Tržište nekretnina u Srbiji - krediti nikad povoljniji, raste cena stanova

Tržište nekretnina u Srbiji - krediti nikad povoljniji, raste cena stanova

Izvor: N1

U Srbiji je u prvoj polovini 2019. godine prodato oko 47.000 nepokretnosti, toliko je sklopljeno kupoprodajnih ugovora koje je obradio Republički geodetski zavod, a njihova ukupna novčana vrednost iznosi čak 1,8 milijardi evra, što je 12 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, kada je to bilo 1,6 milijardi.

Na rast cena stanova utiče činjenica da je tražnja veća od prodaje, broj prodatih jedinica daleko premašuje broj novoizgrađenih jedinica, kaže Mina Kalezić, direktorka marketinga konsultatnske kuće za nekretnine CBS International.

Kupci se okreću starogradnji, što dovodi do skoka cena. Na cenu novogradnje utiču mesto, kvalitet gradnje, dodatni sadržaji, ali i renome investitora. Dok je u starogradnji ključno u kakvom je stanju stan, odnosno koliko je potrebno uložiti u njegovo renoviranje. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, podseća Kalezić, broj prodatih stanova u većini beogradskih opština tri puta je veći od broja novoizgrađenih jedinica u prošloj godini, u 2018. godini u prodaji je zabeležen rast od 20 odsto u odnosu na 2017.

Dijaspora i stranci među kupcima novogradnje

Kupci su i dalje dominantno iz Srbije, ali se i tu situacija menja u skladu sa ponudom, investitori nude i dodatne sadržaje, pa je za 30 odsto porastao broj ljudi iz dijaspore koji kupuju novogradnj. Povećan je i broj stranih državljana kupaca nekretnina, najčešće iz zemalja odakle su i investitori nekih velikih projekata. Najčešće na kupovinu stana gledaju kao na investiciju, sa visokim prinosima od izdavanja, kaže direktorka marketinga u CBS International.

Nikad povoljniji stambeni krediti proširili su ciljnu grupu koja može da priušti kupovinu stana, danas velike projekte prate banke kao projektni finansijeri i mogu da odobravaju kredite od najranije faze gradnje. To kupcima odogovara jer u ranoj fazi gradnje nekretnina je jeftinija, a sa svakom novom fazom njena vrednost raste, kaže Mina Kalezić iz CBS International.

Najskuplje nekretnine - novi koncept stanovanja

Prema njenim rečima, svih 600.000 kvadratnih metara koliko se gradi u Beogradu biće i prodato, a zanimljivo je da kupce nalaze i nekretnine čija vrednost premašuje milion, pa čak i dva miliona evra. Teško je reći ko su kupci tih nekretnina, ali sagovornica N1 kaže da veruje da su uglavnom naši građani. Podatak o ceni je impozantan, ali to su malobrojne najluksuznije nekretnine, koje nude novi koncept koji je spojio stambene i hotelske sadržaje pod istim krovom, Beograd na vodi i St Regis.

Skupe su i nekretnine na ekskluzivnijim lokacijama u Beogradu, Stari grad, Dedinje, Vračar od 3.500 do 4.500 evra po kvadratnom metru, a grade se i kondominijumi stambeni kompleksi zatvorenog tipa sa recepcijom i obezebđenjem.

POVEZANE VESTI

Komentari (19)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bananaman

Izgradnja nekretnina je idealno mesto za pranje prljavog novca. Zbog nacina sticanja istog, sada već tim investitorima se,ne žuri sa prodajom pa,imamo cene kakve imamo. Sa druge strane, kupci stanova su većinom gradjani sa viskovima gotovine, koji kupovinom nekretnina obezbedjuju čuvanje svog bogatstva sa mnogo većim prinosima od štednje u bankama. Treći faktor je alavost gradskih vlasti prilikom određivanja naknada za zemljište. Sve to dovodi do ovakve situacije. Kada bi kojim, fantastičnim slučajem, preostali podstanari imali novca da reše stambeno pitanje, ceo taj,balon bi se raspao. No naravno neće. Dakle, i,ovde ceh plaćaju najsiromašniji. Demografski pritisak ne postoji (samo,63.000.osnovaca upisalo prvi razred, nekad je bilo 80k). Stranci koji se zadržavaju ovde su teme tv emisija,dakle raritet su. Gastarbajteri takođe kupuju nekretnine (isključivo Beograd) ne da se vrate već tako čuvaju bogatstvo, zbog daleko nižih cena nego u gradovima u kojima žive. Tako da se ovo ne može nazvati tržištem (nekretnina) jer nema odlike da bi bilo tako definisano.

Bio video otisao Ni

Znaci prosečan stan košta oko €39.000! Ovde gde ja živim prosečan stan košta €500.000 i 1.8 milijardi se razmeni za nedelju dana a ne za godinu! Jedino sto su svi prestali da prodaju posto je kupcima kamata od 3% velika pa ne kupuju.

Kosta

Sa druge strane u provinciji cene padaju a banke ODBIJAJU DA DAJU STAMBENE KREDITE jer im zbog tržišta hipotekarno obezbeđenje ne vredi! Dakle građani nemaju mogućnost da se stambeno obezbede na selu što dovodi do migracija u grad !!!Prodaje se jeftino zemlja i uzimaju kreditiza grad. Eventualno neko podigne neki keš-kredit od par hiljada evra i kupi neku nabijaču

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Čokoladni Deda Mraz sa maskom preko lica hit poklon u Mađarskoj 26.11.2020.

26.11.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

NALED navodi da je otpušteno 200.000 ljudi, ministarstvo negiralo te podatke 26.11.2020.

26.11.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Tomić (Procredit banka): Digitalna platforma omogućava klijentima sve usluge 26.11.2020.

26.11.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Raspisan tender za zimsko održavanje puteva na seoskom području Grada Niša 26.11.2020.

26.11.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

ECB najavljuje u decembru novi paket pomoći evrozoni zbog koronavirusa 26.11.2020.

26.11.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mali razgovarao s predstavnicima Alstoma o metrou, memorandum možda i u januaru 26.11.2020.

26.11.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Niski prinosi jagodastog voća u Srbiji, poboljšati njegov kvalitet 26.11.2020.

26.11.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

NIS u petak isplaćuje dividendu 27 dinara po akciji, 32 odsto manje nego 2019. 26.11.2020.

26.11.2020.  |  Biznis

loader