Luksuzni stanovi i marina za jahte na mestu nekadašnje "Marine Dorćol"

Luksuzni stanovi i marina za jahte na mestu nekadašnje "Marine Dorćol"

Izvor: N1

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda ponudila je potencijalnim kupcima četiri hektara dunavskog priobalja - "Marinu Dorćol". To će biti još jedan u nizu stambenih blokova uz Beogradske reke. No, ima li potrebe za još luksuznih stanova pored već postojećeg Beograda na vodi i kompleksa na mestu nekadašnjeg Beka?

Pet stambenih zgrada, poslovna kula i hotel, 150 vezova za čamce i jahte, rekonstrukcija starog krana i crpne stanice koji su pod zaštitom države. Tako je još pre 13 godina najavljeno da će izgledati ovaj prostor. No, Engel Marina Dorćol, firma koja je planirala prvo novovremensko priobalno naselje u Beogradu - nikad nije zabola ni prvu lopatu, pa je prostorom oko predratne termoelektrane "Snaga i svetslost" - nastavio da gospodari korov.

Ovih dana novi oglas. Do 12. septembra traje rok za prijavu za nadmetanje koje će se održati dan kasnije, za četriri hektara zemljišta. Početna cena je 3,8 milijardi dinara, odnosno oko 32,3 miliona evra.

"Četiri hektara je interesantno za mnoge pootencijalne investitore, posebno za fondove", kaže Goran Rodić iz Građevinske komore.

On očekuje da će se na nadmetanje javiti više učesnika. Kaže da ko god uloži i sagradi, kako je najavljeno skoro 80.000 kvadrata i marinu, može da očekuje dobru zaradu.

"Tu je dosta smetala pruga koja je tuda išla, sad je pruga izmeštena i lokacija je dobila do značaja. Ovaj put će se naći više zainteresovanih investitora, bez obzira na to što je kratak rok. Mesec dana je za one koji imaju ozbiljne namere da obrnu pare ili da ulože u nešto - imaju vremena da takvu lokaciju kupe, jer su unapred znali kakvi su urbanistički uslovi", objašnjava Radić.

"Tražena cena je rekordna.Nismo imali transakciju na tom nivou do sada i generalni komentar investitora sa kojima smo razgovarali je da je cena dosta visoka", kazao je Nebojša Nešovanović iz kompanije CBRE.

Ipak, očekuje da će za lokaciju nadomak postojećeg naselja na takozvanom 25. maju konkurisati više investitora, pa i da cena može biti i veća. Što ne znači da neće imati zaradu.

"Nemamo ni jedan drugi projakat koji ima direktan izlazak na reku sa marinom, tako da će imati karakteristike koje ni jedan drugi projakat nema, imaće prednost u odnosu na sve druge projekte i to će se verovatno videti i u ceni. Mi bismo očekivali cenu u prodaju između 2,5 i 3,5 hilajde evra po kvadratu, u zavisnosti od projekta. Znači, pričamo svakako o imućnijim sugrađanima", ističe Nešovanović.

Inicijativa Ne davimo Beograd protivi se planu prodaje zemljišta nekadašnje "Marine Dorćol". Kažu, u pitanju je pogrešan i kratkovid potez. Grad će, dodaju, ubrati mnogo novca, ali preti šteta od trajnog gubljenja još jednog jako vrednog dela priobalja.

"Umesto prodaje i izgradnje luksuznog stanovanja, mislimo da bi pravi ulog za budućnost bio da ovo zemljište u potpunosti ostane u javnom vlasništvu, i da se poput 'Central parka' u Njujorku uz male intervencije pretvori u zelenu parkovsku oazu i tako omogući veća dostupnost i pristup reci, i poveća procenat javnog prostora za sve građane", kažu iz Inicijative.

Iz grada kažu i da će investitor morati da zaštiti okolne spomenike kulture, kao i da rekonstruiše kran stare centrale i crpnu stanicu.

POVEZANE VESTI

Komentari (20)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bgd

Njih treba pod hitno zauzdati.

Gradjanin

Fekalije idu gratis...

Sramota

Podseća na Rio... Dva kilometra kvadratna u raskošu i blagostanju, a ostalo podseća na favele sa ljudima koji sastavljaju kraj sa krajem... Lažna slika blagostanja, a narod nikad gore nije živeo.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Predsednik Svetske banke upozorava na nedostatak sredstava za najsiromašnije 02.06.2020.

02.06.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

EU sa manje od šest odsto svetske populacije proizvodi 18,6 odsto svetskog BDP 02.06.2020.

02.06.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Evropska komisija predložila povećanje budžeta IPA fondova za Zapadni Balkan 02.06.2020.

02.06.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Opština Stara Pazova prodaje građevinsko zemljište 02.06.2020.

02.06.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mali obišao jug Srbije: Do ponedeljka će šest miliona ljudi dobiti po 100 evra 02.06.2020.

02.06.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

PKS: Tokom vanrednog stanja udvostručena elektronska trgovina u Srbiji 02.06.2020.

02.06.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Varhelji očekuje velika ulaganja u ekonomski rast Zapadnog Balkana 02.06.2020.

02.06.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Viz er ponovo leti iz Beograda, maske obavezne u avionu 02.06.2020.

02.06.2020.  |  Biznis

loader