukazuje na sposobnost jedne države da na vreme servisira svoje finansijske obaveze. Odgovorna fiskalna politika koju vodimo, uravnotežen budžet, odlučno držanje javnog duga, kao i precizno definisanje fiskalnih pravila, dovešće nas do daljeg smanjenja rizika zemlje, pada kamatnih stopa za državu i privredu, i tako, do još većeg kreditnog rejtinga, kao i privrednog rasta", rekao je Mali.

Komentarišući stav rejting agencija Moody’s, koja je popravila izgled za povećanje kreditnog rejtinga Srbije sa stabilnog na pozitivan i potvrdila ocenu kreditnog rejtinga na nivou od Ba3, Mali je podsetio da je Srbija od 2015. "potpuno neutralisala zaostatak u odnosu na uporedive zemlje" i da zasluge za to pripadaju ekonomskoj politici koja je vodila ka obaranju fiskalnog deficita i smanjenju javnog duga, saopštilo je Ministarstvo finansija.

"Potvrdu da je reč o ispravnom putu, dalo je i međunarodno tržište. Srbija je danas u mogućnosti da se zadužuje na međunarodnom finansijskom tržištu po povoljnijim uslovima, sa kamatnom stopom koja ne odstupa bitno od one koju dobijaju uporedive zemlje Centralno-istočne Evrope", naglasio je Mali.

On ističe da je to potvrdila i nedavna emisija desetogodišnjih evroobveznica po kamatnoj stopi od 1,5 odsto godišnje, što je, po njegovoj oceni, višestruko manje od stope po kojoj smo se zaduživali prethodnih godina.

Mali naglašava da je to i "potvrda smanjenog kreditnog rizika zemlje", kao i da sada Srbije sda može "na vreme i predviđenom dinamikom" da vraća svoje dugove, "što uliva dodatnu sigurnost kreditorima".

Naglašavajući da se "nastavlja rad na reformama i zakonima", mali je rekao da se "i tako šalje poruka investitorima da je Srbija dobra zemlja za ulaganje".

"Nastavljamo sa usklađivanjem domaćih propisa sa evropskom regulativom, kao i sa unapređenjem uslova domaćeg tržišta kapitala. Na taj način ćemo dodatno podstići investicije, a s druge strane biti još predvidiviji i sigurniji za ulaganja", naveo je Mali i ocenio da će "najavljeni investicioni projekti dati dodatni impuls".

Te investicije će, kako je ocenio, "kroz izgradnju ključne infrastrukture, pružiti podsticaj privrednom rastu u srednjem roku", uz dalje smanjenje kamatnih stopa po kojima se privreda zadužuje.

To će, kako očekuje Mali, "otvoriti kanale i da domaće investicije u još većoj meri podstiču privredni rast".

POVEZANE VESTI

Komentari (12)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Икодије

Bojkot!

PajaBG

Ko nije lenj, nega pogleda tabelu kreditnih rejtinga. Rejting Ba3 znači: zemlja u koju ne treba investirati (non-investment grade), špekulativni rejting (speculative), smeće obveznice (junk bonds). Nismo najgori u Evropi, ima desetak zemalja koje su u još nižim kategorijama, ali svakako nije ni za hvalu

"Suster

Него,шта кажеш за најављено драматично повећање пензија и плата?

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5937
USD 1 106.3523
CHF 1 107.2348
GBP 1 133.5078
AUD 1 72.2276
JPY 100 98.5697

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Mihajlović: Završetak poslednje deonice istočnog kraka Koridora 10 u novembru 16:37 h

16:37 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Đukić: Srbija nema nikakvu ekonomsku korist od sporazuma sa Evroazijskom unijom 12:05 h

12:05 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Vojni sindikat za nelinearno povećanje: Razlike u platama velike i nesrazmerne 11:24 h

11:24 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

United Media predstavila svetsku inovaciju u oblasti addressable advertisinga 20.09.2019.

20.09.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Potpisan ugovor o izgradnji fabrike čokolade "Barry Callebaut" u Novom Sadu 20.09.2019.

20.09.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Više stranih turista u Srbiji, ali troše manje 20.09.2019.

20.09.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Tender za izgradnju pasarele na Obrenovačkom putu kod Tempa 20.09.2019.

20.09.2019.  |  Biznis

loader