Koje novine privrednicima donosi novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti?

Koje novine privrednicima donosi novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti?

Izvor: N1

Tehnološke inovacije donose i novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, čija je primena počela pre nedelju dana. Kazne za poslodavce koji ga ne poštuju kreću se od 50 hiljada dinara do dva miliona dinara. O obavezama privrednika propisanim novim zakonom, za Infobiz govorila pravnica Tijana Žunić Marić.

Šta su obaveze kompanija od kada je stupio na snagu novi zakon? Šta direktori kompanija u Srbiji od 22.avgusta treba da znaju?

Emisiju InfoBiz gledajte ponedeljkom i četvrtkom od 18.45 na N1

- Ono što prvo morate da uradite kao kompanija je da mapirate podatke, a to znači da prvo morate da vidite koje podatke prikupljate, koja je svrha prikupljanja i onda da ih podvedete pod pravni osnov. Sve to podrazumeva da vi uvodite nekoliko desetina procedura. Npr.  ukoliko imate sajt, morate imati politiku privatnosti koja sad ima sve obavezne elemente u skladu sa zakonom. Ukoliko obrađujete podatke u velikom obimu, naročito podatke koji su veoma osetljivi, morate da imate lice za zaštitu podata ličbnosti. Zatim su tu i druge obaveze, da ustanovite procedure kako će neko čije podate obrađujete da vam se obrati kako biste mogli u najkraćem roku da mu dostavite podatke o tome koje podatke koristite, sa kojm svrhom...

- Gde nas očekuju najveći problemi, gde će taj proces ići najsporije?

On je u našem pravnom sistemu nešto što je tako inovativno i toliko su visoki standardi da mi vidimo da će biti problema u implementaciji jer su kompanije u neverici koji je to broj obaveza i procedura. Vas zakon obavezuje da uvedete određene tehničke i kadrovske mere zaštite i to pored ovih troškova implementacije podrazumeva i nove resurse. Jer ako vi imate ovako ozbiljan zakon i ovako visoke standarde koje treba da ispunite i onda u istom tom periodu imate da poverenik nije izabran nekoliko meseci od strane države. Onda nemate ni podzakonske akte kako da primenite taj zakon, imate neko opravdanje da se ponašate pasivno. A onda na sve to mesec dana pre početka primene imate poverenika koji žele da odloži primenu zakona.

- Zbog čega da je odloži?

Iz njegovih izjava proističe da smatra da niko nije spreman na ovu primenu. A moje mišljenje je da takve vrste zakona prosto nisu opravdane. One kompanije koje su u toku ovog perioda uskladile sve mere i bile ozbiljne dovodimo ih u lošu poziciju

- Šta se bitno menja za zaposlene?

To će značiti da donesete poseban pravilnik o zaštiti podataka o ličnosti zaposlenih ii kandidata za posao. Najveće promene čini mi se da će biti u oblasti video nadzora. To znači da sada ako imate kamere prvo i osnovno je da obavestite zaposlene o tome, mnogi poslodavci uvode video nadzor bez da su obavestili svoje zaposlene o tome. Mi, konačno, dobijamo neka pravila igre koja su u skladu sa vremenom u kojem živimo.

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Cirkularna ekonomija - način da se otpad pretvori u novac 20:00 h

20:00 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Ljajić: Kamioni se vraćaju s prelaza ka Kosovu, Priština onemogućila trgovinu 15:07 h

15:07 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Arsić: U periodu april - jun treba očekivati dvocifren pad BDP Srbije 14:55 h

14:55 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Raspisan tender za izgradnju nove zgrade Instituta BioSense u Novom Sadu 14:32 h

14:32 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

RZS: BDP Srbije porastao za pet odsto u prvom kvartalu 2019. 13:32 h

13:32 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Vučić i Borisov obišli gradilište Balkanskog toka: Gasovod od suštinskog značaja 13:31 h

13:31 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

PKS osnovala Klub otvorenih inovacija kako bi podstakla razvoj domaćeg tržišta 12:30 h

12:30 h  |  Biznis

loader